Educație și formare
Info
Lansată de Centrul Național al Dansului în martie 2018, Școala performativă pentru copii este primul program autohton de formare și educație artistică în dans contemporan și arte performative. Școala performativă se întinde pe durata anului școlar și integrează cursuri de dans contemporan, creație și improvizație, precum și alte ateliere și activități de educație artistică pentru copii.
Pe 16 octombrie 2018 am deschis din nou porțile Școlii performative pentru copii, adresată copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, într-un format de cursuri mai deschis și flexibil. Astfel, programul este structurat în cinci module de câte cinci săptămâni, care se desfășoară pe durata anului școlar 2018-2019. Acestea cuprind, pe parcursul anului, cursuri de dans contemporan, contact improvisation, arte vizuale, actorie, introducere în tehnica Feldenkrais, precum și ore de creație artistică, în cadrul cărora cursanții vor pregăti spectacole de dans contemporan. Cursurile se desfășoară de luni până joi. Copiii pot opta pentru a urma un modul întreg sau își pot alege, în funcție de preferințe și program, anumite cursuri din oferta existentă.
În decembrie 2018, am pus în scenă „Dansuri Mici” – recitalul Școlii performative pentru copii CNDB, primul spectacol autohton de dans contemporan cu interpreți de vârsta școlii primare, coregrafiat de artiștii Raluca Adomnicăi, Catrinel Catană, Smaranda Găbudeanu, Virginia Negru, Andreea David, Cosmin Vasile și regizoarea Amalia Olaru.
„Asumarea unui program de educație artistică pentru copii presupune un ritual al dirijării atenției către corp, cu o frecvență regulată. Asumarea are dublu sens: părinții și copiii pe de o parte și profesorii pe de alta. Programul structurat pe mai multe componente nu are intenția de a scoate specialiști la una dintre discipline, ci de a dezvolta abilitatea de a vehicula mai multe tipuri de informații și antrenament corporal artistic.
Școala performativă asigură cadrul pentru a genera un tip individual de acuitate a observației și a întrebuințării resurselor corporale, dezvoltarea plăcerii de a utiliza bagajul intuitiv cu care toți copiii sunt înzestrați, activarea imaginarului corporal și vizual al copilului în structurarea unui discurs artistic propriu, dar și un antrenament corporal complex care se relaționează cu alte domenii artistice și expresii culturale actuale.
Ce distinge dansul de sport este abilitatea/ capacitatea de a crea sensuri de comunicare artistică, în care mintea și gândirea sunt una cu corpul; cultivarea abilităților corporale servește unui tip de performanță ce are vocația comunicării de idei.
Dansul ca formă de cunoaștere, de adecvare la context, la lume.”
Vava Ștefănescu, Manager CNDB
În 6 mai 2019 dăm startul unui nou modul al Școlii performative pentru copii.
În intervalul 13-20 mai, Școala performativă va fi găzduită de spațiul artistic TRANZIT București, care va oferi ateliere și prezentări, în completarea programului de cursuri. În data de 9 iunie, CNDB prezintă la sala „Stere Popescu” spectacolul Școlii performative pentru copii, creat de cursanți sub îndrumarea profesorilor de la cursuri.
Abonamente:
Dans contemporan 5-6 ani – 5 ședințe x o oră: 280 lei
Dans contemporan 6-8 ani – 5 ședințe x 90 minute: 307 lei
Dans contemporan 9-11 ani – 5 ședințe x 2 ore (Curs & Creație): 350 lei
Dans contemporan Avansați – 5 ședințe x o oră: 280 lei
Singing Bodies – 5 ședințe x 90 minute: 307 lei
Contact Improvisation – 5 ședințe x 2 ore (Curs & Creație): 350 lei
Abonament 2 cursuri: 550 lei
Abonament 3 cursuri: 750 lei
O ședință: 75 lei
O ședință 5-6 ani: 60 lei
Info & detalii: ; 0729 902 506
Contact improvisation / 7-11 ani
Smaranda Găbudeanu și Fabio Maria Gerhold
Luni, 17:30 - 19:30
Abonament
350 lei / modul / 5 ședințe
6.05 / 13.05 / 20.05 / 27.05
3.06
Contactul reprezintă fizicalitate, relație cu podeaua, rostogoliri, sărituri, rulări, căderi controlate, schimbarea nivelului față de podea, dar și relația cu cei din jur și includerea tuturor simțurilor în procesul de generare a mișcărilor. Improvizația se referă la antrenarea vitezei de direcționare a atenției către ceea ce se întâmplă în timp real, pentru a crea pe loc compoziții din mișcări spontane. Astfel, la curs vom dezvolta atât abilități motrice, cât și atitudini mentale de concentrare asupra a ceea ce facem și încredere în capacitățile proprii de a crea mișcările și compozițiile pe care ne dorim să le creăm.
Contact Improvisation presupune îmbunătățirea aptitudinilor motrice și a încrederii în sine și în ceilalți. Prin mișcare și prin contact fizic, copiii dezvoltă o nouă formă de comunicare și cunoaștere a propriului corp și a posibilităților sale creative.
Smaranda Găbudeanu – După o formare de actor-păpușar, Smaranda Găbudeanu și-a început periplul în comedie, spectacole de operă, arte vizuale și performance, în ultimii ani instalându-se confortabil în dans. Interesul pentru improvizaţie – în sine sau privită ca tehnică de creație – s-a menţinut pe tot parcursul drumului, luând diverse forme, de la improvizație de teatru la real time composition în frame-uri de dans contemporan şi contact improvisation. Smaranda a condus numeroase ateliere și cursuri de actorie, mânuire de păpuși, dans, umbre, storytelling sau formate proprii ce îmbină mai multe arte în București, Brașov, Wroclaw și Genova. Este membru fondator PETEC și colaborator al Centrului Național al Dansului și al teatrelor Nottara, Creangă și Excelsior.
Fabio Maria are un background eclectic și internațional, cu studii de filosofie, relații internaționale și istorie. Activează ca freelancer în educație și training, marketing, PR și performance. Momentan pregătește cu Jean-Lorin Sterian video performance-ul „Singuri Acasă“ și colaborează cu Oficiul de Turism al Austriei pe proiecte culturale și de PR.
A descoperit practica contact improvisation și a urmat-o cu pasiune, în festivaluri precum Contact Bucharest Festival, Dancefulness Kiev, Snowsurf Contact Festival (Ucraina). Face parte din grupul de profesori ce susțin cursurile și jam-session-urile săptămânale pentru adulți și participă ca dansator în Free improvisation dates.
Fabio e inspirat și motivat de dans performativ, somatică, inovație în educație și architectură.
Dans contemporan / 5-6 și 6-8 ani
Catrinel Catană
Marți, 17:30 - 19:00 / 6-8 ani
Miercuri, 16:00 - 17:00 / 5-6 ani
Abonament
280 lei / modul / 5 ședințe / 5-6 ani
307 lei / modul / 5 ședințe / 6-8 ani
5-6 ani:
8.05 / 15.05 / 22.05 / 29.05
5.06
6-8 ani:
7.05 / 14.05 / 21.05 / 28.05
4.06
Ideea fundamentală a cursului este să ne mișcăm bazându-ne pe studiul conceptelor esențiale în dezvoltarea corporală și pe principiile dinamicii. Înainte de toate, copilul trebuie să-și descopere corpul pentru a-și conștientiza posibilitățile și limitele. Ne mișcăm folosind asocierile, imităm corpurile celorlalți și găsim propriile variante creative, stimulând imaginația și relaționarea cu ceilalți; lucrăm individual și în grup, învățăm să împărțim mișcări, idei, întrebări.
Frecventarea unui curs de dans contemporan nu presupune a învăța să dansezi, ci mai degrabă a conștientiza când și cum să te miști și ce ajunge a se numi dans. Prin acest curs copilul dansează lumea lui, dar și lumile din jurul acestuia.
Catrinel Catană este coregraf, performer și profesor de dans. Susține cursuri și ateliere de dans pentru copii și adolescenți în școli și organizații neguvernamentale, înțelegând în profunzime și descifrând importanța mișcării. Catrinel a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția Coregrafie și are un master în Artă Coregrafică. Din 2007 participă la ateliere de dans contemporan, dramaturgie coregrafică și psihoterapie prin mișcare. S-a specializat în „Kinetoterapie și motricitate specială” în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. În prezent este masterand în cadrul aceleiași facultăți și este interesată de harta emoțiilor din corp și de dimensiunea terapeutică a dansului și a expresivității corporale.
Abonament
307 lei / modul / 5 ședințe
8.05 / 15.05 / 22.05 / 29.05
5.06
Singing Bodies este un atelier care pornește de la muzicalitatea interioară a fiecăruia dintre noi și caută cele mai diverse mijloace de exprimare în exterior. Prin exerciții inspirate din dans contemporan, beat-box și tehnică vocală pornim în deblocarea unui limbaj complex de expresie și creăm contexte de explorare a relațiilor dintre voce, corp și spațiu. În partea de creație, ne exersăm abilitatea de a propune acțiune și de a transforma mediul care ne înconjoară. Dansul contemporan se încarcă cu forța exprimării vocale și trece dincolo de orice limitare tehnică sau estetică, devenind o alternativă pentru existența noastră cotidiană, o modalitate de comunicare cu cei din jur, o expresie a impresiilor noastre interioare.
Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea lucrează împreună din 2013 în diferite contexte de creație (Tangaj Dance Collective, Moving Fields, Circul Metropolitan de Stat), unde își exersează abilitățile de performeri, coregrafi și pedagogi. În paralel, Denis se dezvoltă ca sound-designer și solist vocal, iar Alexandra se ocupă de producție și comunicare culturală. În 2016 deschid Indie Box, o ‘cutie’ cu proiecte independente din sfera performance-ului contemporan în care dezvoltă conceptul de cursuri Flowprints, proiecte de activare și explorare a spațiului public – eartoBucharest, earSight, precum și proiecte de cercetare și producție – Singing Bodies, Laboratorul de voci.
Proiectul Singing Bodies a reprezentat un proces colectiv de cercetare și creație, desfășurat atât în spațiul public cât și în sala de repetiții, în care Alexandra, Denis și Valentina de Piante au creat trei lucrări performative independente, prezentate sub format de trilogie la București, Timișoara, Cluj și Sfântu Gheorghe. În același an, proiectul Laboratorul de voci, susține producția primului album acappella din Romania alături de grupul vocal BlueNoise, încapsulând un conținut muzical original dezvoltat în urma unui proces divers de cercetare a relației dintre corp și voce. Cele două proiecte, co-finanțate de AFCN, au creat un spațiu propice pentru explorarea și dezvoltarea conceptului de cursuri Singing Bodies.
Abonament
350 lei / modul / 5 ședințe
9.05 / 16.05 / 23.05 / 30.05
6.06
Cursul se bazează pe dezvoltarea mișcării corporale printr-un sistem bine structurat, ultilizând principii care stau la baza dansului contemporan, precum contracții, orientare în spațiu, echilibru și dinamica. Vom studia legătura dintre senzații, emoții, imaginar, gândire și creativitate. Învățăm să lucrăm corect cu respirația, iar prin folosirea adecvată a tensiunii și conștientizarea mentală eliberăm epuizarea și căpătăm ușurință în mișcare. Elevii vor dezvolta întelegerea aliniamentului corporal pentru a spori eficiența mișcării, forța și flexibilitatea. Prin acestea, îi vom ajuta să își expună experiențele proprii printr-un proces creativ, personal și subiectiv al corpului. Copiii care parcurg acest program complex, prin practici corporale și expunere scenică devin mai buni, mai conștienți și mai deschiși către social și cultural.
Raluca Adomnicăi este dansator și performer, a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din București în cadrul căruia a studiat dans clasic, contemporan, românesc și de caracter, iar înprezent urmează studiile de creație coregrafică din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale”. Pe parcursul anilor a colaborat cu diferite instituții culturale din țară și străinătate printre care Opera Națională București, Teatrul Național “I. L. Caragiale”, Centrul Național al Dansului București, Camaro Haus Berlin sau Linotip – centru independent coregrafic. A participat la ateliere și workshopuri conduse de coregrafi precum Massimo Gerardi, Eva Sanchez Martz, Marta Ladjanszki, Gigi Căciuleanu sau Andreea Gavriliu unde a studiat diferite tehnici de dans precum, Graham, Cunningham, Limon, Feldenkrais și Gaga. Ii place să vorbească despre dans ca fiind un mijloc de expresie și cunoaștere a corpului prin practici și senzații. Creăm conexiuni între efort și plăcere, suntem conștienți de distanța dintre părțile corpului și de greutatea acestora, devenim mai delicați și recunoaștem importanța energiei și informației care trece prin corp și mai departe în toate direcțiile lui.
Artist emergent în sfera dansului contemporan, Cosmin Vasile este coregraf și dansator profesionist, adept al artelor vizuale și ale spectacolului. După absolvirea Conservatorului de Muzică și Dans Trinity Laban din Londra, acum urmărește să dezvolte și să îmbunătățească calitatea scenei de dans contemporan din România, fiind instruit într-o gama variată de tehnici de dans, atât ca interpret cât și coregraf. Interesul lui artistic constă în dorința de a scoate în evidență corporalitatea mișcării de dans și descoperirea diverselor metode de a aduce la suprafață individualitatea interpreților prin jocul calităților de intensitate, schimb de energie și trăiri intense. În mod creativ, lucrează folosind obiective clare și succinte, straturi ce se acumulează în timp într-un tot complex, coerent și totodată accesibil. Cosmin este interesat să lucreze în domeniul artistic și vrea să își demonstreze experiența în dans, creativitatea și perseverența prin proiecte, colaborări și spectacole.
În 19 martie 2019 dăm startul unui nou modul al Școlii performative pentru copii.
Începând cu acest modul introducem un nou curs de dans contemporan, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 6 ani.
Abonamente:
Dans contemporan 5-6 ani – 5 ședințe x o oră: 280 lei
Dans contemporan 6-8 ani – 5 ședințe x 90 minute: 307 lei
Dans contemporan 9-11 ani – 5 ședințe x 2 ore (Curs & Creație): 350 lei
Dans contemporan Avansați – 5 ședințe x o oră: 280 lei
Singing Bodies – 5 ședințe x 90 minute: 307 lei
Contact Improvisation – 5 ședințe x 2 ore (Curs & Creație): 350 lei
Abonament 2 cursuri: 550 lei
Abonament 3 cursuri: 750 lei
O ședință: 75 lei
Info & detalii: ; 0729 902 506
Contact improvisation / 7-11 ani
Smaranda Găbudeanu și Fabio Maria Gerhold
Luni, 17:30 - 19:30
Abonament
350 lei / modul / 5 ședințe
18.03 / 25.03
1.04 / 8.04 / 15.04
Contactul reprezintă fizicalitate, relație cu podeaua, rostogoliri, sărituri, rulări, căderi controlate, schimbarea nivelului față de podea, dar și relația cu cei din jur și includerea tuturor simțurilor în procesul de generare a mișcărilor. Improvizația se referă la antrenarea vitezei de direcționare a atenției către ceea ce se întâmplă în timp real, pentru a crea pe loc compoziții din mișcări spontane. Astfel, la curs vom dezvolta atât abilități motrice, cât și atitudini mentale de concentrare asupra a ceea ce facem și încredere în capacitățile proprii de a crea mișcările și compozițiile pe care ne dorim să le creăm.
Contact Improvisation presupune îmbunătățirea aptitudinilor motrice și a încrederii în sine și în ceilalți. Prin mișcare și prin contact fizic, copiii dezvoltă o nouă formă de comunicare și cunoaștere a propriului corp și a posibilităților sale creative.
Smaranda Găbudeanu – După o formare de actor-păpușar, Smaranda Găbudeanu și-a început periplul în comedie, spectacole de operă, arte vizuale și performance, în ultimii ani instalându-se confortabil în dans. Interesul pentru improvizaţie – în sine sau privită ca tehnică de creație – s-a menţinut pe tot parcursul drumului, luând diverse forme, de la improvizație de teatru la real time composition în frame-uri de dans contemporan şi contact improvisation. Smaranda a condus numeroase ateliere și cursuri de actorie, mânuire de păpuși, dans, umbre, storytelling sau formate proprii ce îmbină mai multe arte în București, Brașov, Wroclaw și Genova. Este membru fondator PETEC și colaborator al Centrului Național al Dansului și al teatrelor Nottara, Creangă și Excelsior.
Fabio Maria are un background eclectic și internațional, cu studii de filosofie, relații internaționale și istorie. Activează ca freelancer în educație și training, marketing, PR și performance. Momentan pregătește cu Jean-Lorin Sterian video performance-ul „Singuri Acasă“ și colaborează cu Oficiul de Turism al Austriei pe proiecte culturale și de PR.
A descoperit practica contact improvisation și a urmat-o cu pasiune, în festivaluri precum Contact Bucharest Festival, Dancefulness Kiev, Snowsurf Contact Festival (Ucraina). Face parte din grupul de profesori ce susțin cursurile și jam-session-urile săptămânale pentru adulți și participă ca dansator în Free improvisation dates.
Fabio e inspirat și motivat de dans performativ, somatică, inovație în educație și architectură.
Dans contemporan / 5-6 și 6-8 ani
Catrinel Catană
Marți, 17:30 - 19:00 / 6-8 ani
Miercuri, 16:00 - 17:00 / 5-6 ani
Abonament
280 lei / modul / 5 ședințe / 5-6 ani
307 lei / modul / 5 ședințe / 6-8 ani
5-6 ani:
20.02 / 27.02
3.03 / 10.03 / 17.03
6-8 ani:
19.02 / 26.02
2.03 / 9.03 /16.03
Ideea fundamentală a cursului este să ne mișcăm bazându-ne pe studiul conceptelor esențiale în dezvoltarea corporală și pe principiile dinamicii. Înainte de toate, copilul trebuie să-și descopere corpul pentru a-și conștientiza posibilitățile și limitele. Ne mișcăm folosind asocierile, imităm corpurile celorlalți și găsim propriile variante creative, stimulând imaginația și relaționarea cu ceilalți; lucrăm individual și în grup, învățăm să împărțim mișcări, idei, întrebări.
Frecventarea unui curs de dans contemporan nu presupune a învăța să dansezi, ci mai degrabă a conștientiza când și cum să te miști și ce ajunge a se numi dans. Prin acest curs copilul dansează lumea lui, dar și lumile din jurul acestuia.
Catrinel Catană este coregraf, performer și profesor de dans. Susține cursuri și ateliere de dans pentru copii și adolescenți în școli și organizații neguvernamentale, înțelegând în profunzime și descifrând importanța mișcării. Catrinel a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția Coregrafie și are un master în Artă Coregrafică. Din 2007 participă la ateliere de dans contemporan, dramaturgie coregrafică și psihoterapie prin mișcare. S-a specializat în „Kinetoterapie și motricitate specială” în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. În prezent este masterand în cadrul aceleiași facultăți și este interesată de harta emoțiilor din corp și de dimensiunea terapeutică a dansului și a expresivității corporale.
Abonament
307 lei / modul / 5 ședințe
20.02 / 27.02
3.03 / 10.03 / 17.03
Singing Bodies este un atelier care pornește de la muzicalitatea interioară a fiecăruia dintre noi și caută cele mai diverse mijloace de exprimare în exterior. Prin exerciții inspirate din dans contemporan, beat-box și tehnică vocală pornim în deblocarea unui limbaj complex de expresie și creăm contexte de explorare a relațiilor dintre voce, corp și spațiu. În partea de creație, ne exersăm abilitatea de a propune acțiune și de a transforma mediul care ne înconjoară. Dansul contemporan se încarcă cu forța exprimării vocale și trece dincolo de orice limitare tehnică sau estetică, devenind o alternativă pentru existența noastră cotidiană, o modalitate de comunicare cu cei din jur, o expresie a impresiilor noastre interioare.
Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea lucrează împreună din 2013 în diferite contexte de creație (Tangaj Dance Collective, Moving Fields, Circul Metropolitan de Stat), unde își exersează abilitățile de performeri, coregrafi și pedagogi. În paralel, Denis se dezvoltă ca sound-designer și solist vocal, iar Alexandra se ocupă de producție și comunicare culturală. În 2016 deschid Indie Box, o ‘cutie’ cu proiecte independente din sfera performance-ului contemporan în care dezvoltă conceptul de cursuri Flowprints, proiecte de activare și explorare a spațiului public – eartoBucharest, earSight, precum și proiecte de cercetare și producție – Singing Bodies, Laboratorul de voci.
Proiectul Singing Bodies a reprezentat un proces colectiv de cercetare și creație, desfășurat atât în spațiul public cât și în sala de repetiții, în care Alexandra, Denis și Valentina de Piante au creat trei lucrări performative independente, prezentate sub format de trilogie la București, Timișoara, Cluj și Sfântu Gheorghe. În același an, proiectul Laboratorul de voci, susține producția primului album acappella din Romania alături de grupul vocal BlueNoise, încapsulând un conținut muzical original dezvoltat în urma unui proces divers de cercetare a relației dintre corp și voce. Cele două proiecte, co-finanțate de AFCN, au creat un spațiu propice pentru explorarea și dezvoltarea conceptului de cursuri Singing Bodies.
Abonament
350 lei / modul / 5 ședințe
21.02 / 28.02
4.03 / 11.03 / 18.03
Cursul se bazează pe dezvoltarea mișcării corporale printr-un sistem bine structurat, ultilizând principii care stau la baza dansului contemporan, precum contracții, orientare în spațiu, echilibru și dinamica. Vom studia legătura dintre senzații, emoții, imaginar, gândire și creativitate. Învățăm să lucrăm corect cu respirația, iar prin folosirea adecvată a tensiunii și conștientizarea mentală eliberăm epuizarea și căpătăm ușurință în mișcare. Elevii vor dezvolta întelegerea aliniamentului corporal pentru a spori eficiența mișcării, forța și flexibilitatea. Prin acestea, îi vom ajuta să își expună experiențele proprii printr-un proces creativ, personal și subiectiv al corpului. Copiii care parcurg acest program complex, prin practici corporale și expunere scenică devin mai buni, mai conștienți și mai deschiși către social și cultural.
Raluca Adomnicăi este dansator și performer, a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din București în cadrul căruia a studiat dans clasic, contemporan, românesc și de caracter, iar înprezent urmează studiile de creație coregrafică din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale”. Pe parcursul anilor a colaborat cu diferite instituții culturale din țară și străinătate printre care Opera Națională București, Teatrul Național “I. L. Caragiale”, Centrul Național al Dansului București, Camaro Haus Berlin sau Linotip – centru independent coregrafic. A participat la ateliere și workshopuri conduse de coregrafi precum Massimo Gerardi, Eva Sanchez Martz, Marta Ladjanszki, Gigi Căciuleanu sau Andreea Gavriliu unde a studiat diferite tehnici de dans precum, Graham, Cunningham, Limon, Feldenkrais și Gaga. Ii place să vorbească despre dans ca fiind un mijloc de expresie și cunoaștere a corpului prin practici și senzații. Creăm conexiuni între efort și plăcere, suntem conștienți de distanța dintre părțile corpului și de greutatea acestora, devenim mai delicați și recunoaștem importanța energiei și informației care trece prin corp și mai departe în toate direcțiile lui.
Artist emergent în sfera dansului contemporan, Cosmin Vasile este coregraf și dansator profesionist, adept al artelor vizuale și ale spectacolului. După absolvirea Conservatorului de Muzică și Dans Trinity Laban din Londra, acum urmărește să dezvolte și să îmbunătățească calitatea scenei de dans contemporan din România, fiind instruit într-o gama variată de tehnici de dans, atât ca interpret cât și coregraf. Interesul lui artistic constă în dorința de a scoate în evidență corporalitatea mișcării de dans și descoperirea diverselor metode de a aduce la suprafață individualitatea interpreților prin jocul calităților de intensitate, schimb de energie și trăiri intense. În mod creativ, lucrează folosind obiective clare și succinte, straturi ce se acumulează în timp într-un tot complex, coerent și totodată accesibil. Cosmin este interesat să lucreze în domeniul artistic și vrea să își demonstreze experiența în dans, creativitatea și perseverența prin proiecte, colaborări și spectacole.
În 2019 continuăm Școala performativă pentru copii, cu încă trei module de dans contemporan, mișcare și educație artistică, din februarie până în iunie, cu profesori și cursuri noi. Începând din modulul următor, toate orele de curs vor fi însoțite de ședințe de creație artistică, în cadrul cărora copiii vor lucra, sub îndrumarea coregrafilor, la creații de dans contemporan, care urmează să fie prezentate în iunie, la finalul anului școlar, pe scena CNDB.
Abonamente:
Dans contemporan – 5 ședințe x 2 ore (Curs & Creație): 350 lei
Singing Bodies – 5 ședințe x 2 ore (Curs & Creație): 350 lei
Contact Improvisation – 4 ședințe x 2 ore (Curs & Creație): 280 lei
Dans contemporan + Singing Bodies (Curs & Creație): 600 lei
Dans contemporan + Contact Improvisation (Curs & Creație): 550 lei
Dans contemporan + Singing Bodies + Contact Improvisation (Curs & Creație): 750 lei
O ședință (Curs & Creație): 75 lei
Info & detalii: ; 0729 902 506
Contact improvisation / 7-11 ani
Smaranda Găbudeanu și Fabio Maria Gerhold
Luni, 17:30 - 19:30
Abonament
280 lei / modul / 4 ședințe
18.02 / 25.02
4.03 / 11.03
Contactul reprezintă fizicalitate, relație cu podeaua, rostogoliri, sărituri, rulări, căderi controlate, schimbarea nivelului față de podea, dar și relația cu cei din jur și includerea tuturor simțurilor în procesul de generare a mișcărilor. Improvizația se referă la antrenarea vitezei de direcționare a atenției către ceea ce se întâmplă în timp real, pentru a crea pe loc compoziții din mișcări spontane. Astfel, la curs vom dezvolta atât abilități motrice, cât și atitudini mentale de concentrare asupra a ceea ce facem și încredere în capacitățile proprii de a crea mișcările și compozițiile pe care ne dorim să le creăm.
Contact Improvisation presupune îmbunătățirea aptitudinilor motrice și a încrederii în sine și în ceilalți. Prin mișcare și prin contact fizic, copiii dezvoltă o nouă formă de comunicare și cunoaștere a propriului corp și a posibilităților sale creative.
Smaranda Găbudeanu – După o formare de actor-păpușar, Smaranda Găbudeanu și-a început periplul în comedie, spectacole de operă, arte vizuale și performance, în ultimii ani instalându-se confortabil în dans. Interesul pentru improvizaţie – în sine sau privită ca tehnică de creație – s-a menţinut pe tot parcursul drumului, luând diverse forme, de la improvizație de teatru la real time composition în frame-uri de dans contemporan şi contact improvisation. Smaranda a condus numeroase ateliere și cursuri de actorie, mânuire de păpuși, dans, umbre, storytelling sau formate proprii ce îmbină mai multe arte în București, Brașov, Lublin și Wroclaw. Este membru fondator PETEC și colaborator al Centrului Național al Dansului și al teatrelor Nottara, Creangă și Excelsior.
Simona Baciu a absolvit UNATC – Secția Coregrafie. Este performer, dansatoare, predă și practică Contact Improvisation, organizează workshop-uri, rezidențe și retreat-uri de Contact Improvisation, Gaga, Axis Syllabus, Butoh și Sufi Whirling în România. Ea este de asemenea inițiatorul platformei “Shift”- creată cu scopul devoltării dansului contemporan în România. Dansează de la vârsta de trei ani, a activat ca performer în cadrul trupei de dans modern “Sincron” Bistrița, iar ulterior a devenit coregraf în cadrul școlii de dans pentru copii “Scenica” Bistrița. Interesul pentru Contact Improvisation a apărut în urmă cu doi ani la Festivalul de Contact Improvisation de la București de când a considerat-o ca fiind cea mai potrivită tehnică pentru ea, de atunci organizează workshop-uri de Contact Improvisation, călătorește și predă în scopul evoluției personale, dar și în acela de a împărtăși cunoștințele sale cu alți dansatori sau oameni pasionați de mișcare.
Abonament
350 lei / modul / 5 ședințe
12.02 / 19.02 / 26.02
5.03 / 12.03
Ideea fundamentală a cursului este să ne mișcăm bazându-ne pe studiul conceptelor esențiale în dezvoltarea corporală și pe principiile dinamicii. Înainte de toate, copilul trebuie să-și descopere corpul pentru a-și conștientiza posibilitățile și limitele. Ne mișcăm folosind asocierile, imităm corpurile celorlalți și găsim propriile variante creative, stimulând imaginația și relaționarea cu ceilalți; lucrăm individual și în grup, învățăm să împărțim mișcări, idei, întrebări.
Frecventarea unui curs de dans contemporan nu presupune a învăța să dansezi, ci mai degrabă a conștientiza când și cum să te miști și ce ajunge a se numi dans. Prin acest curs copilul dansează lumea lui, dar și lumile din jurul acestuia.
Catrinel Catană este coregraf, performer și profesor de dans. Susține cursuri și ateliere de dans pentru copii și adolescenți în școli și organizații neguvernamentale, înțelegând în profunzime și descifrând importanța mișcării. Catrinel a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția Coregrafie și are un master în Artă Coregrafică. Din 2007 participă la ateliere de dans contemporan, dramaturgie coregrafică și psihoterapie prin mișcare. S-a specializat în „Kinetoterapie și motricitate specială” în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. În prezent este masterand în cadrul aceleiași facultăți și este interesată de harta emoțiilor din corp și de dimensiunea terapeutică a dansului și a expresivității corporale.
Abonament
350 lei / modul / 5 ședințe
13.02 / 20.02 / 27.02
6.03 / 13.03
Singing Bodies este un atelier care pornește de la muzicalitatea interioară a fiecăruia dintre noi și caută cele mai diverse mijloace de exprimare în exterior. Prin exerciții inspirate din dans contemporan, beat-box și tehnică vocală pornim în deblocarea unui limbaj complex de expresie și creăm contexte de explorare a relațiilor dintre voce, corp și spațiu. În partea de creație, ne exersăm abilitatea de a propune acțiune și de a transforma mediul care ne înconjoară. Dansul contemporan se încarcă cu forța exprimării vocale și trece dincolo de orice limitare tehnică sau estetică, devenind o alternativă pentru existența noastră cotidiană, o modalitate de comunicare cu cei din jur, o expresie a impresiilor noastre interioare.
Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea lucrează împreună din 2013 în diferite contexte de creație (Tangaj Dance Collective, Moving Fields, Circul Metropolitan de Stat), unde își exersează abilitățile de performeri, coregrafi și pedagogi. În paralel, Denis se dezvoltă ca sound-designer și solist vocal, iar Alexandra se ocupă de producție și comunicare culturală. În 2016 deschid Indie Box, o ‘cutie’ cu proiecte independente din sfera performance-ului contemporan în care dezvoltă conceptul de cursuri Flowprints, proiecte de activare și explorare a spațiului public – eartoBucharest, earSight, precum și proiecte de cercetare și producție – Singing Bodies, Laboratorul de voci.
Proiectul Singing Bodies a reprezentat un proces colectiv de cercetare și creație, desfășurat atât în spațiul public cât și în sala de repetiții, în care Alexandra, Denis și Valentina de Piante au creat trei lucrări performative independente, prezentate sub format de trilogie la București, Timișoara, Cluj și Sfântu Gheorghe. În același an, proiectul Laboratorul de voci, susține producția primului album acappella din Romania alături de grupul vocal BlueNoise, încapsulând un conținut muzical original dezvoltat în urma unui proces divers de cercetare a relației dintre corp și voce. Cele două proiecte, co-finanțate de AFCN, au creat un spațiu propice pentru explorarea și dezvoltarea conceptului de cursuri Singing Bodies.
Abonament
350 lei / modul / 5 ședințe
14.02 / 21.02 / 28.02
7.03 / 14.03
Cursul se bazează pe dezvoltarea mișcării corporale printr-un sistem bine structurat, ultilizând principii care stau la baza dansului contemporan, precum contracții, orientare în spațiu, echilibru și dinamica. Vom studia legătura dintre senzații, emoții, imaginar, gândire și creativitate. Învățăm să lucrăm corect cu respirația, iar prin folosirea adecvată a tensiunii și conștientizarea mentală eliberăm epuizarea și căpătăm ușurință în mișcare. Elevii vor dezvolta întelegerea aliniamentului corporal pentru a spori eficiența mișcării, forța și flexibilitatea. Prin acestea, îi vom ajuta să își expună experiențele proprii printr-un proces creativ, personal și subiectiv al corpului. Copiii care parcurg acest program complex, prin practici corporale și expunere scenică devin mai buni, mai conștienți și mai deschiși către social și cultural.
Raluca Adomnicăi este dansator și performer, a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din București în cadrul căruia a studiat dans clasic, contemporan, românesc și de caracter, iar înprezent urmează studiile de creație coregrafică din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale”. Pe parcursul anilor a colaborat cu diferite instituții culturale din țară și străinătate printre care Opera Națională București, Teatrul Național “I. L. Caragiale”, Centrul Național al Dansului București, Camaro Haus Berlin sau Linotip – centru independent coregrafic. A participat la ateliere și workshopuri conduse de coregrafi precum Massimo Gerardi, Eva Sanchez Martz, Marta Ladjanszki, Gigi Căciuleanu sau Andreea Gavriliu unde a studiat diferite tehnici de dans precum, Graham, Cunningham, Limon, Feldenkrais și Gaga. Ii place să vorbească despre dans ca fiind un mijloc de expresie și cunoaștere a corpului prin practici și senzații. Creăm conexiuni între efort și plăcere, suntem conștienți de distanța dintre părțile corpului și de greutatea acestora, devenim mai delicați și recunoaștem importanța energiei și informației care trece prin corp și mai departe în toate direcțiile lui.
Artist emergent în sfera dansului contemporan, Cosmin Vasile este coregraf și dansator profesionist, adept al artelor vizuale și ale spectacolului. După absolvirea Conservatorului de Muzică și Dans Trinity Laban din Londra, acum urmărește să dezvolte și să îmbunătățească calitatea scenei de dans contemporan din România, fiind instruit într-o gama variată de tehnici de dans, atât ca interpret cât și coregraf. Interesul lui artistic constă în dorința de a scoate în evidență corporalitatea mișcării de dans și descoperirea diverselor metode de a aduce la suprafață individualitatea interpreților prin jocul calităților de intensitate, schimb de energie și trăiri intense. În mod creativ, lucrează folosind obiective clare și succinte, straturi ce se acumulează în timp într-un tot complex, coerent și totodată accesibil. Cosmin este interesat să lucreze în domeniul artistic și vrea să își demonstreze experiența în dans, creativitatea și perseverența prin proiecte, colaborări și spectacole.
În 19 noiembrie dăm startul celul de-al doilea modul al Școlii performative pentru copii CNDB, adresată copiilor cu vârste între 6 și 11 ani, într-un format de cursuri mai deschis și flexibil.
În afara orarului de cursuri, vom alcătui mini-grupe de creație, care vor lucra sub îndrumarea unor coregrafi pentru a realiza momente performative, ce vor fi integrate într-un spectacol.
Taxe
Un curs (5 ședințe) – 250 lei
Abonament modul întreg (toate cursurile) – 600 lei
O ședință: 60 lei
Abonament
250 lei / modul / 5 ședințe
19.11 / 26.11
3.12 / 10.12 / 17.12
Moshe Feldenkrais a creat metoda lui prin observarea evoluției copiilor, spunând că aceștia sunt de fapt maeștrii noștri, fiind într-un mai bun contact cu corpul și senzațiile lor. Centrul metodei este modalitatea prin care copilul învață toate schemele motrice pentru a deveni autosuficient. În același timp, Feldenkrais consideră mișcarea un important instrument de autocunoaștere a persoanei și un instrument de schimbare a schemelor de gândire și a celor emoționale.
Mileniul al treilea este o provocare atât pentru părinți cât și pentru copii. Ansamblul de informații si stimulii complecși pot crea sentimente de accelerarea a ritmului educațional și o alienare din propriul corp. Din studiile neuroștiintei știm că timpul, corpul, pauzele, legătura între ceea ce învăț și ceea ce simt sunt premisele necesare pentru asimilarea informațiilor, dar nu numai. Antrenarea sensibilității personale va duce la o diferență în gândire, echilibrând toate sistemele nervoase (știm bine că majoritatea deciziilor sunt luate de părțile noastre cele mai instinctuale). Sensibilitatea și ascultarea a ceea ce se petrece în corp și în minte dezvoltă percepția de sine și o gândire mai amplă asupra realității.
De aceea consider importantă o educație a conștientizării timpurie, din grădiniță, pentru a sădi încrederea în sine si puterea creativității, rezistența la schimbări uneori dramatice și capacitatea empatică în relație. În cadrul atelierelor, prin mișcări neobisnuite si creative, copiii vor explora noi posibilități, fiind ghidați de curiozitate si nu de judecată sau de aprecierea celorlalți. Aceștia vor dezvolta simultan capacitățile de a simți acea mișcare în propriul corp si de a o gândi.
Vom lucra în mod ludic lecții de Awareness through Movement ale metodei Feldenkrais® între a descoperi propriul corp prin mișcare și a-l mișca prin diferite scheme motrice ale animalelor. Vom jongla între a fi susținuți, a fi explorativi, a simți legătura între noi și ceilalți.
Valentina De Piante Niculae este cadru didactic al UNATC, doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Este singurul profesor din tara cu expertiza ATM si FI în metoda Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. În 2009 a participat la evenimentul TTT – Teaching the Teachers – București și în 2013 la TTT – Budapesta. În 2015 a ținut prelegeri teoretice îmbogățite de o practică corporală intensă împreună cu cercetătorul neurolog dr. Radu Dop. A ghidat, în calitate de expert român, proiectul european Tandem Dance dedicate nevăzătorilor și performerilor. În anul 2016 a făcut parte din [8:tension] choreographers, obținând o bursă la ImPulsTanz de la Viena cu performance M.E.L.T. Motion Emotion and Lateral Thinking, creat împreună cu KrootJuurak (dramaturgia) și Eduard Gabia (sound research). În timp, își dorește crearea unei platforme educative, performative şi creative despre conștiință și corp, artă și neuroeducație, spațiu corporal și spațiu public.
Dans contemporan
Catrinel Catană
Marți, 17:15 - 18:15 / 6-8 ani
Marți, 18:30 - 19:30 / 9-11 ani
Abonament
250 lei / modul / 5 ședințe
20.11 / 27.11
4.12 / 11.12 / 18.12
Ideea fundamentală a cursului este să ne mișcăm bazându-ne pe studiul conceptelor esențiale în dezvoltarea corporală și pe principiile dinamicii. Înainte de toate, copilul trebuie să-și descopere corpul pentru a-și conștientiza posibilitățile și limitele. Ne mișcăm folosind asocierile, imităm corpurile celorlalți și găsim propriile variante creative, stimulând imaginația și relaționarea cu ceilalți; lucrăm individual și în grup, învățăm să împărțim mișcări, idei, întrebări.
Frecventarea unui curs de dans contemporan nu presupune a învăța să dansezi, ci mai degrabă a conștientiza când și cum să te miști și ce ajunge a se numi dans. Prin acest curs copilul dansează lumea lui, dar și lumile din jurul acestuia. Înaintea cursului, copiii sunt rugați să aducă un obiect personal, de care sunt atașați și haine comode. Pe parcursul ședințelor, asistarea părinților nu este recomandată.
Catrinel Catană este coregraf, performer și profesor de dans. Susține cursuri și ateliere de dans pentru copii și adolescenți în școli și organizații neguvernamentale, înțelegând în profunzime și descifrând importanța mișcării. Catrinel a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția Coregrafie și are un master în Artă Coregrafică. Din 2007 participă la ateliere de dans contemporan, dramaturgie coregrafică și psihoterapie prin mișcare. S-a specializat în „Kinetoterapie și motricitate specială” în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. În prezent este masterand în cadrul aceleiași facultăți și este interesată de harta emoțiilor din corp și de dimensiunea terapeutică a dansului și a expresivității corporale.
Singing Bodies
Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea
Miercuri, 17:15 - 18:15 / 6-8 ani
Miercuri, 18:30 - 19:30 / 9-11 ani
Abonament
250 lei / modul / 5 ședințe
21.11 / 28.11
5.12 / 12.12 / 19.12
Singing Bodies este un atelier care explorează muzicalitatea corporală așa cum este ea resimțită în interior și caută cele mai diverse metode și mijloace de exprimare în exterior. Ne vom juca cu vocea și corpul, vom învăța și construi ritm-uri susținute vocal, corporal sau prin cele mai inventive mijloace. Prin exerciții inspirate din dans contemporan, beatbox și tehnică vocală ne exersăm abilitatea de a propune acțiune și de a transforma mediul care ne înconjoară. Căutăm relații cât mai organice și diverse între voce, corp și spațiu.
Alexandra Balasoiu a absolvit Universitatea Naționala de arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, secția Coregrafie in 2014 sub indrumarea prof. Dr. Raluca ianegic. Lucrarea sa de licența, , a obținut Premiul pentru cea mai buna Coregrafie in cadrul Galei absolvenților UNATC si a fost invitata pentru o prezentare deschisa publicului la WAsP – Working Art Space and Production.
De-a lungul timpului, Alexandra a avut acces la o bogata varietate de stiluri si abordari care i-au influențat traseul. Fiind ghidata in cadrul Universitații de Raluca Ianegic si Valentina de Piante, si-a dezvoltat propriul stil care implica multe improvizații, emoții si intrebari. In 2013 a prezentat <1-1> in eXplore dance festival in cadrul Platformei RO, iar in 2015 a fost selectata de 4Culture pentru un Wild Card in cadrul Life Long Burning, fiind integrata in cadrul programului de masterat ex.e.r.ce la CNDC Montpellier pe durata unui workshop intensiv susținut de Deborah Hay si DD Dorvillier.
Ca performer a colaborat cu placere cu Andreea Belu, Alexandra Girbea, Cristina Lilienfeld si Simona Deaconescu, in spectacole care au fost prezentate la Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Istanbul, Linz si New York. Din 2013 face parte din colectivul Tangaj Dance (tangajdance.com). In 2017 lucreaza alaturi de Valentina de Piante la proiectul educational h.e.art, coordoneaza proiectul Earsight dezvoltat alaturi de un grup interdisciplinar de artisti si persoane cu deficiente de vedere si face parte din echipa creativa a spectacolului de circ ”Reveria” (Circul Metropolitan de stat).
Denis Bolborea a studiat diferite stiluri de dans urban (hip-hop, popping, locking) si a castigat de-a lungul anilor multe premii, atat in Romania cat si in Europa. In 2009 a participat la ”Dansez pentru tine”, facand mai apoi parte din echipa. aceasta experiența i-a adus un numar mare de colaborari in televiziune (X-factor, Eurovision) si l-a determinat sa-si imbunatațeasca tehnica de dans. In 2013 a absolvit Universitatea Naționala de arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, specializandu-se in Arta Coregrafica. La gala de absolvire a obținut Premiul pentru cel mai bun interpret in lucrarea ”Ce a mai ramas”, producție care a castigat ALT – Concurs Național de Coregrafie 2013. In cadrul aceluiasi concurs a prezentat propria sa producție, sound alchemy, in care exploreaza relația dintre muzica, dans si emoție. Ca performer, combina dansul contemporan cu experiența de dansator urban. Este interesat de relația dintre voce si corp pentru ca se dezvolta, in paralel, ca beatboxer/solist vocal. a dezvoltat o abilitate unica de a canta si compune live, si a ajuns printre finalistii de la emisiunea Romanii au talent. Dezvolta proiectul independent DENIS, face parte din grupul vocal a capella Blue Noise si participa ca sound designer in diferite productii. in colaborare cu inginerul de sunet Mara Maracinescu, lanseaza in 2016 proiectul Ear to Bucharest finanțat de ARCUB, in cadrul candidaturii Bucuresti 2021_Orasul in-Vizibil. Prin intervenții in spațiul public, performance-uri si instalații ce se folosesc de sunete inregistrate si emise live din cartiere, cei doi isi propun sa reconecteze bucurestenii cu orasul, folosindu-se de mediul sonor. Din 2014 face parte din colectivul Tangaj Dance (tangajdance.com), unde integreaza cele doua abilitați, colaborand ca performer in productiile “0001 | Fabrica de Vise”, “0002 | Birdville”, ”Counterbody” si ca sound designer in “0002 | Birdville” si ”0003 | Aftertaste”. In 2017 colaboreaza cu Cristina Lilienfeld pentru realizarea spectacolului ”Moving Fields” si face parte din echipa artistica a proiectului interdisciplinar Earsight.
IndieBox este o ‘cutie’ cu proiecte independente care activeaza in domeniul dansului si performance-ului contemporan (www.indiebox.ro)
Abonament
250 lei / modul / 5 ședințe
18.10 / 25.10
1.11 / 8.11 / 15.11
Actoria este un fel de a gândi, a simți, de a fi. Îți structurează ființa și te pune în acord cu tine și cu ceilalți. Îți oferă posibilitatea de empatie, de lucru în grup. Îți oferă puterea de a te afirma ca individ și de a avea libertatea de a funcționa în grup. Noi credem că prin actorie putem dezvolta această capacitate de la vârste fragede. Omul este o ființă socială, căruia îi place să se joace, ne naștem cu acest instinct de a descoperi lucruri noi prin curiozitate și joc. Johan Huizinga scria în „Homo ludens”, despre nevoia de joc a fiecăruia dintre noi. Jocul îți oferă de la început o libertate prin simplu fapt că tu alegi dacă să te joci sau nu, o dată intrat în joc poți acționa cum vrei, dar nu poți trișa. Această unică regulă de a respecta regulile nu îngrădește libertatea, ci din contră, face jocul mult mai incitant. A înțelege diferența dintre joc și joacă este foarte importantă în dezvoltarea copiilor, jocul are o miză, niște reguli clare, oferă copilului prima interacțiune cu ideea de responsabilitate a sa într-un grup. De aceea credem că inițierea în actorie, în arta spectacolului de teatru poate ajuta orice copil în meseria pe case și-o va alege în viitor. Instrumentele pe care le oferim în cursul nostru nu deconstruiesc magia teatrului, ci ajută la o mai bună înțelegere sau mai bună participare în această artă.
Alina Dumitrache a absolvit masteratul de Pedagogie Teatrală la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, lucrează cu copii de 5 ani de zile și organizează un festival de teatru pentru adolescenți și studenți în București. Pasionată de ceea ce face, caută să se dezvolte cât mai mult. Se documentează despre noi forme de pedagogie sau abordări psihologice, îi place să comunice limpede mesajul discursului său și îl adaptează în așa fel încât cei mici să înțeleagă și să reușească să le captez atenția. Cel mai important e că îi face pe copii să se simtă în siguranță când iau contact cu actoria, îi încurajează să fie liberi și să se joace cât mai mult.
Pe 16 octombrie deschidem din nou porțile Școlii performative pentru copii, adresată copiilor cu vârste între 6-8 și 9-11 ani, într-un format de cursuri mai deschis și flexibil.
Taxe
Curs DANS CONTEMPORAN – un modul/5 ședințe – 250 lei
Curs ARTĂ PLASTICĂ ȘI MIȘCARE – un modul/5 ședințe – 250 lei
Curs CONTACT IMPRO – un modul/4 ședințe – 200 lei
Curs ACTORIE – un modul/5 ședințe – 250 lei
Abonament modul întreg (toate cursurile) – 750 lei
O ședință: 60 lei
Contact Improvisation
Virginia Negru
Luni, 17:15 - 18:15 / 6-8 ani
Luni, 18:30 - 19:30 / 9-11 ani
Abonament
200 lei / modul / 4 ședințe
22.10 / 29.10
5.11 / 12.11
Contactul reprezintă fizicalitate, relație cu podeaua, rostogoliri, sărituri, rulări, căderi controlate, schimbarea nivelului față de podea dar și relația cu cei din jur și includerea tuturor simțurilor în procesul de generare a mișcărilor. Improvizația se referă la antrenarea vitezei de direcționare a atenției către ceea ce se întâmplă în timp real, pentru a crea pe loc compoziții din mișcări spontane. Astfel, la clasă vom dezvolta atât abilități motrice, cât și atitudini mentale de concentrare asupra a ceea ce facem și încredere în capacitățile proprii de a crea mișcările și compozițiile pe care ne dorim să le creăm. Contact improvisation presupune îmbunătățirea aptitudinilor motrice și a încrederii în sine și în ceilalți. Prin mișcare și prin contact fizic, copiii dezvoltă o nouă formă de comunicare și o cunoaștere a propriului corp și a posibilităților sale creative.
Virginia Negru studiază dansul și inteligența corporală cu intensitatea și pasiunea unui cercetător științific. A descoperit plăcerea de a-și organiza mișcările în feluri sofisticate înainte de a putea vorbi, înainte de a înțelege că ceea ce făcea se numea dans. În afară de studiile formale pe care le-a urmat, consideră că cel mai mult a învățat și a înțeles despre mișcare și dans din pornirile ei de autoeducare, urmărind și căutând să lucreze cu profesorii care o inspirau în mod special. A descoperit și practicat prima dată Contact Improvisation în 2006 în cadrul Festivalului de Teatru din București. Apoi a continuat studiul acestei forme de dans în Europa și SUA, iar în prezent, împreună cu asociația PETEC, organizează Festivalul Internațional de Contact Improvisation – Contact Bucharest Festival și participă la producția de spectacole care folosesc CI ca formă de antrenament de mișcare și tehnică de improvizație.
Dans contemporan
Catrinel Catană
Marți, 17:15 - 18:15 / 6-8 ani
Marți, 18:30 - 19:30 / 9-11 ani
Abonament
250 lei / modul / 5 ședințe
16.10 / 23.10 / 30.10
6.11 / 13.11
Ideea fundamentală a cursului este să ne mișcăm bazându-ne pe studiul conceptelor esențiale în dezvoltarea corporală și pe principiile dinamicii. Înainte de toate, copilul trebuie să-și descopere corpul pentru a-și conștientiza posibilitățile și limitele. Ne mișcăm folosind asocierile, imităm corpurile celorlalți și găsim propriile variante creative, stimulând imaginația și relaționarea cu ceilalți; lucrăm individual și în grup, învățăm să împărțim mișcări, idei, întrebări.
Frecventarea unui curs de dans contemporan nu presupune a învăța să dansezi, ci mai degrabă a conștientiza când și cum să te miști și ce ajunge a se numi dans. Prin acest curs copilul dansează lumea lui, dar și lumile din jurul acestuia. Înaintea cursului, copiii sunt rugați să aducă un obiect personal, de care sunt atașați și haine comode. Pe parcursul ședințelor, asistarea părinților nu este recomandată.
Catrinel Catană este coregraf, performer și profesor de dans. Susține cursuri și ateliere de dans pentru copii și adolescenți în școli și organizații neguvernamentale, înțelegând în profunzime și descifrând importanța mișcării. Catrinel a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția Coregrafie și are un master în Artă Coregrafică. Din 2007 participă la ateliere de dans contemporan, dramaturgie coregrafică și psihoterapie prin mișcare. S-a specializat în „Kinetoterapie și motricitate specială” în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. În prezent este masterand în cadrul aceleiași facultăți și este interesată de harta emoțiilor din corp și de dimensiunea terapeutică a dansului și a expresivității corporale.
Artă plastică și mișcare
Irina Hasnaș Hubbard
Miercuri, 17:15 - 18:15 / 6-8 ani
Miercuri, 18:30 - 19:30 / 9-11 ani
Abonament
250 lei / modul / 5 ședințe
17.10 / 24.10 / 31.10
7.11 / 14.11
În Centrul dansului artele plastice sunt o reflecție a minții, a mâinii și a corpului. Și a vorbei.
Desenul, culoarea și mișcarea merg mână în mână.
Povestim cum punctul repetat devine linie, cum linia nu există, dar o căutăm, cum culorile difuzează și fug, sau se restrâng în contururile formelor. Cum noi suntem câte o formă în continuă mișcare.
covorul de dans <-> suprafață de pictură
luminile refectoarelor <-> siluete și umbre în alb negru
intensitatea unei mișcări <-> valoarea unei culori.
Irina Hasnaș Hubbard (n. 1967, Bucuresti), artist vizual cu specializarea arte textile. In 1994 a absolvit Academia de Arte, București. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru ICOM International Council of Museums si ICMEMO. In 2007 a urmat cursuri de master in Studii Muzeale, Museum Exhibition Planning and Design, UARTS, Philadelphia, SUA. Din 2013 este doctor în muzeografie al Universitatii “Valahia” din Targoviste. Premii: 1998 – Minitextile, Bucuresti; 2000 – Trienala Internationala de Tapiserie, Bucuresti; 2009 – Trienala de textile, sectia Steag, Szombathely, Ungaria.
Abonament
250 lei / modul / 5 ședințe
18.10 / 25.10
1.11 / 8.11 / 15.11
Actoria este un fel de a gândi, a simți, de a fi. Îți structurează ființa și te pune în acord cu tine și cu ceilalți. Îți oferă posibilitatea de empatie, de lucru în grup. Îți oferă puterea de a te afirma ca individ și de a avea libertatea de a funcționa în grup. Noi credem că prin actorie putem dezvolta această capacitate de la vârste fragede. Omul este o ființă socială, căruia îi place să se joace, ne naștem cu acest instinct de a descoperi lucruri noi prin curiozitate și joc. Johan Huizinga scria în „Homo ludens”, despre nevoia de joc a fiecăruia dintre noi. Jocul îți oferă de la început o libertate prin simplu fapt că tu alegi dacă să te joci sau nu, o dată intrat în joc poți acționa cum vrei, dar nu poți trișa. Această unică regulă de a respecta regulile nu îngrădește libertatea, ci din contră, face jocul mult mai incitant. A înțelege diferența dintre joc și joacă este foarte importantă în dezvoltarea copiilor, jocul are o miză, niște reguli clare, oferă copilului prima interacțiune cu ideea de responsabilitate a sa într-un grup. De aceea credem că inițierea în actorie, în arta spectacolului de teatru poate ajuta orice copil în meseria pe case și-o va alege în viitor. Instrumentele pe care le oferim în cursul nostru nu deconstruiesc magia teatrului, ci ajută la o mai bună înțelegere sau mai bună participare în această artă.
Alina Dumitrache a absolvit masteratul de Pedagogie Teatrală la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, lucrează cu copii de 5 ani de zile și organizează un festival de teatru pentru adolescenți și studenți în București. Pasionată de ceea ce face, caută să se dezvolte cât mai mult. Se documentează despre noi forme de pedagogie sau abordări psihologice, îi place să comunice limpede mesajul discursului său și îl adaptează în așa fel încât cei mici să înțeleagă și să reușească să le captez atenția. Cel mai important e că îi face pe copii să se simtă în siguranță când iau contact cu actoria, îi încurajează să fie liberi și să se joace cât mai mult.