fbpx

Fictions, my body – Florin Flueraș & Adriana Gheorghe

  • Dans & performance

120 min.

Info

Ne interesează modurile în care prezența încorporată generează cuvânt și cuvântul care generează o nouă corporalitate, provocând experiențe și deschizând lumi noi, modelând constant perspectivele și convențiile în care ne încadrăm. Care sunt diferitele roluri pe care le poate dobândi sau accesa limbajul însoțit de corp, de la vorbirea curentă până la reprezentarea pe scenă, de la limbajul care fixează la limbajul ca potențialitate? Ce devenim atunci când vorbim?

Artistele și artiștii invitați propun moduri posibile de a lucra în compania limbajului, dincolo de ilustrare, mizând pe tensiunea dintre reprezentare și corporalitate și pe noi alianțe. Invităm în dialogul nostru artiste și artiști care folosesc, într-un fel sau altul, limbajul ‘împotriva’ limbajului. 

Cadrul propus și organizat de Andreea David și Eliza Trefas, a luat contur ca urmare a cercetării coregrafice a acestora demarate la începutul anului în cadrul noii producții CNDB Fictions, my body (desfășurate sub forma a două 2 lucrări solo, Unde rămân când îmi arunc cuvântul & Wor(l)ds). 

Acest cadru împlinește dorința lor de a aduce în dialog mai multe artiste și artiști, extinzând astfel tema de cercetare prin cunoașterea practicii fiecăreia și a multiplelor lor abordări.

Prezentările vor avea loc în fiecare miercuri a lunii Noiembrie.
16 noiembrie: Adriana Gheorghe, Corul, și Florin Flueraș, Heaven (Affective Recursive)

Florin Flueraș, Heaven (Affective Recursive) 

Heaven (Affective Recursive), a fost un proiect de cercetare de-a lungul căruia au participat mulți din artiștii activi în 2007 la CNDB. Cercetarea e despre situația de performance, de către performeri, în timpul performance-ului, din interior. Pornește de la o inversiune a corporalității specifice performance-ului – în loc să-și coregrafieze corpurile sau să le pună să exprime ceva, performerii dau timp și spațiu unei sensibilizări corporale, reflectează și discută despre cum aceasta afectează ceea ce simt, percep, gândesc și fac în situația în care se află – în fața unui public, într-un performance. Lucrarea include propria-i reflecție în timp real, care apoi devine lucrarea, care este apoi din nou reflectată… Această autoreferenţialitate paradoxală poate schimba atmosfera afectivă, uneori spre o stare extatică (de aici denumirea proiectului).
Durata: 45min

Adriana Gheorghe, Corul

De aproximativ zece ani coregrafiez limbajul verbal în contextul dansului contemporan, în multele sale declinări posibile, la granița cu treatrul postdramatic, literatura, teoria, arta conceptuală și în multele relații pe care acesta le stabilește cu acea cunoaștere situată & sensibilă, în scopul resensibilizării lui.
Îl investesc cu posibilități miraculoase, ne abuzăm reciproc, îl destabilizez (speculativ/performativ/poetic)  în contexte clare, mai ales în black box, și mă bazez pe el pentru a institui alianțe și constelații în afara instituțiilor. 
I-am invocat potențialul trasgresiv în realitate – să ne saveze – și mă întreb cum ar avea sens să mă întorc la el în convenția scenei.
M-am dedicat aceleiași practici performative reformulate constant și care aprofundează legătura dintre performativitate (ecologie, buna dependență) și reprezentare (logica separării, a diferenței) ca două moduri de a accesa și concepe realitatea. Oare de ce rămășițe ale separării nu ne putem lipsi? Când se diferențiază figura de fundal și când se întoarce la locul ei?
Corul poate fi format exclusiv din protagoniști sau poate fi o practică de a deveni peisaj.
Durata: aprox. 45 min


Biografii

Florin Flueraș își extinde practica artistică în filosofie, politică, spiritualitate, educație, literatură, sănătate – produce întâlniri performative între artă și exteriorul ei, afectând convenții și certitudini din ambele sfere. În Artwork transformă lucrări în practici, compunând o „metodă” în formatul tehnicilor somatice/spirituale. Împreună cu Alina Popa a creat medii alternative de artă, artworks as Artworlds (Unsorcery, Clinica, Black Hyperbox). În Postspectacol, inițiat împreună cu Ion Dumitrescu, aplică instrumente de performance în alte zone ale realității, campanie presidențială de exemplu. În Love, Unexperiences, Unimages, Unhere explorează situații și capacități corporale ce acționează meta, afectând ce e posibil de gândit, văzut și simțit în diferite contexte. În unele contexte lucrările apar neinvitate – Unofficial Unworks. Mai mult decât vizuală sau conceptuală, Florin Flueras își vede practica sa recentă ca affect art. A prezentat în contexte ca Fap Sao Paulo, DEPO Istanbul, MUMOK Kino Vienna, HAU Berlin, TQW Vienna, DeSingle Antwerp, Kaaitheater Brussels, Berardo Museum Lisbon, Aleppo Brussels, MDT Stockholm, Akademie Solitude Stuttgart, Europalia Brussels, Jardim Equatorial Sao Paulo, Swimming Pool Sofia, Bozar Brussels, Matter of Art Prague Biennale…
http://fflueras.ro

Adriana Gheorghe lucrează la granița dintre performance, poezie, teorie gravă, teologie și pedagogie speculativă. A prezentat lucrări la PACT Essen, Brut Viena, KuLe Berlin, Pa-f St Erme, Atar Museum Tel Aviv, Tanzfaktur Cologne, Tranzit, Atelier 35, Salonul de proiecte, Anca Poterașu, CNDB, MNAC etc. Își folosește propria practică artistică pentru a curatoria procese și constelații și pentru a imagina noi moduri de transmisie și de co-existență. A colaborat cu Punch (https://p-u-n-c-h.ro/distribution/false-hours-adriana-gheorghe/) și cu CESI (laborator masteral despre performativitate).

Mențiuni speciale

Lucrările prezentate vor fi urmate de artist talk-uri.

Sari la conținut