fbpx

Știri

17.11.2020

back

O nouă publicație CNDB și 9 documentare despre spectacolele din 2020, disponibile online!

O nouă publicație CNDB și 9 documentare despre spectacolele din 2020, disponibile online!

Comunicat de presă
București, 16 noiembrie 2020

CNDB lansează o nouă publicație!

CNDB lansează o publicație disponibilă digital pe site-ul CNDB în secțiunea “Resurse”.  Descoperiți în paginile acesteia o prezentare a întregului program “Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)”, precum și informații despre cele 9 producții realizate la CNDB în 2020. Mai mult, CNDB a invitat artiști și teoreticieni să publice texte care se concentrează pe diferitele aspecte ale procesului de reconstrucție și revizitare al unui spectacol. Vă invităm, așadar, să descoperiți texte de Mihaela Michailov, Adriana Gheorghe, Dorota Sosnowska și Janez Janša.

Publicația este disponibilă integral aici.

Debutul primei generații de studenți din Academia de Dans și Performance CNDB prin 9 documentare

Cei 16 studenți ai academiei au lucrat împreună cu 10 artiști și coregrafi la realizarea a 9 producții în programul “Dance me to the End of…(exerciții, distanțe, apropieri)”. Șase dintre ele readuc în scenă lucrări și spectacole care au marcat prin estetica lor în istoria recentă a dansului contemporan din România, trei sunt lucrări noi, printre care și un nou film de dans realizat la Sala Omnia – viitoarea casă a CNDB. Împreună cu Bogdana Pascal, CNDB a realizat documentare pentru fiecare dintre cele 9 producții, pe care le puteți urmări online, gratuit.

5 dintre documentare pe Vimeo

Documentarele realizate de Bogdana Pascal pentru “Outcome” – de Manuel Pelmuș, “Iluzionistele” – de Mădălina Dan, “Less might be more, but sometimes less is just nothing” – de Willy Prager , “Despre tine (o versiune)” și “Pretend we make you happy (again)” – Andreea Novac sunt disponibile pe pagina de Vimeo a CNDB:

Pentru Making of OUTCOME – de Manuel Pelmuș, click aici.
Pentru Making of ILUZIONISTELE – de Mădălina Dan, click aici.
Pentru Making of LESS MIGHT BE MORE, BUT SOMETIMES LESS IS JUST NOTHING – de Willy Prager, click aici.
Pentru Making of DESPRE TINE (O VERSIUNE) – de Vava Ștefănescu, click aici.
Pentru Making of PRETEND WE MAKE YOU HAPPY (AGAIN) – de Andreea Novac, click aici.

Următoarele premiere din seria documentarelor realizate de Bogdana Pascal:

Următorul documentar, un making-of al unui nou spectacol semnat de Simona Deaconescu – “Coreomaniacii” – are premiera marți, 17 noiembrie,  printr-un live-strem pe facebook, de la ora 20:00.  Descoperiți în continuare linkurile gratuite unde pot fi vizionate documentarele realizate de Bogdana Pascal pentru următoarele spectacole realizate anul acesta la CNDB.

17.10 | COREOMANIACII – de Simona Deaconescu

„Coreomaniacii” este un docufiction performativ, care urmărește cronologic evenimentele care au marcat Epidemia de Dans de la Strasbourg, din vara anului 1518. Spectacolul pune sub lupă felul în care ne uităm în prezent la dans, pornind de la amestecul de pseudoștiință, teologie și science-fiction medieval în care învățații vremii au consemnat istoria coreomaniei.

Link live-stream aici.

*Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul proiectului “ReDANS – rezidențe pentru dansatori 2020”.

20.10 | 8 DAYS A WEEK – de Eduard Gabia

Un spectacol construit pe baza unei practici de mișcare ingenioasă, pe care Eduard Gabia a experimentat-o ludic el însuși înainte să elaboreze un întreg kit de instrumente pe care îl livrează dansatorilor. Lucrarea pornește de la conceptul de acțiune transformată în greșeală și explorează noua realitate care apare din suma mai multor greșeli.

Link live-stream aici.

*Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul proiectului “Arhive în mișcare” al Asociației Solitude Project, realizat în parteneriat cu CNDB.

26.10 | STARS HIGH IN AMNESIA’S SKY (REACTIVĂRI)  – de Farid Fairuz

Actuala creație  are ca punct de plecare lucrarea cu același titlu din 2003  – „Stars High in Amnesia’s Sky” –  însă centrul atenției se mută pe contextul care a favorizat apariția sa. Lucrarea își propune să transmită spre noua generație de artiști fragmente de istorii rămase prezente doar în memoria participanților direcți, într-un exercițiu nu de reamintire, ci de rescriere a trecutului.

Link live-stream aici.

*Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Naționalîn cadrul proiectului “Arhive în mișcare” al Asociației Solitude Proiect realizat în parteneriat cu CNDB.

28.10 | UN LOC ÎN TIMP / OMNIA  – de Jan Burkhardt și Sigal Zouk

Filmat în viitoarea locație a CNDB, Un loc în timp/Omnia invită la o întâlnire cu spațiul Sălii Omnia  – viitoarea locație a CNDB – prin toate fațetele sale: arhitecturală, politico-istorică, prin status quo-ul actual, prin corpurile contemporane ale dansatorilor, care, asemenea Sălii, stochează informație istorică. Filmul duce mai departe scenariul imaginat de arhitectul clădirii, cu speranța unui viitor utopic – toate dorințele și preconcepțiile noastre despre Sala Omnia, ca loc al oamenilor și al artei. 

Link live-stream aici

Descoperă prima generație de absolvenți din Academia de Dans și Performance CNDB

Pe canalele de social media ale CNDB,are loc o campanie de prezentare a celor 16 studenți din academie, care vorbesc despre cum s-a simțit pentru ei procesul de lucru în spectacole realizate în cadrul programului “Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)” precum și despre cum se simte debutul în mijlocul unei pandemii. Îi descoperiți pe toți 16, urmărind pagina de facebook a CNDB.

Sari la conținut