Transformability: Forever [partly musical]
- Dans & performance
60 min.

Info
Transformability este un performance original al lui Willy Prager, inspirat din articolul omonim al filosofului Boyan Manchev, publicat în 2006 în prestigioasa revistă germană de arte performative „Theater der Zeit”. Spectacolul a fost creat în parteneriat și cu participarea coregrafilor și interpreților Sonja Pregrad (Croația) și Tian Rotteveel (Olanda), iar mai târziu echipa a fost completată de Iva Sveshtarova (Bulgaria). Premiera lucrării originale a avut loc în 2012 la festivalul de dans „Tanztage” din Berlin, urmată de numeroase invitații din partea altor festivaluri europene și recenzii elogioase din presă.
La doisprezece ani distanță, acest spectacol cult revine pe scena bulgară sub titlul Transformability: Forever [partly musical] ca parte a proiectului educațional internațional SEEDS. Acesta a început în 2022 ca o „academie” pentru dansatori și producători aflați la începutul carierei lor și își propune să îi integreze în schimbul profesional european printr-un training intensiv de lungă durată. Prin urmare, coregraful Willy Prager își recreează lucrarea cu studenți din cadrul Centrului Național al Dansului din România și cu tineri interpreți bulgari.
Titlul complet al publicației lui Boyan Manchev, care stă la baza spectacolului, este: Transformabilitatea. Societatea performativă și condițiile contemporane ale dansului. În textul său, el discută relația dintre societatea de consum contemporană, cu performativitatea sa din ce în ce mai accentuată, și dans, în contextul capitalismului și al economiei globale de piață. Din acest punct de plecare, în spectacolul său, Willy Prager nu numai că redă tezele filozofice cheie ale textului în limbaj scenic, dar reușește să le comenteze și la un nivel meta, analizându-le din perspectiva practicii și artelor spectacolului. În acest scop, textul filozofic a fost transformat într-un scenariu care urmează structura și regulile musicalului. Performerii sunt plasați în cadrul conceptual al acestui gen popular, care simbolizează societatea progresistă, dar care se mișcă adesea pe muchia fericirii false, ducând la o stare de plăcere imposibilă și epuizare completă.
Prin jocul său subtil cu nuanțele genurilor teatrale, conceptelor filozofice și realității socio-politice contemporane, Transformability: Forever [partly musical] ne încurajează să reflectăm împreună asupra posibilității ca un text filozofic să devină un element esențial în crearea uneia dintre cele mai orientate spre piață forme teatrale, cum ar fi musicalul; cum poate fi dansat un text teoretic; cum poate fi creată o punte între dans și teorie folosind regulile culturii pop.
Idee, regie, coregrafie: Willy Prager
Performeri: Eva-Maria Danciu, Mariana Gavriciuc, Nelly Georgieva, Sergiu Diță, Alexander Gochev
Muzica: Tian Rotteveel
Costume: Pola Popova
Light design: Ralitsa Rangelova
Graphic design și fotografii: Teodora Simova (Studio Lunohod)
Comunicare: Ina Doublekova, Kremena Hristova (A25 Cultural Foundation)
Producător: Brain Store Project
Biografie
Willy Prager este performer și coregraf, absolvent al programului experimental Teatrul-Studio 4XC și al programului „Arte Scenice Sintetice” al Universității din Plovdiv. Deține un masterat SODA (Solo/Dance/Authorship) de la Universitatea Artelor din Berlin (Universität der Künste). A colaborat cu regizori și coregrafi precum Nikolay Georgiev, Galina Borissova, David Zambrano, Ivo Dimchev, deufert & plischke, Thomas Lehmen, Dalija Acin, Matej Kejzar și Maren Strack, printre alții.
Este autorul spectacolelor: Prager Strasse, Game-a porter, Transformability, Egyptian spring, The victory day, Sequel for the future, Less might be more, but sometimes less is just nothing – ultimele patru create și avute în premieră la Berlin și București. Împreună cu Iva Sveshtarova a format un tandem artistic și au colaborat la spectacolele: Watch your back, Cliché, Dona Clara, Pre-migration fever, +/- 359 Topology, Museum of hygiene, Our last pas de deux, Balkan Dance Reality Show, shamebox, Made for happiness, A better life, Before the end of… (the world), Euphoria of Sickness. Cele mai recente creații ale lor, Shamebox (2018) și Made for happiness (2019), au fost premiate cu premiul național ICAR în categoria Dans Contemporan și Performance, iar Euphoria of Sickness (2023) a fost nominalizat la același premiu. În plus, Prager a câștigat Premiul European de Coregrafie Jardin d’Europe de la ImPulsTanz, Viena, cu spectacolul The victory day (2013). Willy Prager este co-fondator al Nomad Dance Academy și al Festivalului Antistatic de Dans Contemporan și Performance, precum și co-producător al revistei Dance Magazine.
Cu sprijinul
Ministerul Culturii, Aerowaves, Creative Europe, Starea Naţiei, Teatrul Odeon, Teatrul Național București, CINETic (UNATC), LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Les Films de Cannes à Bucarest,Goethe-Institut București, Cinema Union, Cărturești, 1000 de Chipuri, 5 to go
Partener media principal
Radio Guerilla
Parteneri media
Adevărul, Agerpress, Elle, Happ.ro, Liternet, TVR Cultural, Radio România Cultural, Revista Arta, The Institute, Zile și nopți, Zeppelin, ISCOADA, Revista Golan, Feeder, Visit Bucharest, Ziarul Metropolis, Scena9, IQads, Ceașca de Cultură, Modernism.ro
Spectacolul este produs în cadrul proiectului SEEDS – South-East European Dance Stations, co-finanțat de Fondul Cultural Național din Bulgaria și în parteneriat cu RCCA Toplocentrala.
SEEDS – Europa creativă
Proiectul SEEDS – South-East European Dance Stations este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin doar autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.