fbpx

See You Soon

  • Intersecții
  • Intrare liberă
  • În cadrul proiectului Dansuri de curte
  • +16

3 ore

Info

Centrul Național al Dansului București (CNDB) devine vara aceasta un spațiu de întâlnire în care diferențele de vârstă, statut social, pregătire, cunoștințe și experiență sunt suspendate, iar dansul devine liantul care își propune să aducă laolaltă oameni foarte diferiți. CNDB lansează „Dansuri de curte”, un proiect în care curtea din Bd. Mărășești 80-82 va fi amenajată pentru a găzdui peste 40 de artiști care îți vor propune evenimente din zona dansului contemporan și a performance-ului, muzică live, arte vizuale și poezie. 

În iarna anului 2020, Cristina Lilienfeld și Alina Ușurelu au petrecut o lună la Perfocraze International Artist Residency din Kumasi, Ghana. Acest centru este susținut de un grup de artiști ghanezi care, în câțiva ani, au reușit să creeze un ecosistem autosustenabil care găzduiește în fiecare an câteva zeci de artiști.

Întâlnirea cu arta și cultura din Ghana a zguduit o serie de concepte și viziuni pe care Cristina și Alina le-au împărtășit, iar în acest proces intens de cunoaștere a luat naștere un spectacol intitulat „See You Soon”. Dincolo de tema cu care cele două artiste au început procesul de lucru, acest spectacol cristalizează experiența transformatoare la care au participat și întâlnirea dintre cele două culturi.

Spectacolul a început prin explorarea ritualurilor de trecere dedicate sufletelor celor care au murit. În acest proces, duetul compus dintr-un coregraf și un artist foto video/ performer a creat un nou ritual care încorporează elemente din ambele culturi și creează un nou tip de raportare asupra ritualului. Astfel, cercetând simbolurile culturale aparținând ambelor culturi (ghaneză și română), au ajuns să exploreze diferite relații: pământ și mituri, apă și vocea umană, vegetație și renaștere.

Cercetarea a avut o componentă personală puternică, iar descrierea pe care oaspeții au putut să o citească conținea următoarea frază:

„Oferim corpurilor noastre pentru săvârșirea acestui nou ritual, în speranța de a crea o legătură cu toți cei care participă. Intenția noastră este față de pământ; șoptim, strigăm, tot ce am vrea să le spunem morților noștri, dar mesajele rămân izolate în noi și pentru noi.”

– Cristina și Alina

Cu
Cristina Lilienfeld și Alina Ușurelu

PROGRAM:
Reenactment al performance-ului „See You Soon” (60’)
Discuție cu publicul (45’)
Proiecții ale interviurilor filmate de Alina Ușurelu cu artiștii ghanezi care le-au găzduit la PIAR Residency (60’)
Discuție / exercițiu de încheiere. (30’)

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mențiuni speciale

Performance-ul „See You Soon” conține nuditate și nu este recomandat minorilor sub 16 ani.

Sari la conținut