fbpx

Știri

02.3.2018

back

Tu faci contextul în 2018 la CNDB!

Tu faci contextul în 2018 la CNDB!

CNDB propune direcții ambițioase și proiecte unice în 2018, an în care activitatea instituției e concepută în spiritul Tu faci contextul You are the context.

București, 2 martie 2018 – Centrul Național al Dansului București (CNDB) chestionează în 2018 contextul cultural local și dimensiunile sale socio-politice și economice alături de coregrafii, criticii, managerii și publicul autohton, în anticiparea mutării instituției în Sala Omnia, care va avea loc în 2020.

CNDB lansează în acest an primul său proiect educativ de anvergură – Școala performativă pentru copii, organizează Stagiunea națională Stere Popescu, dar și a cincea ediție a Festivalului LIKE CNDB, inaugurează Mediateca și Arhiva CNDB #The Resource Cube și organizează un Camping de dans contemporan la Craiova.

Școala performativă pentru copii

Prima ediție a Școlii performative pentru copii se desfășoară între 19 martie și 15 iunie 2018, iar prin intermediul ei CNDB își propune crearea unui program integrat de dans contemporan, practici corporale și educație artistică, o oportunitate unică în domeniul creativ din România care nu se regăsește în acest moment în oferta educațională a școlilor de profil și a instituțiilor publice sau private.

De asemenea, CNDB a reluat începând de marți, 27 februarie, sesiunile de „cardio contemporan” pentru adulți TOTUL PENTRU ENDORFINE (concept Mihaela Dancs). Acestea au loc în fiecare marți, între 19.00 şi 21.00, și sunt ghidate de câte doi coregrafi dintre următorii: Andreea Belu, Paul Dunca, Ioana Marchidan, Andreea Novac și Mihaela Dancs.
 


Stagiunea națională Stere Popescu

Începând din 3 martie, cu spectacolul COUNTERBODY, la CNDB debutează Stagiunea națională Stere Popescu, o selecție de aproape 20 de titluri – producții și coproducții CNDB sau spectacole invitate – pe care CNDB le aduce în fața publicului pentru că aceste spectacole nu au ocazia de a fi prezentate cu aceeași frecvență în contextul cultural local. În a doua parte a anului, când bugetul instituției se va ridica la nivelurile cuvenite, CNDB va organiza mini-stagiuni în mai multe orașe din România.

LIKE CNDB 2018 (15 – 27 aprilie)

Festivalul LIKE CNDB 2018 – You are the context își propune conectarea internațională în ambele direcții: pe de o parte, el va conține trei spectacole invitate din Franța, Danemarca și Austria, în cadrul rețelei europene Aerowaves, printre ai cărui parteneri din 33 de țări se numără și CNDB. Pe de altă parte, festivalul va oferi în premieră o situație de showcase intitulată Focus LIKE CNDB, în cadrul căreia manageri culturali, artiști și programatori internaționali sunt invitați la o întâlnire cu cei mai importanți coregrafi și dansatori români ai momentului.

Nota continuă a festivalului este interogația Cum va arăta CNDB în 2020, când se va inaugura noul spațiu Centrul Național al Dansului București din strada Cristian Popișteanu nr 1 (Sala Omnia). Astfel, instituția le va propune artiștilor din comunitatea locală, echipei, publicului și autorităților teme de gândire pe marginea conținutului și a activității CNDB în 2020, iar aceștia vor fi invitați să vină cu răspunsuri performative de-a lungul a trei zile, în cadrul LIKE CNDB 2018.

Parteneriatul dintre CNDB și rețeaua Aerowaves – un hub al descoperirii și promovării de tineri artiști de dans contemporan din toată Europa – se va concretiza și prin prezentarea spectacolului COUNTERBODY de Simona Deaconescu la Sofia, la sfârșitul lunii martie, în festivalul Spring Forward. De asemenea, CNDB va adapta în toamnă o producție coregrafică pentru copiiîn cooperare cu partenerii din Aerowaves, prin programul OffSpring.

Andreea David la Festival del Silenzio

Spectacolul „Nud de femeie brunetă”, creat de coregrafa și dansatoarea Andreea David și coprodus de CNDB și Asociația Colectiv A, face parte din selecția primei ediții a Festival del Silenzio, un eveniment care va avea loc în perioada 16-18 martie 2018, la Milano. În spiritul acestui festival pentru persoane cu deficiențe de auz, CNDB va lansa în toamnă propriul eveniment dedicat limbajului semnelor într-un context artistic.

Se deschide Mediateca și Arhiva CNDB #The Resource Cube

Pe 29 aprilie, de Ziua Internațională a Dansului, instituția va deschide Mediateca și Arhiva CNDB #The Resource Cube. Aceasta va fi o sursă și resursă primară de documentare, un spațiu deschis și activ de dialog al diversității informaționale și performative, care va aduce împreună practici de discurs și evenimente interdisciplinare, fluidizând granițele între coregrafi, dansatori și teoreticieni din diferite domenii creative.

Centrul Dansului în anul Centenarului Marii Uniri

În colaborare cu Bozar – Centrul de Arte Frumoase din Bruxelles, CNDB va participa în 2018 în proiectul Remembering 1918 / European Dreams of Becoming Modern, cu ocazia Centenarului Marii Uniri din 1918. În cadrul acestui proiect, inițiat de Arts and Theatre Institute din Praga, vor fi prezentate șapte propuneri artistice din diferite țări, iar România, cu sprijinul CNDB și al ICR Bruxelles, va participa cu reconstrucţia scenică a spectacolului Ciocanul fără Stăpân (o creație originală a coregrafului Stere Popescu), de Florin Flueraşşi Brynjar Bandlien, care va fi prezentată pe 26 și 27 mai, la Bruxelles.
 
Camping CNDB la Craiova (9 – 29 iulie)

În această vară, CNDB organizează Camping de dans contemporan 2018, un proiect de cercetare coregrafică și explorare artistică individuală și de grup realizat cu sprijinul AFCN, care își propune să ofere, prin intermediul unei tabere de vară, stagii de practică și contexte de reflecție coregrafilor care au la activ minimum 2 creații personale. Aceștia vor lucra cu artiști și teoreticieni ca Mihaela Michailov, Constanze Schellow, Jan Burkhardt și Sandra Noeth.

CNDB continuă programul de rezidențe RAP

Între lunile aprilie și octombrie 2018 va avea loc a șasea ediție a programului RAP (rezidențe, ateliere, public), la Fabrica de Pensule din Cluj, cu sprijinul AFCN. Doi artiști (unul consacrat și unul aflat la început de carieră) vor beneficia de rezidențe, la finalul cărora vor prezenta câte o creație coregrafică.

You are the context

Pentru CNDB, anul You are the context intensifică relațiile cu mai multe platforme și spații de artă contemporană din România (Colectiv A, Salonul de proiecte, Tranzit) și deschide un mod nou de colaborare și dialog, pentru descoperirea de idei și dispozitive creative într-un sens mai larg decât cel strict artistic.
 

În spiritul aceleiași deschideri, începând din a doua jumătate a lunii martie, CNDB va găzdui formatul Descentrat – o serie de întâlniri indisciplinate iniţiate de Paul DuncaFarid FairuzMaria Mora şi Cristian Nanculescu.

 

Pentru mai multe informații despre programul și proiectele CNDB, vizitați www.cndb.ro.

Parteneri media: AGERPRES, B-Critic, Bucharest City App, Dilema Veche, Feeder.ro, Graphic Front, Radio România Cultural, RFI – Radio France International, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista Atelierul, Revista CARIERE,  Revista Zeppelin, Liternet, Orașulm.eu, Onlinegallery, Șapte Seri, Scena.ro, SUB25, TANĂNANA, Umblat.ro, Veioza Arte, Zelist.

Sari la conținut