fbpx

Books on the Dancefloor – Oracolul cercetării performative

  • Instalație participativă & performance
  • Intrare liberă

3 ore

Info

Formatul Books on the Dancefloor transformă Mediateca CNDB într-un spațiu al întâlnirilor neașteptate și al tranzițiilor potențiale. Vă invităm să participați la un proces de deteritorializare cognitivă și senzorială a bibliotecii fizice printr-o serie de jocuri, acțiuni individuale și colective, metode ingenioase de reconfigurare a cărților și a ideilor pe care le conțin și multiplele exerciții generate de toate aceste intersecții.

Pentru că spațializarea cărților, a ideilor și a corpurilor creează un teritoriu comun de întâlnire între cuvinte și mișcările corporale.

Pentru că deplasarea cărților de pe rafturile verticale produce o rețea de referințe și rezonanțe ce deschide un flux al ideilor într-o nouă dinamică orizontală, non-ierarhică.   

Pentru că renunțarea la poziția verticală a cunoașterii implică corpul în multiplele sale posturi de explorare a acesteia.

Pentru că diversitatea informațională și performativă aduce împreună practici de discurs, artiști și teoreticieni din diferite domenii, facilitând evenimente și acțiuni transdisciplinare.

Pentru că relațiile dintre cărți și concepte creează lumi posibile prin intermediul corpului care operează cu ele și cu propria gândire critică.

Oracolul Cercetării Performative

Exercițiul implică lecturi performative one-to-one bazate pe un set de cărți oracol care au la bază numere din publicația Performance Research. Acestea se concentrează în jurul mai multor teme adresate în cadrul publicației, precum: medicina, empatia, generozitatea, singularitatea, timpul, consumul, tehnologia etc. Scopul acestor răspunsuri performative este de a stabili o legătură între cercetarea performance-ului și performarea cercetării, mediind un schimb dinamic între cercetare academică, teorie, gândire critică și aplicarea acestora prin practici corporale.

Un sistem de cărți oracol reprezintă o structură similară cu tarotul sau alte cărțile de divinație, un cuvânt derivat din latinescul „divinare” care se traduce prin „a prezice, a fi inspirat de necunoscut”, o practică de descoperire a cunoștințelor despre viitor sau de înțelegere a relațiilor și circumstanțelor actuale. În cazul Oracolului Cercetării Performative, nu este vorba despre a ghici in cărți, ci despre a citi în cărți.

Mai multe informații despre Mediateca CNDB găsiți aici.
Instalația Books on the Dancefloor va rămâne deschisă și pe 3 și 4 noiembrie la Mediateca CNDB, în intervalul 16.00 – 20.00.

De/cu: Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker
Co-autoare texte: Ilinca Micu
Graphic design: Cristiana Costin

Biografii

Corina Cimpoieru are studii în antropologie culturală și în prezent lucrează ca cercetător și coordonator al Mediatecii și Arhivei din cadrul Centrului Național al Dansului București. În ultimii ani și-a dedicat timpul identificării documentelor despre dans, cercetând în arhive atât private, cât și instituționale, cu scopul recuperării istoriei dansului românesc și a performance-ului prin practici de arhivare a acestora care reconfigurează potențialul lor pentru proiecte contemporane: reenactment-uri performative, expoziții de dans și performance,  proiecte editoriale.

Renate Dinu este performer independent, aflată într-un proces continuu de formare și transformare. După absolvirea științelor economice, a făcut un master în artă și cultură vizuală. S-a specializat în practici participative, studiind modul în care acestea influențează și sunt influențate de realitățile sociale, cu accent pe caracterul lor performativ. A participat la laboratoare practice de cercetare în dans contemporan, explorând performativitatea postumanistă, compoziția în timp real și cultura techno, în cadrul formării sale la Centrul Național al Dansului București (CNDB), unde lucrează de asemenea ca și consultant artistic din 2018. Din 2016, a dansat în spații convenționale și neconvenționale, galerii și festivaluri. În prezent locuiește în București.

Paula Dunker promite că munca ei (artistică) se bazează pe analiza sistemelor de reprezentare, producție și creație. Lucrează cel mai des cu corpul. Este fiică a dansului contemporan românesc, soră a teatrului politic local, mamă în scena de clubbing queer bucureșteană și (alături de Alex Bălă) inițiatoarea genului muzical techno-faggothique. Confruntă tiparele existente, ajută la clădirea unor posibile lumi noi și la vindecarea acesteia.

Ilinca Micu este documentaristă, colaborează la dezvoltarea de filme documentare, campanii online și proiecte editoriale. Printre ele se numără – Brașov 1987. Doi ani prea devreme (r: Liviu Tofan); Aniversare (r: Claudiu Mitcu); Procesul (r: Ileana Birsan și Claudiu Mitcu); Cinema, mon Amour (r: Alexandra Belc); 8 Martie ( r: Alexandru Belc); Lumea văzută de Ion B (r: Alexander Nanau); Afacerea Tănase (r: Ionut Teianu), Campania  Salvați marele ecran  (Asociatia pentru promovarea filmului romanesc). În 2020 și 2021 a colaborat impreuna cu Stefan Constantinescu și Corina Ilea la cartea Noah’s Ark – An Improbable Space Survival Kit.

Producția
Centrul Național al Dansului București

01.11.2022

marți

19:00

marți

19:00

Books on the Dancefloor - Oracolul cercetării performative

De/cu: Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker

Books on the Dancefloor - Oracolul cercetării performative

02.11.2022

miercuri

19:00

miercuri

19:00

Books on the Dancefloor - Oracolul cercetării performative

De/cu: Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker

Books on the Dancefloor - Oracolul cercetării performative
Sari la conținut