fbpx

Ireversibil

  • Discuție cooperativă și exploratorie
  • Intrare liberă

120 min.

03.11.2023

vineri

19:00

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

Pe 3 noimebrie vă așteptăm la CNDB o discuție ce explorează conceptul ireversibilității. Viața noastră, cu toate schimbările și transformările ei, este cel mai bine descrisă de conceptul ireversibilului, atât de familiar tuturor. Dar, în același timp, nu e nimic care să ne frustreze sau să dea un disconfort mai puternic decât ideea de ireversibilitate. Există ceva adânc în existența noastră cu care nu ne putem împăca, ceva împotriva căruia/căreia nu putem câștiga, dar nici nu ne putem abține să ducem lupta fără sfârșit.

Neputința, nostalgia, regretul, disperarea, imposibilitatea, remușcarea, despărțirea, irevocabilul, îmbătrânirea sunt toate figuri ale ireversibilului, piesele unui puzzle imposibil de rezolvat, din care e alcătuit fiecare dintre noi.

Cum poate fi de/structurat acest puzzle? Există un spațiu de negociere cu ireversibilul? O tensiune între a avansa implacabil spre un înainte și a (nu) se (putea) întoarce la un înapoi? Există o forță de regenerare și un punct unde lucrurile o iau iarăși de la capăt, făcute posibile tocmai de ireversibil? Pe ascuns, putem să-l facem reversibil, să rupem temporalitatea? Putem fi neutre sau neutri? Care e atitudinea pe care ar trebui să o avem față de nesfârșitele lui forme? Cum se manifestă ireversibilitatea asupra corpurilor și relațiilor?

Toate acestea sunt numai câteva dintre întrebările pe care vi le propunem în cadrul discuției noastre, cooperativă și exploratorie, la care vor participa Veronica Lazăr, Anda Zahiu, Alexandra Zorilă, Paul Gabriel Sandu și Constantin Vică, călători conceptuali în timp.

Biografii

Veronica Lazăr se ocupă cu scrisul și predatul, cu filosofia politică, istoria ideilor, cinema-ul și artele contemporane.

Anda Zahiu este asistent universitar la Facultatea de Filosofie și membră a Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Scrie despre noi tehnologii, problema dreptății în filosofia politică și viitorul muncii.  

Alexandra Zorila este doctorandă a Facultății de Filosofie (UB) și membră a Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, cu specializare în filosofia morală și etică aplicată. Interesele ei de cercetare se concentrează în jurul identității narrative în contextul noilor tehnologii, în special pe relația dintre narațiunile constitutive identitar și calitatea de agent a individului.

Paul Gabriel Sandu a studiat filosofie la Universitatea din București și a obținut doctoratul în domeniu la Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg cu o lucrare intitulată Koexistenz im Ineinander (Editura Mohr Siebeck, 2021). A publicat o serie de articole, eseuri și studii filosofice și a semnat mai multe traduceri din germană și engleză ale unor lucrări din autori precum F.W.J.Schelling, J.Habermas, M. Heidegger, E. Stein, Th. Adorno, N. Chomsky. A mai publicat o carte pentru copii, Libelula de foc (Curtea Veche, 2020) și, recent, un volum de poezii intitulat Tungsten (Tracus Arte, 2023).  În prezent este asistent universitar doctor al Facultății de Filosofie din cadrul Universității București.

Constantin Vică este conferențiar la Facultatea de Filosofie, unde susține cursuri de etica și politica noilor tehnologii, filosofia istoriei – filosofia viitorului, cultură digitală etc. E cercetător în cadrul Centrului de cercetare în etică aplicată, Universitatea din București. A publicat în coautorat articole în Science and Engineering Ethics, Ethics and Information Technology, Philosophy & Technology, International Journal of Social Robotics, Frontiers in Robotics and AI, Journal of Bioethical Inquiry, Philosophical Psychology, Phenomenology and the Cognitive Sciences. A coeditat, în 2019, volumul Vremuri noi, vremuri vechi. Jurnal 2007–2013 de Mihail Radu Solcan. În 2023 a publicat Civilizație algoritmică și viața în lumea digitală, Editura Universității din București.

Sari la conținut