fbpx

Știri

25.4.2023

back

Orașul vorbește: OUTCOME, după mai bine de 20 de ani

Orașul vorbește: OUTCOME, după mai bine de 20 de ani

Apreciat drept una dintre cele mai îndrăznețe lucrări coregrafice de la începutul anilor 2000 în dansul contemporan românesc, spectacolul „Outcome” a fost readus pe scenă după 20 de ani de autorul său, coregraful Manuel Pelmuș. În 2020 și 2021, Manuel Pelmuș a lucrat alături de studenții Academiei de Dans și Performance CNDB, asistat fiind de Eduard Gabia – artistul care a performat în versiunea originală, din 2001. În noua versiune, tânărul dansator Filip Stoica preia ștafeta de la Eduard Gabia, devenit coordonatorul „Outcome”. Spectacolul poate fi văzut pe 23 aprilie, de la ora 19, la Linotip, în Double-bill: Outcome & Reverse Discourse – producții CNDB, respectiv LINOTP, prezentate la LINOTIP în cadrul CNDB Itinerant.

Outcome a inițiat o formă de reflecție critică asupra mijloacelor de producție artistice și a convențiilor și contextului în care acestea se desfășoară.
 Lucrarea i se datorează în mare parte, dacă nu exclusiv, lui Eduard Gabia. Eram prieteni, iar într-o zi, i-am povestit și explicat ideea mea. Edi a fost foarte deschis și receptiv, și a intuit perfect sensul propunerii artistice, chiar dacă era destul de neobișnuită și pentru el, dar și pentru mine. A urmat o perioadă de repetiții și discuții, în care piesa s-a dezvoltat destul de organic, susținută și de abilitățile excelente de interpret ale lui Edi. Nu a fost deloc un proces de lucru în sens clasic, în care eu arăt niște mișcări, iar el încearcă să le execute cât mai bine. A fost mai degrabă un proces de acumulare, în care ne alimentam reciproc cu idei și senzații, adăugând pe parcurs detalii de mișcare care într-un final au devenit Outcome. Îmi aduc aminte că am discutat despre relația dintre obiect și subiect, dintre prezență și expresie, dintre corp și context.
 

(Manuel Pelmuș, 2020)

Eduard Gabia, performer, coregraf, muzician și actor în producții internaționale de film, și Filip Stoica, dansator și coregraf, sunt invitații Luanei Pleșea în Jurnalul de dans.

Realizatoare: Luana Pleșea
Producătoare: Gabriela Mitan

Jurnal de dans, rubrică difuzată în cadrul emisiunii Orașul vorbește, este realizată în urma colaborării dintre Academia de Dans și Performance CNDB și Radio România Cultural.

Academia de Dans și Performance face parte din proiectul South-East European Dance Stations (SEEDS), coordonat de Centrul Național al Dansului București și derulat în parteneriat cu organizațiile Brain Store Project Foundation (Sofia) și Stanica – Service for Contemporary Dance (Belgrad) în perioada 2022-2025. Proiectul SEEDS este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. 
Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin doar autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Sari la conținut