WoW
- Dans & performance
- În cadrul Festivalului de Arte Performative News From Polska. Resisting Bodies
60 min.

Info
În vremuri întunecate și marcate de anxietate, ne întrebăm ce anume este plăcerea – plăcerea vieții, plăcerea dansului sau cea a spectatorilor în fața dansului. Creatorii sunt inspirați de fenomenul „coreomaniei” – o molimă a dansului care a apărut în multiple locuri din Europa (și nu numai) de-a lungul unui mileniu. Mania dansului în stradă aduna sute de oameni într-un dans comun și dezaxat, până ce aceștia ajungeau epuizați, își pierdeau cunoștința și, uneori, chiar și viețile. Până azi, cauzele acestor mișcări extatice sunt asociate fie cu consumul involuntar de psihedelice, sub forma otrăvirii cu ergot – o ciupercă ce se hrănește în principal cu ierburi și grâne, fie cu o maladie numită chorea. Una dintre teorii specifică de asemenea că dansul neîntrerupt putea fi și rezultatul unor căderi nervoase, provocate de vremurile specifice, pline de molime, războaie și catastrofe naturale.
În acest context, dansul apare ca un mecanism de eliberare, un instinct natural și incontrolabil (nimeni nu a inventat dansul și toată lumea știe să danseze). Este un dans pentru toți, indiferent cât de patetic sună. Repertoriul muzical sugerează dansuri spontane alături de prieteni, ascultând hituri de la radio. Brusc, rușinea dispare și este înlocuită de extaz.
– Didaskalia, Weronika Nagawiecka
Concept, regia, coregrafia: Marta Wołowiec
Creația, interpretarea: Marta Wołowiec, Tomasz Pomersbach
Dramaturgia: Janusz Orlik
Muzica: Wojciech Kiwer
Design lumini: Klaudia Kasperska
Costumele: Dominik Więcek
Producția: Przestrzenie Sztuki Taniec 2023, Wrocław Pantomime Theater
Biografii
Marta Wołowiec este o dansatoare, interpretă și coregrafă din Polonia. Ea a performat pe scene din Polonia, Germania, Olanda, Norvegia, Suedia, Liban, Italia, Belgia, Danemarca, Franța și Lituania. Este autoarea mai multor spectacole solo sau colective, create alături de artiști polonezi și străini.
În propriile lucrări coregrafice, ea explorează tema energiei și a mișcării în transă progresivă. Mișcarea naturală, cât și implicarea publicului prin stimularea reciprocă a mindfulness-ului corpului și minții, toate acestea sunt repere importante pentru ea. Se definește ca o minimalistă, căutând autenticitatea în fiecare acțiune scenică.
www.martawolowiec.com
Tomasz Pomersbach – Dansator, interpret și profesor de dans. A făcut primii pași în dans în diferite studiouri din Wrocław, orașul său natal și centrul activitățiii sale. A studiat dansul la London Contemporary Dance School între 2009 și 2010.
Între 2010 și 2013 a lucrat ca dansator permanent la Polish Dance Theatre în Poznań (Polonia). Acolo, a colaborat cu coregrafi între care se numără și Andrzej Adamczak, Ohad Naharin, Jo Strømgren, Ewa & Paulina Wycichowska. Din 2014, activează ca artist dansator independent.
Timp de mulți ani a fost un membru constant al Pink Mama Theatre, o companie de teatru de proiect din Berna (Elveția). A co-creat și a fost interpret în majoritatea repertoriului companiei, inclusiv în spectacolul „Jungle” (cu premiera în 2017), care a fost prezentat în cadrul Edinburgh Fringe Festival (Regatul Unit) și a festivalului Dance Days Chania (Grecia). Pe lângă toate acestea, a dansat în lucrările coregrafilor Rosalind Crisp, Sjoerd Vreugdenhil și Loredana Parella. ‘WoW’ este prima sa colaborare cu Marta Wołowiec. De asemenea, este practicant al Metodei Ilan Lev, oferind sesiuni de pregătire 1-la-1 și conducând cursuri de mișcare pe baza ILM.
Premiera
20 septembrie 2023, Center For Performing Arts | Piekarnia
Organizator
Institutul Polonez din București
Co-finanțat de
Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia
Parteneri
Centrul Național al Dansului București, Teatrelli – CREART
Parteneri media
Bookhub, Daily Magazine, Happ.ro, Haute Culture, Iscoada, LIFE.ro, Liternet, Modernism, Observator Cultural, Radio România Cultural, Revista Arta, Revista BIZ,Revista Golan, The Institute, Visit Bucharest, Zeppelin, Zile și Nopți.
Evenimentul este realizat în cadrul Președinției Poloniei la Consiliul Uniunii Europene 2025 și în cadrul Sezonului Cultural Polonia-România 2024-2025, rezultatul cooperării dintre Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, Ministerul Culturii din România și Institutul Cultural Român, cu sprijinul Institutului Polonez din București.
Mentiuni speciale
În timpul spectacolului sunt folosite lumini stroboscopice, fum și muzică la volum înalt
Știri