fbpx

Știri

03.2.2021

back

Am invitat artiști să facă recomandări din Mediateca CNDB. Mădălina Dan propune o colecție de DVD-uri despre Lygia Clark.

Am invitat artiști să facă recomandări din Mediateca CNDB. Mădălina Dan propune o colecție de DVD-uri despre Lygia Clark.

Mediateca CNDB ca resursă de documentare cuprinde un fond de cărți și periodice, precum și o amplă colecție video. Aceasta conține nu doar titluri din istoria și teoria dansului, gândire critică și performance theory, ci cuprinde o colecție variată, din diferite zone: studii feministe, cărți de artist, precum și numeroase reviste și cataloage. Colecția video include atât producții internaționale ale coregrafilor, dansatorilor și companiilor de dans contemporan, cât și filme de dans și lucrări de video art. Te invităm să o descoperi, iar pentru acest lucru am invitat artiști să facă recomandările.

Prima din serie este artista și coregrafa Mădălina Dan, care a ales “Archive pour une œuvre-événement – Projet d’activation de la mémoire corporelle d’une trajectoire artistique et son contexte” – un set de 10 DVD-uri despre practicile experimentale pe care Lygia Clark (1920-1988) le-a dezvoltat începând cu 1962. Am invitat-o pe Mădălina să ne spună câteva cuvinte: 

 “Am descoperit-o pe Lygia Clark în perioada de cercetare la “The Agency of Touch (one on one tactile choreography)”. Nu doar întâlnirea cu arta sa și abordările care au dus la o schimbare de paradigmă în arta vizuală, dar și acompaniamentul teoretic făcut de Solely Rolnik au însemnat enorm în definirea unei direcții artistice în lucrul cu mediul tactil.” 

Mădălina Dan

Dintre notițele pe care le-a luat la acea vreme, Mădălina împărtășește câteva concepte și idei ale artistei sud-americane, extrase din “The Experimental Exercise of Freedom: Lygia Clark, by Suely Rolnik

“the House is the body”,

 “alone we do not exist”, 

“politics of the sensibles”, 

“It is no longer the problem of feeling poetic through form….the act makes contemporary man aware that the poetic is not outside him but within him and that he always projected it by means of the object called art.”

“This plane is the “vibrating body”, in which contact with the other, human and nonhuman, mobilizes affects as changing as variable multiplicity that constitutes otherness. The constellation of such affects forms a reality of sensations- corporeal reality- which, though invisible, is no less real than visible reality and its maps. It is the world composing itself over and over, uniquely, in the subjectivity of each person.“ 

Una dintre fondatoarele artei contemporane din Brazilia, Lygia Clark și-a continuat cercetările asupra dimensiunii corporale și terapeutice a experienței estetice. Experimentele corporale pe care le-a dezvoltat în ultimii 26 de ani de carieră (1962-1988) sunt puțin cunoscute publicului. Setul de DVD-uri reunește mărturiile nepublicate ale unor oameni care, în Brazilia sau în Franța, au participat la practicile ei sau în contextul cultural al vremii din ambele țări. Caetano Veloso, artistul cu care începe seria de interviuri, a compus și o piesă (pe care o găsiți în josul paginii) care face referire la practicile Lygiei.

Colecția este disponibilă în fondul video al Mediatecii CNDB, pe care îl puteți accesa cu un click aici. Dacă sunteți interesați de oricare dintre titluri, vă invităm să scrieți un mail către .

Seria continuă! 

Sari la conținut