fbpx

CNDB în turneu la Craiova

  • Dans & performance

20-22 septembrie 2019

Info

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti ajunge la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova cu focus on Paul Dunca – artist activist al corpului queer. Între 20 și 22 septembrie, vino sa descoperi două spectacole din filele istoriei LGBT din Romania: La Institutul Schimbarii și Dupa Traian și Decebal, urmate de un concert Fluid – ca o armă împotriva neutralității civice.

„Coregrafiile lui Paul nu sunt atât despre dans, așa cum ni-l imaginăm, cât despre mișcare, despre a înțelege ce poate și ce face corpul și de a-l urma prin spațiu. Caută să obțină ceva fluid, curat, un flow mental. ” (Cristian Lupșa – Decât o Revistă #24)

„Corpurile umane – sisteme tehno-vitale – sunt singurele platforme care fac posibilă materializarea imaginației politice.” (din manifestul de “La Institutul Schimbării”)

„Sunt spectacole atât de puternice prin subiectul pe care îl abordează, încât acționează ca lecție bună de învățat și de predat mai departe. A fi diferit nu e ceva greșit și trebuie să repetăm asta deseori, mai ales în contextul familiei tradiționale care bate la ușă.” (Cătălina Miciu – scena9.ro)

BIO
Paul Dunca s-a născut în Bucureşti unde continuă să trăiască şi să muncească. După ce a absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film « I.L.Caragiale » (secţia Coregrafie) şi masterul de Scriere Dramatică în cadrul U.N.A.T.C., a vrut să încerce totul. Acesta este şi motivul pentru care munca sa are un caracter eclectic și include o expresie cât mai diversă: de la chelnerie la propria emisiune pe MTV, de la artă comunitară şi go-go la reprezentarea României ca performer la Bienala de Artă de la Veneția, de la articole în reviste glossy şi roluri in filme locale la spectacole prezentate la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și pe scena din Judson Church, din New York. Una peste alta, el este fericit atunci când se poate face util.
———————————————————————

LA INSTITUTUL SCHIMBĂRII // 20 septembrie 2019 // 19.00

Un bio-info show de Paul Dunca care are ca bază investigarea, documentarea și arhivarea unor povești personale, din realitatea locală, cu preponderență vizând comunitatea transgender românească.
Lucrarea se axează pe problematica asumării corpului / sexualității / identității de gen și a confruntării dintre narațiunea intimă a corpului și percepția publică, prezentând o comunitate absolut invizibilă la ora actuală pe plan local.

Direcție și Coordonare: Paul Dunca
De/cu: Mădălina Brândușe, Carmen Coțofană, Renate Dinu, Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Maria Mora, Ada Mușat & Vava Ștefănescu
Muzică live: Chlorys & Monica Ivanov
Artist asociat: Mihaela Michailov

Durata: 50 min
———————————————————————
DUPĂ TRAIAN ŞI DECEBAL – Din Filele Istoriei Gay în România // 21 septembrie 2019 // 19.00
Un Manual Performant de Mihaela Michailov şi Paul Dunca

Cum se trăia gay înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întâlnire? Care erau ritualurile de socializare și structurile de oprimare? Cum acționa, la nivelul invizibilizării vieții sexuale, articolul 200 care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relațiile sexuale între persoanele de același sex. Cum puteai să fii cine erai, trăind în anonimat identitar? Cum au continuat abuzurile împotriva dreptului la reprezentarea identității după 1989?

“După Traian și Decebal” este arhiva narațiunilor private care definesc un sistem politic ce marca limitele, fricțiunile și constrângerile existenței de apartament. Este performarea coliziunii vieții intime cu norme legislative abuzive. Este istoria orală, din bucăți de amintiri, a martorilor expuși la controlul vieții de zi cu zi. Paradoxuril invizibilității au funcționat perfect. Deși era interzis, a existat o viață gay în România.

cu Paul Dunca și Katia Pascariu
consilier: Florin Buhuceanu
set&design: Andrei Dinu

Durata: 50 min

———————————————————————

LET’S FOCUS ON PAUL DUNCA // 22 septembrie 2019 // 19.00

O prezentare a parcursului artistic al coregrafului realizată de Daniel Kozak.

Daniel Kozak este expert în comunicare și activează în multe proiecte culturale și în sectorul independent. A lucrat pentru Centrul Național al Dansului, Teatrul Unteatru și Pavilionul României la Bienala de Artă 2019 de la Veneția. În prezent este directorul de comunicare al programului Timișoara 2021, Capitală Europeană a Culturii.

———————————————————————

FLUID – CONCERT PERFORMATIV // 22 septembrie 2019 // 19.30

FLUID (n.2016) – un queer act bucureștean – este colaborarea dintre Paul Dunca/Paula Dunker (performer, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte creaturi strâmbe. Folosind sunetul, muzica și microfonul ca armă împotriva neutralității civice, FLUID se încadrează în neo-genul techno-faggothique. Aparițiile live ale duo-ului includ scene și evenimente cât mai diverse: Barul Teatru Coop. MACAZ, Teatrul POINT, Sala Dalles în cadrul proiectului Eco Delta Dunării, Street Delivery 2016, Bucharest Pride 2016, Queer Night, Spitalul de Psihiatrie Voila (pentru proiectul ”Normalitatea, ce cuvânt brutal!” – MNAC), Teatrul de Vară CAPITOL, Festivalul Amural 3 & 4 /2017+2018 (Brașov), expoziția WE WILL NOT CHANGE OUR SHOW, One Gallery, Sofia și două nunți.

Durata: 50 min

Parteneri
Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Co-finanțat de
Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sari la conținut