fbpx

Discuție pe marginea studiului „Scena de dans contemporan din România”

  • Dezbatere
  • Intrare liberă

120 min.

Info

Studiul „Scena de dans contemporan din România. O cercetare din perspectiva ecologiei culturale” a fost realizat în 2019 de cercetătorii Raluca Iacob și Ștefania Ferchedău, fiind comisionat de Fundația Gabriela Tudor în cadrul programului „Platforma ZonaD”.

Pe 21 ianuarie de la ora 18:00 vă invităm la Centrul Național al Dansului București, pentru o prezentare și o discuție pe marginea acestei cercetări. Invitați: Vava Ștefănescu (coregraf și director CNDB), Irina Cios (director AFCN), Simona Deaconescu (coregraf și director Bucharest International Dance Film Festival), Arcadie Rusu (coregraf, co-fondator Linotip), Cristina Modreanu (curator și critic de teatru).

Studiul și-a propus să reprezinte un instrument de (auto)cunoaștere și deliberare colectivă pentru practicienii domeniului. Abordarea teoretică pe care o asumă pune în legătură actorii din scena de dans pe baza unor criterii care vorbesc despre rolul lor efectiv în ecosistemul domeniului, creînd premizele unor noi forme de solidaritate și de conștientizare a felului în care avem nevoie unii de alții. De asemenea, analiza are scopul de a formula recomandări adresate sectorului administrației publice, actorilor din sector și altor parteneri instituționali strategici pentru domeniu.

Analiza rezultatelor cercetării, bazate pe aplicarea unui chestionar de percepție și o mapare, a identificat atît zone cu potențial de creștere, cît și o serie de tendințe îngrijorătoare, care sabotează impactul dansului contemporan și fragilizează practicienii. Asumarea unei multitudini de roluri, fragmentarea misiunii, pentru a răspunde circumstanțelor în continuă schimbare și lipsei de colaboratori specializați pentru sarcini specifice, reprezintă o serie de concluzii care se desprind. În strînsă legătură cu acestea, diferența dintre profilul asumat și profilul realizat este, la nivelul sectorului, mare. De exemplu, deși acțiunile de dezvoltare a publicului au prins într-o anumită măsură și mai mult avînt în ultimii ani, o majoritate a actanților – individuali și organizații – nu percep acest rol ca fiind prioritar pentru activitatea proprie. Ca tendință pozitivă, percepția deținerii cunoștințelor necesare pentru realizarea majorității rolurilor necesare indică o siguranță de sine care, cu sprijinul necesar, ar putea deveni motorul mai multor acțiuni de impact, personale și organizaționale. Analiza indică de asemenea profilurile care au cea mai largă răspîndire în cadrul scenei, respectiv cel care este cel mai puțin activat de către organizațiile și practieni din dansul contemporan.

Studiul este disponibil spre consultare în versiune română și engleză din pagina https://www.dans.ro/resurse.

Imagine
Copertă studiu, design Irina Stelea, desen de Branea

Co-finanțat de
„Platforma ZonaD”, în cadrul căreia a fost realizat studiul, este un program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mulțumiri
CNBD pentru găzduirea evenimentului, tuturor respondenților și participanților la discuțiile din cadrul cercetării, Matei Branea, Irina Stelea, Claudia Lie.

Sari la conținut