fbpx

(anti)aging

  • Dans & performance
  • +16

75 min.

Info

(anti)aging este un spectacol-arhivă în permanentă construcție, creat în 2011 și conceput pentru a avea etape succesive, pe o durată de 30 de ani, până în 2041.

Mădălina Dan și Alexandra Mihaela Dancs revin, la 13 ani de la premieră, cu o nouă etapă performativă din acest proces de arhivare artistică și biografică, bazat pe înregistrarea prezentului cu ajutorul camerei de filmat, într-o temporalitate proiectată spre viitor, în care detalii curente de ordin personal/profesional vor fi revizitate dintr-o altă perspectivă în anul 2041.

(anti)aging este un spectacol-cadru în care timpul, evoluția naturală a unei colaborări întinse pe o perioadă de 30 de ani și parcursul vietilor personale/profesionale devin material performativ.

De la premiera din octombrie 2011 la MNAC și până în prezent spectacolul a avut 27 de reprezentații în țară și în străinătate.

(anti)aging este un spectacol tonic şi tandru despre o vîrstă în care mocneşte amintirea unor impulsuri şi senzaţii tari. Este o hartă afectivă a viitorului, aşa cum apare el proiectat în voci prezente. E un manifest emoţional al celor-ce-vom-fi, ca şi cum am avea în mînă o fotografie din noi la diferite vîrste.

– Mihaela Michailov (ArtAct Magazine, nr. 139/2011)

Concept, coregrafie, interpretare: Mădălina Dan și Alexandra Mihaela Dancs
Editare video și concept grafic: Alina Ușurelu

Biografii

Mădălina Dan este absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București și a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică din București – secţia coregrafie; tot la UNATC a absolvit și un master în scriere dramatică. Din 1998 pînă în 2003 este membră a companiei de dans „Oleg Danovski” din Constanţa. În 2008 participă la programul de burse pentru dans contemporan „DanceWeb Scholarship” – Viena. Mădălina Dan a fost artistă invitată la Școala de Dans din cadrul Arizona State University şi artistă asociată a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti în 2016.

A studiat în Berlin la HZT (Hochschulübergreifende Zentrum Tanz Berlin) în programul SoDA (Solo/Dance/Authorship) 2014-2016. Lucrările sale au fost prezentate la Springdance Festival Utrecht, Balkan Dance Platform – Novi Sad, eXplore Dance Festival – București, Temps d’Images – Cluj, SouthBank Center & Chisenhale Dance Space – Londra, Fabrik Potsdam, Hebbel am Uffer – Berlin, TanzFabrik-Berlin, Tanzquartier Wien, Dance Theater Workshop – New York, Firkin Crane-Cork, Alta Theater – Praga, Art Stations Foundation – Poznan, Sophien Saale – Berlin, FFT Düsseldorf, Impulse Festival- Mulheim, Lyon Dance Biennale, Schauschpiel Leipzig, Hellerau – Dresda, Bozar- Bruxelles, etc.

Alexandra Mihaela Dancs, dansatoare și coregrafă independentă, colaborează cu Vava Ștefănescu, Cosmin Manolescu, Florin Flueraș, Cătălina Gubandru, Doris Uhlich, Mădălina Dan, Andreea David, Zan Yamashita, Rui Catalao, Carmen Coțofană, Robert Bălan, Jean Lorin Sterian, Florin Fieroiu, Urvi Vora etc. În 2010 și 2012 este bursieră DanceWeb la Impulstanz Vienna. În 2014 primește Premiul de Excelență pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan românesc din partea Centrului Național al Dansului București. În 2016 concepe „Totul pentru Endorfine”, un program produs de CNDB, adresat tuturor amatorilor de dans. Din 2019 face parte din „pj.lo & the accidentals”. Solo-ul „În căutarea dansului” și duetele „Luați de VAL…s” și „Somatic Freaks 1.0 & 2.0” în colaborare cu Vlad Benescu sunt cele mai recente creații ale sale. Semnează coregrafia spectacolelor de teatru „Frici” de Ana Sorina Corneanu în 2022 și „Lizica” de Alex Tocilescu în 2023, în cel din urmă asumându-și nu doar rolul de dansatoare, ci și pe acela de actriță. În 2024 dezvoltă împreună cu Vlad Benescu conceptul de teatru-dansfonic pentru spectacolul „Tura de noapte” de Mihai Ivașcu. Din 2021 este artist asociat AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică. De câțiva ani se dedică cu aceeași pasiune pe care o are pentru dans, surfing-ului.

Producția
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, E-motional Bodies & Cities/Fundaţia Gabriela Tudor, artsf

Partener media principal
Radio Guerilla

Parteneri media
Radio Romania Cultural, TVR Cultural, Arta Magazine, Zile și Nopți, ELLE, Happ.ro, The Institute, ISCOADA, Zeppelin, Feeder, Agerpres, LiterNet, Golan Magazine, Metropolis Newspaper, Visit Bucharest

Parteneri strategici
Cinema Union

Presă

„Tu ce ți-ai lăsa moștenire peste 30 ani?” / scena9.ro
Oana Stoica
Link

Mențiuni speciale

Spectacolul conține nuditate

Sari la conținut