fbpx

Midnight Specials

Cine(dans)concert
  • In cadrul BIDFF #5
  • Intrare liberă

45 min.

Info

Cea de-a cincea ediție Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, va avea loc între 4 – 8 septembrie, la București.

MIDNIGHT SPECIALS

cine(dans)concert cu filme de arhivă și Karpov not Kasparov

Un program curatoriat în parteneriat cu Arhivele Dansului: deschis pentru (re)inventar(e)!, proiect inițiat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și co-finațat de AFCN. Materialele filmografice provin din arhiva ANF. Curatori secțiune: Corina Cimpoieru, Responsabil Arhiva CNDB, și Bogdan Movileanu, Redactor ANF.

O radiografie a filmului de dans, prezentată prin 16 producții de arhivă realizate între 1927 până la 1972.

Unul dintre cele mai așteptate filme din selecție este comedia ”Lache în harem ” (1928, regia Marcel Blossoms) în care vor putea fi urmărite ipostaze efemere ale dansului în sincron cu “noile media” ale filmului mut din anii ’20, interpretate de Elena Penescu Liciu (prim-balerină la Opera din Cluj), alături de trupa de balet a Teatrului Cărăbuș.

“Actualitatea artistică” a dansului este popularizată în jurnalele românești, proiectate în sălile de cinema înaintea filmelor de lungmetraj. Spectacole precum cel al dansatorului japonez Masamy Kumy, al Teatrului American de Balet Aaron Copland sau al trupei de balet London Burre Fantasy sunt parte a unui colaj de recitaluri internaționale care va putea fi urmărit în premieră în cadrul serii de proiecții cine(dans)concert.

Fimele vor fi prezentat ca parte a unui cine concert Karpov not Kasparov. Unul dintre cele mai bune produse de export synth pop/ dance/ electronic din Romania, Karpov not Kasparov, au cântat in ultimii ani pe scene de club și la festivaluri din toata Europa. Sunetul lor aminteste de disco-ul anilor ’80 fiind optimist și dansabil. Anul acesta, Karpov not Kasparov au acceptat invitația BIDFF de a face un cine-concert pornind de la filmele din Arhiva CNDB.

Credit foto: Alina Ușurelu

Producția
Asociația Tangaj Dance

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri
Centrul Național al Dansului București, Arhivele Dansului, Institutul Francez in București – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Fabrica Gastropub,Institutul Cervantes la București, Apollo 111, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Cinedans Amsterdam (Cinedans on Tour), Fiver International Screendance Movement.

Cu sprijinul
Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab, ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, DHL, Techir și Super – Festivalul de filme făcute de adolescenți.

https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/videos/448374475754162/
Sari la conținut