fbpx

Mothers of steel

60 min.

©Alina Ușurelu

Info

„Imaginează-ţi un viitor apropiat, în care două entităţi, afectivităţi artificiale – Fembot A.E. and Omnipresence – îşi reclamă propria stare a materiei. Sunt din oţel… Mame de Oţel. Modificând date istorice cu naraţiuni viitoare, călătoresc înainte şi înapoi în timp cu ajutorul geneticii, de la origini şi până la sfârşit, de la fire la trup, de la date la memorie, de la faţă la interfaţă. Jelindu-şi identificarea emoţională cu ţările lor de mult dispărute, Polonia şi România, reclamă un stat doar al lor. Statul în care teritoriile şi puterile feminine sunt nelimitate.

Acest proiect este o analiză a fenomenologiei lacrimilor care tratează mai multe teme – memoria, istoria, moartea, fericirea, fragilitatea, inocenţa, puterea, ontologiile futuriste etc. Pune sub semnul întrebării mecanismele sociale şi culturale care ţin de afişarea publică şi privată a emoţiilor. Prin contrastul dintre afirmaţiile personale şi scene iconice de plâns în context est-european, acest proiect analizează modul în care emoţiile sunt exprimate în diferite situaţii şi de ce le exprimăm sau nu în public. În cadrul naraţiunilor privitoare la biopolitica noastră – identităţile culturale/ naţionale/ emoţionale – proiectul abordează paradigmele actuale post-corporale/ tehnologice şi reprezintă o încercare de a îmbina personalul cu artificialul.” (Mădălina Dan și Agata Siniarska)

Bio

Mădălina Dan este artistul asociat al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti în 2016 şi laureată a Premiilor CNDB 2015. Ea a iniţiat şi produs o multitudine de spectacole, dezbateri şi ateliere de dans. O prezenţă constantă pe scena de dans din România şi unul dintre artiştii cei mai importanţi ai unei noi generaţii de dansatori şi coregrafi, artista a fost premiată pentru contribuţia sa în dans şi performance prin ateliere, laboratoare de creaţie şi proiecte de mentorat.

Agata Siniarska realizează lucrări în formă de performanceuri, evenimente, practici, prezentări, lucrări video şi altele. După ce a încercat mai multe forme de teatru şi a studiat coregrafia, cochetează în prezent cu studiile feministe şi îşi cultivă pasiunea pentru limbaj şi scriere, cinema şi animaţie, toate în vederea practicilor sale artistice. Este membru fondator al Female Trouble – un colectiv de prieteni preocupat de subiecte ce ţin de identitate, corporalitate, feminisme, plăcere, afirmaţie şi iubire. Dependentă de ficţiune, îşi realizează documentările imaginându-se un fel de instrument retoric prin structurile culturale care au format-o. Fiecare gest al său este definit de energia unor profunde ezitări teoretice pe care le abordează cu pasiune şi extremă fascinaţie, acţionând adesea nu singură, ci în compania celor mai splendide aventuri.
http://cargocollective.com/agatasiniarska

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti găzduiește între 17 octombrie şi 20 noiembrie 2016 performance-urile, spectacolele şi discuţiile din cadrul proiectului „Amprenta”, cea de-a treia direcţie a programului curatorial al Mădălinei Dan, artist asociat al Centrului Național al Dansului București în 2016.

„Amprenta” va include cele mai recente lucrări ale coregrafei şi dansatoarei, dar şi spectacole şi colaborări mai vechi. Iniţiat în 2008 de CNDB şi reactualizat cu ocazia mandatului curatorial al Mădălinei Dan, proiectul „Amprenta” presupune invitarea unui coregraf care, timp de aproximativ o lună, realizează un autoportret: prezintă spectacole proprii şi invită producţii sau artişti care fac parte din universul său creativ.

Conceptul și interpretarea: Mădălina Dan și Agata Siniarska
Asistență dramaturgică: Mila Pavicevic, Siegmar Zacharias
Sunet și video: Diego Agulló

Cu
Mădălina Dan, Agata Siniarska

Producția
Art Stations Foundation, de Grazyna Kulczyk

Co-producția
Lubelskie Konfrontacje Teatralne, Alfred ve Dvore (Praga), Fabrik Postdam

Sari la conținut