Dancing Walks – Târgu-Mureș

  • Intersecții
  • În cadrul Zilei Internaționale a Dansului
  • Intrare liberă

60 min

14.5.2021

vineri

15:00

București

Info

Începând cu 29 aprilie, de Ziua Internațională a Dansului și până în luna iunie, te invităm să te întâlnești cu un dansator și să vă plimbați împreună într-un dancing-walk. 

Mersul este ceva obișnuit, însă cu fiecare pas înaintea celuilalt mișcarea devine automată, nereflexivă și tindem să uităm de potențialul ei de a crea. Te invităm să profiți de acest mers și să îl înțelegi ca pe un dans. Mersul, un lucru concret, cotidian, devine atunci abstract, pentru că dansul îl deschide posibilului. 

În ideea că fiecare mișcare a corpului este expresivă, chiar și mersul, veți petrece împreună o oră în care vei fi atent la corp, vei explora ce se întâmplă și cum te simți atunci când aduci intenționalitate în mișcările pe care le faci. 

În plimbarea pe care ți-o propunem împreună cu un dansator, te invităm să îți lași corpul să fie ca un sit de cercetare a unei lumi înțelese prin dans. Îți propunem o întâlnire care să îți aducă atenția către atitudine, postură și felul în care te simți. Un dancing-walk despre lucrurile care îți schimbă energia în corp prin mișcări obișnuite. O oră despre lucrurile care transformă mișcarea în dans, despre gândurile care apar atunci când ai conștiența corpului și despre tehnicile pe care le poți folosi să te simți bine. 

Un dancing-walk nu arată neapărat neobișnuit – din exterior arată ca o simplă plimbare. Cel mai important este că devii prezent în corpul tău, iar din ceva atât de simplu, dansul îți deschide o nouă lume, al cărei creator te invităm să devii. 

Cum se întâmplă un dancing-walk?

  1. Te întâlnești și faci cunoștință cu un dansator într-o loc liniștit, pe care îl stabiliți împreună.
  2. Alegeți un traseu în care să vă plimbați timp de o oră.
  3. Cum te simți când te miști? Pornind de la această întrebare, descoperiți împreună cum să îți asculți mai bine corpul și ce relație e între ceea ce simți și unde te afli.
  4. Practica mea, practica ta. Dansatorul îți împărtășește o practică pe care o folosește să se simtă mai bine, iar dacă ai și tu una, le explorați pe ambele împreună. 
  5. Wrap-up. Încheiați întâlnirea discutând despre lucrurile pe care le-ați observat și pe care le-ați descoperit în plimbarea voastră. 

Proiectul se desfășoară în aer liber, în format unu la unu. Fiecare entitate parteneră decide asupra zilelor de desfășurare ale proiectului, în funcție de reglementările în vigoare din fiecare oraș. Măsurile de protecție și normele legale impuse împotriva răspândirii CO-VID19 vor fi respectate pe toată durata întâlnirilor.

Artist Târgu Mureș: Bezsán Noémi

Noémi Bezsán este artist independent, dansator și coregraf. A absolvit la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, unde a studiat coregrafie (BA, 2013) și regie (MA, 2015). A participat la workshopuri în străinătate, având cele mai importante întâlniri cu reprezentanții dansului contemporan: Tomislav English, Natalia Iwaniec, Guy Nader, Joy Alpuerto Ritter, Sharon Fridman, Elia Lopez. Proiectează coregrafii și mișcări scenice, lucrând cu diverși regizori și teatre din România și Ungaria. De asemenea, experimentează propriile sale direcții în domeniul teatrului de dans. A fost membru fondator la Compania András Lóránt (ALT) din Târgu Mureș, performând în spectacolele: Lecția; Fade out; Connect. A coregrafiat și regizat spectacolele Femme (ALT); Flow (ALT); Good People (M STUDIO). Din anul 2017 este doctorand la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, studiază Structura rețelei de teatru dans în Transilvania, și din acest an începe activitate de pedagogie ca asistent la secția de Coregrafie. Ghidează o comunitate în Sfântu Gheorghe cu oameni interesați de mișcare și dans, prin ateliere – FLUXMOVE – pentru copii și adulți. La nivel de creație este preocupată de fenomenul metamorfozelor corpului uman în decursul mișcării și descoperirea etapelor transformării corporale, eliberarea impulsurilor creatoare prin improvizații individuale și de grup.

Parteneri
Un proiect cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului inițiat de Centrul Național al Dansului București în parteneriat cu: AREAL – Spațiu de dezvoltare coregrafică (București), Bezsán Noémi (Târgu Mureș), Colectiv A (Cluj-Napoca), Contact Bucharest Festival (București), Delazero (București), Developing Art (București), Fundația Gabriela Tudor (București), I Dance You (Brașov), Indie Box (București), PETEC (București), LINOTIP Centru Independent Coregrafic (București), M Studio (Sfântu Gheorghe), Tangaj Collective (București), Teatrul din Stejar (Iași), Unfold Motion (Timișoara). 

Mențiuni speciale

Intrare liberă, pe bază de giveaway

23.05.2021

duminică

11:00

duminică

11:00

Dancing Walks - Petec

Artist PETEC, București: Virginia Negru

Dancing Walks - Petec