Știri

25.8.2021

back

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) #7

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) #7

Cea de-a șaptea ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, va avea loc în perioada 1 – 5 septembrie, la București.

BIDFF prezintă filme inedite care folosesc mișcarea ca principal limbaj și corpul ca subiect. Timp de 5 zile, festivalul va prezenta în 7 locații din București scurtmetraje de dans internaționale și românești, lungmetraje documentare despre dans, muzică și artă performativă, o expoziție VR, masterclass-uri cu artiști internaționali, un laborator de film de dans dedicat tinerilor creatori, precum și alte evenimente conexe dedicate comunității.

Direcția artistică și tema festivalului: Potential Worlds

Arta, la fel ca lumea în care trăim, este într-o transformare continuă. Arta împinge granițele lumii reale și își redefinește formele constant. La fel cum un ecosistem se adaptează la schimbare, integreaza elemente noi sau mutații, are nevoie de regenerare și echilibru, la fel ăi arta, sub toate formele ei, caută să-și redefineasca forma și conținutul.

În ultimul an, societatea contemporană a fost luată prin surprindere de apariția unor evenimente care i-a perturbat existența liniară și au forțat-o să-și regândească acțiunile, relația cu mediul înconjurător, raportul dintre stat și cetățean, mobilitatea transnațională, identitatea culturală. A trebuit să corelăm acțiuni și ideologii la nivel planetar, fiind forțați de evenimente globale în fața cărora a trebuit să ne reinventăm modul de funcționare în societate și să chestionăm valorile umanității. În mijlocul acestor situații se afla corpul, acest “vas biologic” pe care încercam să-l protejam și să-l păstram intact, dar în același timp este generatorul de schimbare, transformare și progres.

În fața acestor situații limită, arta sau modalitatea de a produce și prezenta arta s-a schimbat și ea. A ignora criza și necesitatea de schimbare este ca și cum ai privi un tsunami și ai considera ca e doar un val cu care poti sa plutești fără grijă. Formatele artistice suferă niște mutații necesare, filmul iese din cinema, dansul iese din scena. BIDFF chestionează situația de față și se intreabă spre ce ne îndreptam. Cum va fi arta de mâine, arta următorului deceniu și, de ce nu, arta urmatorului secol? Care pot fi noile formate cinematografice și performative, ce subiecte devin relevante atunci cand esti obligat de circumstanțe să conștientizezi granițele și cum poți transgresa aceste granițe folosind corpul, arta cinematografică, stiința și noile tehnologii?

– Simona Deaconescu, director artistic al BIDFF

Pentru program, descrieri și detalii complete ale evenimentelor din festival, click aici.
Pentru evenimentul de pe Facebook, click aici.

Sari la conținut