fbpx

Mădălina Dan – artist asociat al CNDB în 2016

  • Dans & performance

2016

Info

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță că artistul asociat al anului 2016 este coregrafa și dansatoarea Mădălina Dan. Ea primește un mandat curatorial care se va desfășura sub semnul internaționalizării și care va pune în legătură publicul și artiștii din România cu un program european prestigios.

Programul curatorial al Mădălinei Dan are trei direcții principale: ateliere pentru profesioniști, un mini-festival și reactualizarea proiectului Amprenta.

„Programul cu care am fost invitată de CNDB se concentrează pe ultimii doi ani petrecuți în contextul academic și artistic de la Berlin, unde am studiat în cadrul unui masterat. La București voi prezenta cele mai noi lucrări, dar îi voi prezenta și pe câțiva dintre colegii și mentorii mei de la studii. Viziunea mea se canalizează pe diseminarea și împărtășirea contactelor și experiențelor acumulate în acest timp. Doresc să facilitez un cadru educațional și de formare și să creez un punct de întâlnire al comunității artistice din România cu contextul educațional-artistic eterogen din Berlin. Acest cadru evită unidirectionalitatea și ierarhizarea, de la vocea dominantă, privilegiată de formator la cel care este format și este o propunere formativă, deopotrivă pentru artiștii și teoreticienii invitați. Descentralizarea informației, accesul la resurse, discursuri și tendintele actuale, paradigme și estetici contemporane locale și globale care circulă, sunt împărtășite și asimilate diferit sunt aspecte care ar dori să facă parte din contribuția mea la acest demers curatorial. Această direcție continuă pe undeva inițiativele activiste mai vechi cu privire la facilitarea si diversificarea informației în dansul contemporan și a performance-ului în România: programul intensiv de ateliere practice și teoretice Întâlniri de gradul doi, laboratorul de performativitate și improvizație, atelierele de mișcare pe care le-am desfășurat de-a lungul a șapte ani.” afirmă Mădălina Dan.

Prima axă a programului constă în ateliere teoretice și practice, în luna iunie 2016. Sunt ateliere si laboratoare de dans, de tehnici și principii de mișcare, precum Skinner Release, Instant Composition, Laban Movement Analysis, (susținute de Bettina Neuhaus și Jan Burkhardt) dar și laboratoare care oferă abordări metodologice, teoretice și discursive adresate practicienilor și noii generații de coregrafi și artiști ai scenei de dans românești.
Siegmar Zacharias, Constanze Schellow, Martina Ruhsam vor propune aceste cadre de laborator, iar la final vor susține lecture-uri în care vor fi abordate problematici specifice din aria de interes adresată în laboratoare dar și o contextualizare culturală, filozofică mai generală.

Cea de-a doua componentă curatorială prezintă câteva lucrări realizate în programul de Master Solo Dance Authorship (SoDA), între 2014 și 2016. Acest mini-festival este un prilej de a prezenta lucrări coregrafice originale și inedite concepute pentru terminarea studiilor aprofundate. Pe de altă parte, mini-festivalul se dorește a fi o platformă de dezbatere și de împărtășire a proceselor artistice specifice SoDA și de a le pune în dialog cu scena de dans și performance din România. Mini-festivalul, la care și-au confirmat până acum prezența Andrew Kerton, Joshua Rutter, Oliver Connew și Ivo Serra, se va desfășura între 5 și 11 septembrie 2016.

Cea de-a treia componentă constă în prezentarea la CNDB a celor mai recente lucrări ale Mădălinei Dan, dar și a unor piese și colaborări mai vechi, reunite în luna noiembrie sub titulatura proiectului Amprenta.

Toate detaliile programului curatorial al Mădălinei Dan vor fi anunțate de CNDB în timp util prin canalele specifice: comunicate și paginile de web și Facebook.

Mădălina Dan este laureată a Premiilor CNDB 2015. Ea a iniţiat şi produs o multitudine de spectacole, dezbateri şi ateliere de dans. O prezenţă constantă pe scena de dans din România şi unul dintre artiştii cei mai importanţi ai unei noi generaţii de dansatori şi coregrafi, artista a fost premiată pentru contribuţia sa în dans şi performance prin ateliere, laboratoare de creaţie şi proiecte de mentorat.

Master of Arts Solo/Dance/Authorship SoDA este un program de master în domeniul dansului contemporan și performance-ului din cadrul Inter-University Centre for Dance Berlin (HZT) și Universitatea de Arte, Berlin (UdK). Orientat spre performance, este un program post-universitar pentru practicieni din variate sfere artistice care doresc să-și extindă, transforme și completeze demersul artistic cu abordări teoretice, practice și critice.
SoDA propune o investigare în domeniul dansului și a practicilor performative în accepțiunea lor extinsă, aceea a întrepătrunderilor și interferențelor cu sfera mai largă a artei contemporane. Noțiuni de compoziție, colaborare, cercetare și proces de lucru sunt abordate într-un mediu corporal în dialog cu alte demersuri creative interdisciplinare din sfera multimedia, arte vizuale, filosofie, filologie, teatru, studii socio-politice etc. SoDA este un program artistic de cercetare structurat pe dezvoltarea unei metodologii de a produce reflecție pe baza practicii și viceversa, pe documentarea și arhivarea procesului de lucru în caiete de lucru, pe interogare și contextualizare, pe chestionare discursivă în dialog cu alți artiști, mentori, tutori și teoreticieni.

Parteneri media
AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Metropotam, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front.

Sari la conținut