fbpx

Centrul Național
al Dansului
București

Misiune și istoric

Misiune

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

CNDB generează, organizează şi promovează programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice contemporane şi fac posibilă participarea scenei locale la un dialog extins la nivel internaţional.

Istoric și structură

Centrul Național al Dansului București fost înființat în anul 2004 ca urmare a unui amplu proces de sensibilizare a opiniei publice față de absența oricărei forme de sprijin pentru dansul contemporan, proces derulat vreme de mai mulți ani de către dansatorii și coregrafii independenți. Aceștia au primit sprijinul societății civile, al comunității artistice internaționale, dar și al presei într-o serie de acțiuni și demersuri care au convins în cele din urmă autoritățile să răspundă nevoilor existente și să înființeze instituția.
Între 2005-2011, CNDB a funcționat în clădirea Teatrului Național București, cu o echipă de doar 9 angajați, sub coordonarea coregrafului Mihai Mihalcea. Din 2013 până în prezent, la conducerea instituției se află coregrafa Vava Ștefănescu, care coordonează o echipă de 22 de angajați. 

În urma unei hotărâri de Guvern din anul 2016, CNDB a primit în administrare Sala Omnia, o clădire situată în centrul Bucureștiului și proiectată în 1967 de arhitectul Cezar Lăzărescu (1923-1986). Clădirea este în proces de reamenajare, urmând ca în viitorul apropiat să devină principalul sediu al CNDB, cu două săli de spectacole, studiouri de repetiții, un spațiu de arhivare/mediatecă și alte facilități pentru public. 

CNDB are în structura sa trei departamente: Producție și difuzare, Mediatecă și Arhivă și Educație și formare, care funcționează interconectat pentru a pune în aplicare misiunea sa – dezvoltarea culturii coregrafice în România. Astfel, activitatea CNDB se declină pe următoarele direcții strategice:

  • (co)producție, difuzare sau găzduire de producții de dans contemporan și interdisciplinare la nivel național și internațional; 
  • proiecte de cercetare, documentare și arhivare ce vizează cu precădere reînnoirea modalităților de conservare, (re)prezentare și circulație a cunoaşterii; documentarea continuă a proceselor artistice, proiectelor și spectacolelor, constituind astfel o arhivă sincronă cu creația contemporană;
  • punerea la dispoziția profesioniștilor și publicului a unui centru de resurse (Mediateca), sursă de informare și educare în domeniul istoriei și teoriei coregrafice contemporane, un spațiu deschis și activ de dialog care fluidizează granițele dintre artiști, curatori, teoreticieni; Mediateca cuprinde o colecție de video dance internațional (producții internaționale ale coregrafilor, dansatorilor și companiilor de dans care activează în domeniul artelor performative contemporane, video art) dar și un fond de carte și periodice (istoria si teoria dansului, gândire critică, performance studies/theory, studii feministe, cărți de artist, cataloage și reviste de specialitate); 
  • program de formare și educație artistică dedicat atât profesioniștilor cât și publicului nespecializat prin proiecte recurente ca Școala performativă pentru copii, Academia de Dans și Performance (program intensiv de formare dedicat tinerilor dansatori și performeri), Laboratorul de trei zile;
  • sprijin logistic (spațiu și echipamente acordate gratuit) profesioniștilor și structurilor non-profit care derulează proiecte din sfera dansului contemporan sau a artelor performative (producție și difuzare, cercetare, dar și educație și dezvoltare profesională). 

Încă de la înființarea sa, CNDB s-a impus ca o instituție dinamică, inovatoare, activă în rețele internaționale, conectată la problematici și tendințe contemporane, contribuind astfel pe plan local la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecției si dezbaterii.