Știri

19.9.2022

back

Reverse Discourse este prezentat la MOLDOVA DANCE FESTIVAL cu sprijinul CNDB

Reverse Discourse este prezentat la MOLDOVA DANCE FESTIVAL cu sprijinul CNDB

„Reverse discourse”, spectacolul conceput și performat de Ioana Marchidan, producție Linotip – Centru Independent Coregrafic București, este prezentat la MOLDOVA DANCE FESTIVAL CONTACT+, 2022 cu sprijinul Centrului Național al Dansului București.

„Reverse discourse” este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics în care Ioana Marchidan scurtcircuiteaza memoria corporală colectivă, identificând și aducând la suprafață gesturi adânc înrădăcinate, cu scopul de a le dezarhiva și descompune printr-o alunecare corporală spre o coregrafie abstractă. Această catalogare și reeditare a memoriei supunerii, a suprimării și reprimării semnificațiilor gesturilor, integrează publicul ca participant la dialog, ca observator supus. 

În „Reverse Discourse” am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalitati distincte, care nu se intersectează aproape niciodată. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.

Ioana Marchidan

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL – inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național.

Conceptul, coregrafia și interpretarea: Ioana Marchidan
Sound design: Alexandru Suciu
Videoproiecții și afiș: Hermina Stanciulescu
Light design: Hermina Stanciulescu

Pe 22 septembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Luceafărul (Chișinău, str. Veronica Micle, 7).

Sari la conținut