fbpx

Știri

12.1.2010

back

Săptămâna grea

Săptămâna grea

Comunicat de presă
București, Marți, 12 ianuarie 2010

Centrul Național al Dansului București (CNDB) prezintă la început de an Săptămâna grea. Proiectul este propus de artiștii Ion Dumitrescu și Florin Flueraș și va fi găzduit de CNDB în perioada 21 – 31 ianuarie 2010. O săptămâna de manifestări, dezbateri, spectacole care interoghează poziția coregrafului și creatorului de spectacol, în societatea contemporană.

După cum știți suntem aproape de momentul în care acest gen de informații – comunicate de presă în media tradiționala – nu o să mai fie primite prin aceste mijloace. Informația a fost tot timpul la dispoziția puterii (financiare, politice). Acum a început revoluția – datorită noilor medii (twitter, în special), propaganda se descompune și aduce cu ea sfârșitul lumii, așa cum o stim noi. Pentru că lumea (valori, credințe, comportamente) este o construcție bazată pe propagandă și reprezentare (religioasă, politică, consumeristă).
Câteodată, e bine să fim lejeri, să luăm lucrurile cu ușurință, să ne amuzăm, dar vine o vreme când trebuie să trecem la acțiuni serioase, să fim incisivi, radicali, revoluționari, grei. Spectacolul nu mai rezistă în forma actuală. Săptămâna grea va aduce pe scena CNDB acest postspectacol al dezintegrării, iar pe marea scenă, scena politică, un discurs postpolitic – discursul performativ. Să lăsăm metaforele, frumosul, esteticul și să spunem lucrurilor pe nume – Săptămâna grea, pentru cei care vor să vadă…”, sunt recomandările celor doi artiști, Florin Flueraș și Ion Dumitrescu.

Reprezentațiile din cadrul Săptămâna grea se vor desfășura după urmatorul program:

Joi 21 ianuarie, Sala Rondă
18.00 – Dezbatere despre viitorul televiziunii între Ion Dumitrescu și Dan Diaconescu (directorul postului de televiziune OTV)
19:30 – Anunțul candidaturii la presedinție a lui Florin Flueraș – primul președinte post-putere, post-ideologic – care vine cu propuneri concrete pentru disoluția puterii, reforma radicală a instituției prezidențiale atât în concept, cât și în practică.
Participă:
Florin Flueraș (candidat)
Ion Dumitrescu (șef campanie, purtător de cuvânt, consilier de imagine)
Manuel Pelmuș (consilier pe probleme morale, etică socială, consilier de imagine)
Ștefan Tiron (ideolog, șef propagandă, consilier de imagine)
Paul Dunca (relații cu publicul, consilier de imagine)

Vineri 22 ianuarie, Sala Rondă
19.00 – Apicultura sau sfârșitul naturii – lecture-performance cu Stefan Tiron și invitații săi
20:30 – Ce afirmăm, ce performăm? – propunere de recuperare critică a trecutului ultra-recent și a viitorului imediat în dansul contemporan românesc. Discuție între Florin Flueraș, Manuel Pelmuș, Mădălina Dan, Alexandra Pirici și Mihai Mihalcea.

Sâmbăta 23 ianuarie, Sala Rondă
19.00 – Autorii ar dori să veniți la spectacolul lor – prima parte a trilogiei postspectacol, de și cu Florin Flueraș și Ion Dumitrescu
20.00 – Sfârșitul propagandei = sfârșitul lumii (așa cum o știm noi) – Dezbatere despre relația dintre artele spectacolului, vechile medii și noile medii. Noile schimbări în lumea virtuală, tendințe și controverse, un update la Societatea Spectacolului.
Cu: Constantin Vică, Miron Ghiu, Ion Dumitrescu și Florin Flueraș

Duminică 24 ianuarie
18.00, Studioul 2 – Atelier de mișcare și disciplină corporală cu un instructor al Armatei Române.
19.00, Sala Rondă – Spectacol militar al Armatei Române, demonstrație cu arma.
21.00, Sala Rondă –Wetube – Internet performance
Intrarea in sala se face pe baza unui video-link. Fiecare participant are dreptul de a prezenta un singur video, nu mai lung de 10 minute. Spectacolul durează până la ultimul link.

Miercuri 27 ianuarie
18:00, Studioul 2 – Spectacol alpin – întâlnire la nivel înalt cu Alina Popa, Olivia Mihalțianu, Sebastian Big, Irina Gheorghe și formația Kill your enthusiasm
20:00, Sala Rondă (fără public) – Home theatre 2 – proiect de și cu Eduard Gabia, Rolando Matsangos și Ion Dumitrescu. Performance pentru 24 de ore. Spectatorii nu intră în sală decât joi 28 ianuarie, la ora 19.00. În tot acest răstimp, singurul mod de a-i vedea pe performeri este la televizor, obiect amplasat la etajul 4, în fața intrarii Lăptăriei lui Enache și a Sălii Ronde.

Joi 28 ianuarie, Sala Rondă
19.00 – Home theatre 2 – publicul intră în sală în ultima oră a performance-ului.

Vineri 29 ianuarie, Sala Rondă
19.00 – Neocatarsis – partea a doua a trilogiei postspectacol, de și cu Florin Flueraș și Ion Dumitrescu. Spectacolul este urmat de o discuție cu autorii despre producția de emoție, adevăr și credința în convenția scenică.

Sâmbătă 30 ianuarie, Sala Rondă
17.00 – Sâmbăta sonoră – în cheie grea – Anamaria Pravicencu și Octav Avramescu
20.00 – preview – performance de și cu Manuel Pelmuș
21.00 – Cuvintele din spatele imaginilor – o discuție cu Manuel Pelmuș, Constantin Vică, Ion Dumitrescu, Florin Flueraș, Ștefan Tiron, despre reprezentare și implicațiile politice ale manipulării imaginii. Ideologie în reprezentare.

Duminică 31 ianuarie
11.00 – 21.00 – intrare et.3 – Preparing for the present – instalație de Ion Dumitrescu

Sari la conținut