fbpx

Making of Stars High in Amnesia’s Sky (reactivări)

  • Documentar
  • În cadrul Dance me to the End of… – exerciții, distanțe, apropieri

30 min.

Info

În luna noiembrie CNDB prezintă online 9 producții video care acompaniază spectacolele rezultate din munca ultimului an a primei generații de studenți din Academia de Dans și Performance, create de zece coregrafi invitați în cadrul programului ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)”.

Jan Burkhardt (DE) și Sigal Zouk (ISR), Mădălina Dan, Simona Deaconescu, Farid Fairuz, Eduard Gabia, Andreea Novac, Manuel Pelmuș, Willy Prager (BG) și Vava Ștefănescu – au fost invitați de CNDB să reviziteze lucrări care i-au consacrat și care, la vremea lor, au scris istorie în dansul contemporan românesc.

Coregrafii au lucrat alături de studenții Academiei de Dans și Performance a CNDB pentru a readuce în scenă vechile lucrări, dar și pentru a propune altele noi. După un an de cursuri și ateliere, echipele formate au trecut printr-un proces intensiv de practică și prezentare de spectacol.

Întregul proces a fost documentat de Bogdana Pascal, artistă video și producătoare TVR. Pe tot parcursul lunii noiembrie, CNDB va difuza aceste producții video prin live-streaming pe Facebook.

Cele nouă producții video surprind ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)” în esența sa: o revizitare a istoriei recente a dansului contemporan românesc, ca exercițiu în formarea noii generații de dansatori și performeri.

Prin interviuri cu artiștii, filmări de la repetiții și fragmente din cele nouă spectacole, documentarele prezentate de CNDB invită la descoperirea eforturilor colective și personale care stau în spatele ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)” – programul prin care o nouă generație de artiști debutează chiar în mijlocul unei pandemii. 

STARS HIGH IN AMNESIA’S SKY (REACTIVĂRI) – de Farid Fairuz

(2020)

”Nu ne amintim, ci ne rescriem amintirile”, ne spune Farid Fairuz întorcându-se cu detașare la propria creație „Stars High in Amnesia’s Sky”, semnată în 2003 cu numele său real, Mihai Mihalcea.

Creată într-un context în care în arta românească începea să se facă simțită apariția mai multor creații cu estetici foarte diferite de ceea ce se putea vedea de regulă pe scenele din România, lucrarea „Stars High in Amnesia’s Sky” este văzută pe scena internațională drept o instalație scenică, ”o creație experimentală care se sustrage codurilor dansului pe care refuză să-l exhibe”.

Actuala creație   – ”Stars High in Amnesia’s Sky (reactivări)” – are ca punct de plecare lucrarea din 2003, însă în centrul atenției se mută pe contextul care a favorizat apariția sa. Semnată în 2020 cu aliasul artistului, Farid Fairuz, lucrarea este un exercițiu de transmitere spre o altă generație de artiști a unor fragmente de istorii rămase prezente doar în memoria participanților direcți la evenimentele de atunci. În dispozitivul scenic actual se amestecă pe suprafața instabilă a prezentului texte, sonorități, imagini și acțiuni, amintiri, istorii personale și colective care sunt rescrise și reactivate performativ de către studenții Academiei de Dans și Performance a CNDB, protagoniștii actualei versiuni a lucrării.

Linkul de abonare la live-stream
Evenimentul de facebook unde veți putea urmări această producție video este disponibil aici.

Direcție artistică: Farid Fairuz
Asistent: Iulia Chindea, Mircea Ghinea
Light design: Alexandros Raptis
Producție video: Bogdana Pascal
Grafică: Daniel & Andrew

Cu
Smaranda Găbudeanu, Alina Lupeș, Amelia Motea, Claudiu Silvianu, Filip Stoica

Spectacol realizat în cadrul proiectului Arhive în mișcare.

Co-producția
Asociația culturală Solitude Project, Centrul Național al Dansului București (CNDB).

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Știri

Sari la conținut