fbpx

RE//Dance – Bienala Regională de Coregrafie (ediția pilot)

  • Dans & performance

1 – 6 noiembrie 2016

Info

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) și EEPAP/East European Performing Arts Platform organizează între 1 şi 6 noiembrie 2016 ediția-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie – primul eveniment de profil dedicat dansului contemporan din Europa Centrală și de Est –, intitulată „RE//Dance”.

Ediţia-pilot va include spectacole şi performance-uri din 6 ţări din Europa Centralăşi de Est: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria, România şi va fi curatoriată de Iulia Popovici, critic și curator, și de Marta Keil și Goran Injac, în calitate de co-curatori. Partenerul instituţional al primei Bienale Regionale de Coregrafie este Mladinsko Gledališče Ljubljana (Slovenia).

„Ediţia din 2016 a Bienalei Regionale de Coregrafie e una pilot, e mai ales o întîlnire – a publicului cu artişti şi tipuri de coregrafie în acelaşi timp noi şi familiare, din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria (şi, evident, România), a scenei locale cu producători şi artişti est-europeni, a teoreticienilor cu practicienii”, spune Iulia Popovici.

„În timpul acestei întâlniri de o săptămână, vrem să spunem şi să schimbăm poveşti: despre arhive şi efemerul corporal, despre cum şi unde se naşte coregrafia contemporană, despre grup şi individ, spaţiu public şi spaţiu performativ, despre ce înseamnă să faci şi ce înseamnă să priveşti dans contemporan. Va fi o bienală în care să experimentăm coregrafierea unui <împreună>“, adaugă curatoarea „RE//Dance”.

„De ce o bienală a coregrafiei contemporane, într-o epocă în care festivalurile se ţin lanţ? Pentru publicul românesc, pentru publicul  curios, pentru publicul de dans contemporan, pentru publicul CNDB. De ce? Pentru că aceste publicuri sunt mai greu de deplasat şi e mai uşor să deplasezi sferele creative din ţările partenere. Ne interesează în mod special acest schimb de contexte şi idei care, pentru specialişti, par foarte asemănătoare. Sala Stere Popescu va fi, sunt sigură, neîncăpătoare, dar numai aşa vom putea lua pulsul pentru pregătirea ediţiilor viitoare. Iar până la ediţia din 2019 sperăm să ajungă de talia Bienalei de la Lyon, cu atât mai mult cu cât sperăm că va avea loc în proaspăt inaugurata Sală Omnia. Ediţia-pilot din 2016 prezintă şase zile de spectacole inedite (one-time only!), dezbateri şi mese rotunde ce se adună sub ideea de legitimare a dansului contemporan în regiunea est-europeană. Cu toate acestea, selecţia nu este făcută tematic şi e important să spunem că a fost făcută pornind de la propunerile partenerilor”, declară Vava Ştefănescu, managerul CNDB.

Programul ediţiei-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie este următorul:

►1 noiembrie, ora 19.00: Deschiderea oficială
►1 noiembrie, ora 19.30: „Roberta Again” (Croaţia), de/cu Roberta Milevoj
►2 noiembrie, ora 19.30: „Total Damage” (Bulgaria), de Ani Vaseva (grupul Metheor)
►3 noiembrie, ora 19.30: „COREGRAFIE DE GRUP” (România), de Mihaela Alexandra Dancs
►4 noiembrie, între orele 15.30 şi 20.30, și 5-6 noiembrie, între 10.00 și 20.30, instalație-performance, experimentată, pe rând, de către un singur Utilizator (45 de minute): „The Stranger Gets a Gift Service – Interruptor” (Cehia), de Cristina Maldonado
►4 noiembrie, ora 11:00: Conferință de presă
►4 noiembrie, ora 19.30: performance/joc „How to Make a Biennial Festival with 100 Euros and 1.000.000 Euros”, de Ivana Vaseva şi Biljana Tanurovska–Kjulavkovski
►5 noiembrie, ora 17.00: Masă rotundă East European Performing Arts Platform/EEPAP, cu Iulia Popovici
►5 noiembrie, ora 19.30: „Mothers of Steel” (Polonia/România), de Agata Siniarska şi Madalina Dan
►6 noiembrie, ora 17.00: Performing lecture Agata Siniarska (Polonia)
►6 noiembrie, ora 19.30: „There’s an Elephant in Every Room…” (Ungaria), de László Fülöp
►6 noiembrie, ora 21.30: concert/performance „The Great Scheme Of Things” (România), de Fierbinteanu

East European Performing Arts Platform/EEPAP (Polonia), co-organizator al Bienalei Regionale de Coregrafie, este un proiect iniţiat în 2011 de Culture.pl în cadrul preşedinţiei poloneze a Consiliului European. Din 2012, proiectul e efectuat în cooperare cu oraşul Lublin şi îşi propune dezvoltarea artelor performative în Europa Centrală şi de Est, numărând printre membri 18 ţări din regiune, printre care şi România. EEPAP este susținut de institutul Adam Mickiewicz și de orașul Lublin.

Mladinsko Gledališče Ljubljana (Slovenia) a fost fondat în 1955, devenind primul teatru profesionist din Slovenia destinat copiilor şi tinerilor. În anii ’80, Mladinsko a fost transformat treptat într-un spaţiu care combină în mod interdisciplinar cercetarea în domeniul teatrului cu tematizarea subversivităţii politice.

Curator: Iulia Popovici
Co-curatori: Marta Keil și Goran Injac

Cu sprijinul
Centrul Ceh, Institutul Polonez

Parteneri
Mladinsko Gledališče Ljubljana (Slovenia), Hotel Duke

Parteneri media
AGERPRES, Radio România Cultural, czech-it, RFI România, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Graphic Front, Umblat.ro

Mulţumiri speciale
Teatrul Excelsior

Sari la conținut