fbpx

Știri

03.9.2007

back

reSourcing. platforma critica.

reSourcing. platforma critica. Perspective asupra istoriei culturale recente in Romania
(CNDB/ 6 septembrie)


Echipa reSourcing va invita la intilnirea pe aceasta tema ce va fi organizata joi, 6 septembrie 2007, de la ora 11.00 la Centrul National al Dansului Bucuresti (bd. Nicolae Balcescu nr. 2, cladirea TNB, acces spre Laptaria Enache, etajul 3, Studio 2).

Evenimentul propune o serie de prezentari si discutii pe marginea cercetarilor-pilot din cadrul platformei, oferind informatii, materiale, precum si video-uri de documentare ale acestora.

reSourcing. plaforma critica reuneste un grup de artisti si teoreticieni din dans contemporan, arte vizuale, teatru, interesati de angajarea unui demers colectiv de recuperare si documentare a unor miscari care au influentat dezvoltarea prezenta a scenei culturale, artistice si intelectuale din Romania. Cercetarile-pilot desfasurate in 2007 se concentreaza asupra unor intervale de timp diferite, pornind din anii 1960 si pina astazi, intr-un proces de cautare ce are ca scop sa identifice instrumentele necesare pentru a scrie o istorie inca prea putin explorata si documentata pina in prezent.

Intre participantii la eveniment se afla Sebastian Big (filozof), Christine Boehler (Director pentru Cultura, Fundatia ERSTE), Andreea Dumitru (critic de teatru), Stefania Ferchedau (manager cultural, coordonatorul proiectului din partea ECUMEST), Manuel Pelmus (dansator si coregraf), Dan Perjovschi (artist vizual), Lia Perjovschi (artist vizual), Oana Radu (manager cultural, director adjunct al ICRNY), Stefan Tiron (curator si teoretician independent), Mihai Mihalcea (director, Centrul National al Dansului Bucuresti).

Invitati sint Janez Jansa, dansator si coregraf stabilit la Ljubljana, director al Institutului MASKA, si Georg Schollhammer, scriitor si curator stabilit la Viena, director al programului documenta 12 magazines, redactor-sef al revistei Springerin.
Limba de desfasurare a discutiilor va fi engleza.

Un supliment al revistei 22 – publicat in limbile romana si engleza in numarul din data de 4 septembrie al saptaminalului – acompaniaza evenimentul, propunind contributii care dau seama de diversele stadii de desfasurare ale cercetarilor.

Programul intilnirii include:
11:00-11:30 – Intro despre reSourcing, de Manuel Pelmus si Stefania Ferchedau
11.30-12.30 – Prezentare a proiectului “Suprafete”, o cercetare a practicilor coregrafice incepind cu anii 1960, realizata de Manuel Pelmus in colaborare cu Andreea Novac, coregraf si dansator
Despre practicile si spatiile oficiale si neoficiale dedicate dansului, de la practicile underground la coreografia de propaganda. Un material video punind impreuna fragmente din interviurile realizate in cadrul proiectului va fi proiectat ca parte a prezentarii.
12:30-13:00 – Discutie si interventie Janez Jansa, plasarea cercetarii “Suprafete” in contextul mai larg al proiectului regional East Dance Academy
14:00-14:45 – Prezentare a proiectului “Cine mai are nevoie de teatru dupa 89?”, o cercetare de Andreea Dumitru
Note despre motivatia si metodologia de documentare a perioadei 1996-2000 din istoria recenta a scenei de teatru romanesti, perioada in care au aparut primele companii de teatru independent.
14:45-15:45 – Prezentare a proiectului “Spirit civic, pacifism si ecologie in artele martiale romanesti”, de Stefan Tiron & Sebastian Big.
– o perspectiva subcultural scuba divers –
Prezentarea se va baza pe o serie de materiale vizuale precum fotografii, reviste si manuale de karate, obiecte de la diverse evenimente de karate de la inceputul anilor 90.
16:00-17:30 – Discutie pe marginea prezentarilor. Etape viitoare ale reSourcing.
Invitat: Georg Schöllhammer

reSourcing. platforma critica este un proiect coordonat de Asociatia ECUMEST si sustinut de Fundatia ERSTE. 

Sari la conținut