fbpx

Știri

28.1.2022

back

Nu ratați termenele limită ale apelului deschis pentru rezidențe la Radar Sofia!

Nu ratați termenele limită ale apelului deschis pentru rezidențe la Radar Sofia!

Radar Sofia anunță un apel deschis pentru artiști pentru trei rezidențe finanțate integral în Sofia, Bulgaria, în 2022, în cadrul programului de anul acesta: Distance and Resistance. Radar Sofia este o mică organizație condusă de artiști care funcționează ca un spațiu de rezidență, o casă de producție și o platformă pentru dezvoltarea unei noi dramaturgii.

În fiecare an, organizația propune o linie curatorială cu o temă principală și o serie de artiști – invitați sau selectați printr-un apel internațional deschis – care susțin o prezentare sau un atelier prin care își împărtășesc metodele și practicile și/sau creează un spectacol care implică participanții locali în procesul de lucru. Unul dintre scopurile acestor linii curatoriale este de a dezvolta domeniul artistic local prin discurs critic, educație non-formală gratuită și noi formate experimentale, precum și de a crea oportunități pentru artiștii bulgari de a forma parteneriate și de a colabora cu profesioniști internaționali. Radar Sofia, ca loc internațional pentru practica artistică experimentală, a creat și susținut până acum numeroase proiecte spin-off apărute ca urmare a rezidențelor. Puteți consulta site-ul web pentru lista completă a rezidenților și a proiectelor anterioare (secțiunile „știri” și „rezidenții noștri”).

Distanțarea socială, închiderea granițelor, amânarea planurilor și proiectelor, anularea festivalurilor și rezidențelor, precum și un sentiment general de izolaționism în creștere ne-au făcut să alegem tema Distanță și Rezistență. Dacă situația cu pandemia nu face decât să se intensifice și să facă vizibil ceea ce trăim deja de mult timp – o migrare de la lumea fizică la cea digitală, creșterea insecurității în muncă, distanțarea socială și fizică – atunci cum răspunde practica noastră artistică la aceste procese, cum le rezistă, cum oferă alternative și cum se distanțează de soluțiile gata făcute? Radar Sofia este primul și singurul rezidențiat în contextul bulgar, axat pe dramaturgie înțeleasă în sens foarte larg. Te întrebăm pe tine și pe noi înșine: ce poate contribui dramaturgia la lumea de astăzi, cum poate ea să aducă oamenii împreună și cum ne poate ajuta să ne reimaginăm contextele?

Credem că mediul digitalul nu poate fi singura alternativă în timpul catastrofelor de sănătate și climatice, mai ales pentru practicile artistice înrădăcinate în corpul viu și întâlnirea dintre oameni, de aceea insistăm să oferim rezidenții fizice, live în Sofia.

(Radar Sofia)

Există trei termene limită pentru cele trei intervale de timp, după cum urmează:

  • 1 februarie pentru o rezidență care începe în mai, răspuns până pe 15 februarie
  • 1 martie pentru o rezidență care începe în iunie, răspuns până pe 15 martie
  • 31 mai pentru o rezidență care începe în septembrie/octombrie, răspuns până pe 15 iunie

Reședința durează minim o lună, cu posibilitatea de prelungire.

Radar Sofia va asigura pentru fiecare rezident:
Bursa unică de 800 EUR
Până la 400 EUR pentru producție/prezentare (de cheltuit local)
Până la 200 EUR pentru costuri de călătorie

Sunt invitați artiști care sunt interesați de situația locală din Sofia, care doresc să-și arate și să împărtășească lucrările lor anterioare, să interacționeze cu comunitățile locale, să cerceteze și să dezvolte idei noi, precum și să formeze parteneriate de lungă durată în Bulgaria. Sunt acceptați candidați din toate domeniile performative, cu un accent special pe gândirea dramaturgică (înțeleasă cât mai larg posibil), care se află în centrul practicii la Radar Sofia și care cuprinde mai multe discipline. Sunt bine-veniți creatori de spectacole, dramaturgi, regizori, interpreți, coregrafi, precum și artiști vizuali și curatori care lucrează cu arta live,performance, estetică relațională, interactivitate, implicarea comunității și alte practici performative vechi și noi.

Aplică online aici!

Sursă anunț și detalii complete aici!

Sari la conținut