fbpx

Seeking for new movement aesthetics

Workshop susținut de Gaston Core
  • Intrare liberă pe bază de înscriere

18 iunie
11:00-15:00

© Gaston Core

Info

Acest atelier este destinat profesioniștilor din dans și teatru care doresc să dezvolte procese de cercetare artistică bazate pe diferite tehnici de mișcare (dansuri urbane, dansuri tradiționale, circ etc.). Atelierul își propune să asimileze instrumentele de bază de improvizație și compoziție și să se gândească la concepte legate de producerea de sens în opera coregrafică. Atelierul este împărțit în două secțiuni: o primă parte în care vom prezenta anumite idei care ne vor ajuta să înțelegem cum funcționează sensul în ceea ce privește percepția spectatorului. În a doua parte voi propune participanților exerciții practice și le voi împărtăși instrumentele și strategiile folosite de mine și dansatorii cu care lucrez pentru a ne crea propria metodologie de lucru. Vom analiza modul în care gândirea și acțiunea sunt legate în cadrul procesului de creație și cum se lucrează de la antrenamentul dansatorului, un concept de articulare, intuiție și improvizație pentru a consolida o structură prin care să curgă sensul piesei.

În prima parte a workshop-ului
Vom evidenția câteva elemente cheie prezente în dinamica dintre gândire și acțiune și între intuiție și conceptualizare, între perspectiva coregrafului și cea a dansatorului. Vom introduce, de asemenea, câteva teorii cheie pentru a înțelege cum funcționează semantica mișcării și cum să abordăm expresivitatea mișcării, cum ar fi biomecanica lui Meyerhold sau definițiile lui Laban. Vom aborda conceptele de reprezentare-cod de prezentare, încadrare și structură. Vom reflecta asupra rolului spectatorului pe baza teoriilor recepției și producției, comentând pe scurt eseul lui Rancière „The Emancipated Spectator”.

În a doua parte a workshop-ului
Vom oferi instrumente de alterare și modificare a dinamicii, a formelor recognoscibile și a spațiului de secvențe de mișcare create în cursă, astfel încât să putem face să apară esența lor expresivă și să obținem astfel o estetică nouă și singulară a mișcării. Vom lucra în perechi asupra diferitelor secvențe. În final vom fixa mici secvențe de mișcare și vom încerca să reflectăm asupra potențialului dramatic al noilor forme create, cum să le transformăm în imagini, să le extindem, să le suspendăm sensul, să le proiectăm. Acest workshop se bazează pe întâlnirea creativă dintre Gaston Core, Nico Yao Dapre (AKA Oulouy) și Shreyashee Nag în jurul proiectului „Diptych of the Desert” care este format din prima parte, The Very Last Northern White Rhino și partea a doua, Chorus.

Biografie
Născut la Buenos Aires, Gaston Core s-a format ca interpret și a început studii universitare în comunicare audiovizuală la Universitatea din Buenos Aires (UBA). Stabilit în Europa din 2001, și-a continuat pregătirea în ambele domenii; pe de o parte, a absolvit o diplomă în Dramaturgie și Regie la Institut del Teatre din Barcelona în timp ce a colaborat cu compania europeană de producție și distribuție a filmului Paco Poch. În 2008, a intrat în managementul cultural în timp ce planifica și regiza un festival de stradă și teatru finanțat de Consiliul Local din Terrassa și Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (CAET). A colaborat cu diferite companii unde a jucat rolul de interpret și regizor până în 2012, când a decis să se angajeze exclusiv în proiectul Sala Hiroshima, pe care l-a conceput și regizat până la închiderea lui în noiembrie 2021, concentrându-se pe suport, producție și expoziție. dintre cele mai inovatoare tendinţe ale scenei contemporane internaţionale.
În 2018 a studiat Masterul în Filosofie Contemporană la Facultatea de Filosofie a Universității din Barcelona. A revenit la regie, dramaturgie și compoziție coregrafică cu „Diptych of the Desert”, un diptic compus dintr-o piesă solo (The Very Last Northern White Rhino) și o piesă de grup (Chorus). Următoarele sale proiecte vor fi lansate în curând. De asemenea, în prezent colaborează cu proiecte curatoriale specifice.

Înscriere
Atelierul este destinat profesioniștilor din dans, performance, teatru. Acesta este gratuit și ne rezervăm dreptul de a selecta participanții, în baza CV-ului / portofoliului. Rezultatele selecției vor fi anunțate pe 3 iunie. Formular de înscriere aici.

Mențiuni speciale

Workshop-ul susținut de Gaston Core are loc în urma prezentării spectacolului The Very Last Northern White Rhino la CNDB. Spectacolul este una dintre cele 20 de lucrări selectate în cadrul programului Twenty22 al rețelei europene de dans contemporan Aerowaves din care CNDB face parte alături de instituții similare din Portugalia, Germania, Danemarca, Elveția, Norvegia, Belgia, Ungaria, Cehia, Italia, Austria, Cipru, Grecia, Albania, Croația, Rusia, Islanda, Irlanda, și altele. 

Sari la conținut