fbpx

News from Polska #4

  • Dans & performance
  • Festival

8-13 octombrie 2019

Info

Cei mai interesanți perfomeri și perfomere din Polonia vor urca pe scena Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) în cadrul celei de-a 4-a ediții a Festivalului „News from Polska”, care va avea loc în perioada 8-13 octombrie 2019.

Organizat din doi în doi ani, festivalul poartă, în acest an, subtitlul „Teritoriile Coregrafiei”. Reprezentațiile și performance-urile alese pentru programul „News from Polska” sunt o selecție a celor mai noi realizări ale tinerilor artiști polonezi. Spectatorii vor găsi printre acestea și exemple ale artei moderne, care nu-și neagă originile și aduce un omagiu maeștrilor săi.

În timpul festivalului „News from Polska” veți putea vedea șapte performance-uri, de la cele cu un text bogat până la reprezentații exlusiv vizuale – afirmă Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care este inițiatorul festivalului. Axa ediției de anul acesta și punctul său principal va fi spectacolul „Cea de-a doua natură”, inspirat de personalitatea Polei Nireńska, remarcabilă dansatoare poloneză avangardistă din perioada interbelică și artistă de origine evreiască ce a supraviețuit Holocaustului, iar după război a condus școala de dans din Statele Unite, unde a murit tragic. Nireńska a fost, de asemenea, soția lui Jan Karski, unul dintre eroii celui de-Al Doilea Război Mondial, omul care, în calitate de curier al autorităților poloneze din emigrație, a fost primul care i-a informat pe liderii occidentali, inclusiv pe președintele Statelor Unite, despre Holocaust. „Cea de-a doua natură”, îi invită pe spectatori să reflecte asupra Exterminării contemporane într-un mod cu totul surprinzător – adaugă Agnieszka Skieterska.

Programul Festivalului „News from Polska” 2019:

8 octombrie (marți), 19.30 – „Thriller” (regie/coregrafie: Paweł Sakowicz/Anna Smolar)

9 octombrie (miercuri), 19.30 –
„Perechea nr. 1” (concept: Katarzyna Gorczyca/Oskar Malinowski)

10 octombrie (joi), 19.30 –  
„Stalking Paradise” (Teatrul de Dans din Lublin, concept și coregrafie: Külli Roosna/Kenneth Flak)

11 octombrie (vineri), 19.30 –  
„Cea de-a doua natură” (concept: Agata Siniarska/Katarzyna Wolińska/Karolina Grzywnowicz)

12 octombrie (sâmbătă, studio foaier), 18.00 –
„Arcașele” (concept și coregrafie: Agnieszka Kryst)

12 octombrie (sâmbătă, Sala Stere Popescu), 19.00 –
„Slowstepper – On The Edge Of Survival” (concept: HYGIN DELIMAT)

Organizat de
Institutul Polonez din București și Centrul Naţional al Dansului (bd. Mărășești nr. 80-82), în a cărui clădire se vor desfășura toate reprezentațiile.

Proiectul „Teritoriile Coregrafiei” este organizat de Institutul Adam Mickiewicz în colaborare cu Institutul de Muzică și Dans, Centrul de Cultură din Lublin și Art Stations Foundation. Proiectul „Teritoriile Coregrafiei” face parte din programul cultural internațional coordonat de Institutul Adam Mickiewicz și realizat în cadrul Programului Multianual NIEPODLEGŁA pentru anii 2017-2022.

Co-finanțat de
Fondurile Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din cadrul Programului Multianual NIEPODLEGŁA. 

Sari la conținut