Educație și formare

Școala performativă

Info

Lansată de Centrul Național al Dansului în martie 2018, Școala performativă pentru copii este primul program autohton de formare și educație artistică în dans contemporan și arte performative. Școala performativă se întinde pe durata anului școlar și integrează cursuri de dans contemporan, creație și improvizație, precum și alte ateliere și activități de educație artistică pentru copii.

Pe 20 septembrie 2021 redeschidem porțile Școlii performative pentru copii, adresată copiilor cu vârste între 5 și 14 ani, într-un format de cursuri centrate pe creație și expresie artistică . Astfel, programul este structurat în trei grupe de vârstă pe perioada celor șase săptămâni. Acestea îmbină cursuri de dans contemporan și exerciții coregrafice cu sesiuni individuale de creație artistică. Cursurile se desfășoară de luni până miercuri, iar sesiunile individuale vor fi programate pe parcurs.

Asumarea unui program de educație artistică pentru copii presupune un ritual al dirijării atenției către corp, cu o frecvență regulată. Asumarea are dublu sens: părinții și copiii pe de o parte și profesorii pe de alta. Programul structurat pe mai multe componente nu are intenția de a scoate specialiști la una dintre discipline, ci de a dezvolta abilitatea de a vehicula mai multe tipuri de informații și antrenament corporal artistic.

Școala performativă asigură cadrul pentru a genera un tip individual de acuitate a observației și a întrebuințării resurselor corporale, dezvoltarea plăcerii de a utiliza bagajul intuitiv cu care toți copiii sunt înzestrați, activarea imaginarului corporal și vizual al copilului în structurarea unui discurs artistic propriu, dar și un antrenament corporal complex care se relaționează cu alte domenii artistice și expresii culturale actuale.

Ce distinge dansul de sport este abilitatea/ capacitatea de a crea sensuri de comunicare artistică, în care mintea și gândirea sunt una cu corpul; cultivarea abilităților corporale servește unui tip de performanță ce are vocația comunicării de idei.

Dansul ca formă de cunoaștere, de adecvare la context, la lume.

Vava Ștefănescu, Manager CNDB

© Alina Ușurelu
© Alina Ușurelu

Având în vedere creșterea alarmantă a ratei de infectare cu virsusul SARS-Cov19 la nivelul Municipiului București, s-a decis suspendarea programului „Școala performativă pentru copii”, modul 20 septembrie – 29 octombrie începând din data de 4 octombrie 2021. Programul va fi reluat atunci când rata de infectare din Municipul București va scădea sub valoarea de 6 la mie.

Școala performativă pentru copii se redeschide în luna septembrie, cu un nou program de cursuri, centrat pe stimularea și accelerarea expresiei artistice. 

Noul modul se întinde pe o durată de 6 săptămâni (20 septembrie – 29 octombrie 2021) și îmbină cursuri de dans contemporan și exerciții coregrafice cu sesiuni individuale de creație artistică. 

Sesiunile individuale presupun lucrul în grupuri restrânse, de 1-4 copii. Ele vor fi conduse de coregrafii de la cursuri, cărora li se alătură Vava Ștefănescu, precum și alți  coregrafi invitați. Fiecare copil înscris la Școala performativă va participa la două astfel de ședințe. Acestea vor demara din a doua săptămână a modulului iar alcătuirea orarului și împărțirea în grupuri va fi flexibilă, ținând cont de disponibilitatea participanților.

La finalul modulului vor avea loc prezentări publice ale creațiilor de dans realizate de copii sub îndrumarea coregrafilor.

6-7 ANI – Luni 17:00-19:00 – Coregrafi: Cosmin Vasile și Raluca Adomnicăi
5-6 ANI – Marți 16:30-18:00 – Coregraf: Raluca Adomnicăi și Cosmin Vasile
8-14 ANI – Miercuri 17:00-19:00 – Coregrafă: Catrinel Catană (locuri epuizate)
8-14 ANI – Joi 18:00-20:00 – Coregrafă: Catrinel Catană

Taxe*:
Abonament Școala performativă (6 ședințe de curs + 2 sesiuni individuale) = 400 lei
Abonament redus pentru surori sau frați: 2 x 350 lei

Înscrierile se fac pe adresa [email protected], cu menționarea numelui și vârstei copilului

*Pentru participanții la modulul din februarie-martie 2020 care nu au solicitat recuperarea taxei, valoarea abonamentului va fi recalculată ținând cont de numărul de ședințe pierdute

Bilete