RELAY – Thinking Artistic Material in Music and Dance
Info
În timpul Jocurilor Olimpice de la Rio 2016, echipa Japoniei a câștigat în mod neașteptat medaliile de argint în finala ștafetei masculine de 4×100 de metri. Partea surprinzătoare a fost că, individual, toți membrii echipei au alergat mai încet decât concurenții lor, iar secretul succesului lor s-a datorat în schimb muncii lor de optimizare a predării ștafetei de la un alergător la altul, economisind secunde prețioase în cursa strânsă.
RELAY este un proiect de cercetare de trei ani finanțat de UE și susținut de programul ERASMUS+ „Parteneriate de cooperare”, care se concentrează pe dezvoltarea domeniilor artistice și educaționale ale coregrafiei, dansului și muzicii. Povestea menționată mai sus poate fi considerată o analogie a scopului proiectului: favorizarea colaborării, a relațiilor intermediare și a trecerilor dintre instituțiile colaboratoare, evenimentele programate, artiștii implicați și publicul cu care intră în contact.
RELAY a luat naștere din patru contexte diferite. Toate acestea sunt orientate spre condiții durabile pentru echilibrul dintre viața profesională și cea privată a practicianului și longevitatea carierei, precum și spre o mai mare conștientizare a contextelor locale și a cunoașterii situate:
Din punct de vedere artistic, pornește dintr-un curent de dans contemporan și coregrafie care folosește mișcarea ca o lentilă pentru a investiga presupusul dualism dintre material și imaterial. În plus, proiectul explorează modul în care dansul și muzica pot găsi un teren comun într-o astfel de investigație.
În ceea ce privește durabilitatea, proiectul pornește de la faptul că atât dansul, cât și muzica sunt fenomene globale, iar practicienii lor călătoresc frecvent. RELAY analizează modul în care se poate lucra în mod conștient din punct de vedere climatic cu schimburile transnaționale și interculturale, care rămân un element crucial în dezvoltarea acestor forme de artă.
Contextul pedagogic al proiectului derivă din potențialul inovator pe care educația artistică îl reprezintă în ceea ce privește mediile de învățare orientate către studenți. Acest lucru este urmărit în același timp prin investigarea modului în care principiile sustenabilității pot fi găsite și/sau aplicate în domeniul cercetării artistice, al predării și al producției de artă.
În sfârșit, dar nu în ultimul rând: Multitudinea de perspective. Din punct de vedere geografic, RELAY reunește parteneri din nordul, centrul, estul și sudul Europei, aducând și o diferență în ceea ce privește forma de organizare pe care o reprezintă partenerii, amestecând instituții academice cu organizații independente.
Activitățile de bază ale proiectului sunt atelierele de 1-2 săptămâni, la care participă studenți din învățământul superior în domeniile coregrafiei, dansului și muzicii. Cercetătorii din instituțiile partenere vor urmări proiectul și vor îndruma participanții. Experiențele vor dezvolta materiale de cercetare care vor fi împărtășite în cadrul unor evenimente publice, cum ar fi seminarii și conferințe. Pe lângă activitățile de învățare, predare și formare la fața locului, vor avea loc trei alte evenimente: două simpozioane la Köln și Montepulciano și o conferință la Aarhus, legată de reuniunea anuală a IETM.
Pe parcursul derulării proiectului vor fi dezvoltate două rezultate tangibile:
1. RELAY ARTicle despre procesul, provocările și realizările considerate relevante pentru domeniul educației artistice, al educației inovatoare în general și al cercetării artistice.
2. RELAY ARTwork: documentarea unui material artistic în continuă dezvoltare și dezvoltare, care călătorește și este transmis de la o persoană la alta pe toată durata proiectului.
Țări partenere
Danemarca, Grecia, Germania, România
Instituții partenere
– Școala Națională Daneză de Arte Performative;
– Sikinnis;
– Universitatea de Muzică și Dans din Köln;
– Universitatea Națională de Muzică București – The Electroacoustic Music And Multimedia Center;
– Centrul Național al Dansului București;
– Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică
Perioada de desfășurare a proiectului: Noiembrie 2021 – noiembrie 2024
Date de desfășurare a proiectului:
- Februarie 2022, deschidere (LTT1), Köln
- Mai 2022, „Formă și conținut” (LTT2), Copenhaga
- Septembrie 2022, „Explorarea generării și transmiterii de material artistic prin mișcare și sunet” (LTT3), București
- Aprilie 2023, (LTT 4 + Simpozion): „conținut/Relay/formă”, Köln
- iunie 2023, „Expunere: Rezultatele proiectului” Reuniunea anuală IETM 2023/ conferință, Aarhus
- Septembrie 2023, „Being (in) a fortress” (LTT5), Creta
- Mai 2024, Simpozion, Montepulciano
Știri