fbpx

Making of Outcome

  • Documentar
  • În cadrul Dance me to the End of… – exerciții, distanțe, apropieri

30 min.

Afis Outcome- de Manuel Pelmus

Info

În luna noiembrie CNDB prezintă online 9 producții video care acompaniază spectacolele rezultate din munca ultimului an a primei generații de studenți din Academia de Dans și Performance, create de zece coregrafi invitați în cadrul programului ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)”.

Jan Burkhardt (DE) și Sigal Zouk (ISR), Mădălina Dan, Simona Deaconescu, Farid Fairuz, Eduard Gabia, Andreea Novac, Manuel Pelmuș, Willy Prager (BG) și Vava Ștefănescu – au fost invitați de CNDB să revizite lucrări care i-au consacrat și care, la vremea lor, au scris istorie în dansul contemporan românesc.

Coregrafii au lucrat alături de studenții Academiei de Dans și Performance a CNDB pentru a readuce în scenă vechile lucrări, dar și pentru a propune altele noi. După un an de cursuri și ateliere, echipele formate au trecut printr-un proces intensiv de practică și prezentare de spectacol.

Întregul proces a fost documentat de Bogdana Pascal, artistă video și producătoare TVR. Pe tot parcursul lunii noiembrie, CNDB va difuza aceste producții video prin live-streaming pe Facebook.

Cele nouă producții video surprind ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)” în esența sa: o revizitare a istoriei recente a dansului contemporan românesc, ca exercițiu în formarea noii generații de dansatori și performeri.

Prin interviuri cu artiștii, filmări de la repetiții și fragmente din cele nouă spectacole documentarele prezentate de CNDB pe pagina sa de Facebook invită la descoperirea eforturilor colective și personale care stau în spatele ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)”, a noii generații de artiști care debutează în mijlocul unei pandemii și a rezultatelor muncii lor din ultimul an.

OUTCOME – de Manuel Pelmuș

Outcome a avut premiera în cadrul ediției 2001 a Festivalului Internațional de Dans ”BucurEȘTi Vest”, organizat de Fundaţia Proiect DCM și a fost privită ca un fel de scurtcircuit, un șoc, care pentru mulți dintre tinerii coregrafi de atunci a produs o întrerupere a estetismului provenit din dansul francez, care își lăsase puternic amprenta în coregrafia românească la începutul anilor ’90. Lucrarea a fost reperată la nivel internațional și prezentată în mai multe festivaluri din Europa.

Outcome a venit ca ecou al unei apropieri a artistului de noul dans european de la acea vreme. Pe lângă participările la ateliere și festivaluri internaționale, Manuel Pelmuș a vrut să înțeleagă ce transformări aveau loc în discursul coregrafic din acel moment.

În procesul creației lucrării originale Manuel Pelmuș a lucrat alături de artistul Eduard Gabia, care astăzi îl asistă la predarea ștafetei către Filip Stoica, interpretul din academia CNDB care performează noua versiune a lucrării.

Aceasta este prima lucrare în care Pelmuș problematizează ce înseamnă coregrafia pentru el, poziția corpului în societate, implicațiile sale artistice și politice. Artistul se referă la Outcome ca la o lucrare care a influențat tot ce a produs artistic mai departe, chiar dacă în alte forme sau spații de prezentare.

O văd ca pe o încercare de a depăși anumite limite a ceea ce învățasem și înțelesesem despre dans până atunci, ca pe un răspuns la tendințele internaționale reprezentate de „noul dans european” din acel moment. În plan local, cred ca se întâmplă o deschidere către noi forme de expresie și de gândire artistică, cum ar fi noul val românesc în film, dar și în artele vizuale sau în plan semi instituțional, prin apariția unor noi structuri artistice independente, unei dorințe de a inventa și construi spații noi pentru cercetare artistică, așa cum a fost CNDB, și pentru un alt tip de conștiință politică și civică, aflată în formare și afirmare la începutul acestui secol în România. (Manuel Pelmuș)

Linkul de abonare la live-stream
Evenimentul de facebook unde veți putea urmări această producție video este disponibil aici.

Conceptul si coregrafia: Manuel Pelmuș
Asistent coregraf: Eduard Gabia
Light design: Alexandros Raptis
Producție video: Bogdana Pascal
Grafică: Daniel & Andrew

Cu
Filip Stoica

Lucrare realizată în cadrul proiectului Restituiri – performând efemerul.

Producția
Centrul Național al Dansului (CNDB)

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Știri

Sari la conținut