fbpx

Fictions, my body – Eliza Trefaș & cadru comun performativ

  • Dans & performance

120 min.

Info

Ne interesează modurile în care prezența încorporată generează cuvânt și cuvântul care generează o nouă corporalitate, provocând experiențe și deschizând lumi noi, modelând constant perspectivele și convențiile în care ne încadrăm. Care sunt diferitele roluri pe care le poate dobândi sau accesa limbajul însoțit de corp, de la vorbirea curentă până la reprezentarea pe scenă, de la limbajul care fixează la limbajul ca potențialitate? Ce devenim atunci când vorbim?

Artistele și artiștii invitați propun moduri posibile de a lucra în compania limbajului, dincolo de ilustrare, mizând pe tensiunea dintre reprezentare și corporalitate și pe noi alianțe. Invităm în dialogul nostru artiste și artiști care folosesc, într-un fel sau altul, limbajul ‘împotriva’ limbajului. 

Cadrul propus și organizat de Andreea David și Eliza Trefas, a luat contur ca urmare a cercetării coregrafice a acestora demarate la începutul anului în cadrul noii producții CNDB Fictions, my body (desfășurate sub forma a două 2 lucrări solo, Unde rămân când îmi arunc cuvântul & Wor(l)ds). 

Acest cadru împlinește dorința lor de a aduce în dialog mai multe artiste și artiști, extinzând astfel tema de cercetare prin cunoașterea practicii fiecăreia și a multiplelor lor abordări.

Prezentările vor avea loc în fiecare miercuri a lunii Noiembrie.
30 noiembrie: Eliza Trefas Wor(l)ds și cadru/întâlnire comună performativă

Eliza Trefaș, Wor(l)ds

Sensibilitatea corpului actualizează lumi, lumile actualizează cuvinte, prin care diferite realități își pot face apariția. Stări își fac simțită prezența din interior spre exterior și invers, din trecut în prezent și din altă parte – aici. 
O deviere în realități încorporând invizibilul. 
Corpul între ceea ce percepem și ce nu, între ceea ce știm și ce nu. Corpul schimbă lumi, navighează teritorii abstracte și banale, care își anunță prezența prin cuvânt. Cuvântul facilitează experiența, apare dintr-o sensibilitate activată în corp, dintr-o atenție orientată de către invizibil. O vorbire fragmentată, în încercarea amintirii unui vis, în timpul visului. 
World as a body being read. 
Suport artistic: Cătălina Gubandru
Durata: 40 min


Biografie

Eliza Trefaș, performer și coregraf, activează în dans contemporan și arte vizuale. În prezent își desfășoară propriile cercetări și proiecte în colaborare, fiind interesată de relaționarea formelor de viață vizibile și invizibile prin intermediul corpului. A început să-și prezinte lucrările în contexte precum eXplore Festival București, Bang Torres Vedras, Multiplicidades Festival Santa Cruz, RAKETE TQW, DO Festival Gdansk, Centrul Național al Dansului București. În 2021, primește premiul CNDB pentru contribuția adusă dansului contemporan. 

Mențiuni speciale

Lucrările prezentate vor fi urmate de artist talk-uri.

Sari la conținut