To bitch or not to bitch
- Dans & performance
- În cadrul Festivalului de Arte Performative News From Polska. Resisting Bodies
- 16+
60 min.

Info
A fi sau a nu fi pentru corp. În contexte culturale și sociale, utilizăm diverse concepte și totodată judecăți. Corpul este spurcat sau pur? Este imaculat sau rămâne ceea ce este în mod esențial? Există criterii universale care pot rezolva aceste dileme? Pentru artiste, fizicalitatea, visceralitatea, digestia și excreția, imperfecțiunile, eczemele și petele sunt importante; un laborator în care fiziologia se întâlnește cu filozofia.
Urme, pete și imperfecțiuni. Acestea apar din nou și din nou în lucrările lui Shakespeare. Fără îndoială, ele sunt prezente în mod direct – ca semne ale violenței: pete de sânge sau lovituri fatale. Hertz Haus, în spectacolul „To bitch or not to bitch”, iau ca punct de pornire poemul lui Shakespeare „Violul Lucreției”, dar fără să apeleze la reprezentări directe ale violenței. În schimb, se concentrează asupra urmelor lăsate de viol asupra corpului și psihicului feminin și asupra îngrijirii corpului vătămat.
Este totodată o poveste despre granița care separă puritatea de necurățenie, despre limita dintre ceea ce poate fi arătat în teatru și ceea ce nu ar trebui să se vadă.
Spectacolul a câștigat competiția ShakespeareOFF în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Shakespeare din Gdansk. Premiul a fost decernat pentru abordarea inovativă a operei lui Shakespeare la nivelul conținutului (alegerea poemului „Violul Lucreției”) și a formei reprezentației.
Juriul a subliniat abordarea originală a temei violului, fără să se apeleze la reprezentări directe ale violenței, concentrându-se pe urmele pe care violul le lasă asupra corpului și psihicului feminin, cât și asupra îngrijirii corpului vătămat.
Regia, coregrafia și interpretare: Hertz Haus (Magdalena Kowala, Natalia Murawska, Joanna Woźna, Anna Zglenicka)
Muzica: Wojciech Wilk
Consultant dramaturgie: Patrycja Kowańska
Lumini: Filip Ejsmont & Hertz Haus
Premiera
26.07.2024 realizată ca parte a competiției ShakespeareOFF 2024
Organizator
Institutul Polonez din București
Co-finanțat de
Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia
Parteneri
Centrul Național al Dansului București, Teatrelli – CREART
Parteneri media
Bookhub, Daily Magazine, Happ.ro, Haute Culture, Iscoada, LIFE.ro, Liternet, Modernism, Observator Cultural, Radio România Cultural, Revista Arta, Revista BIZ,Revista Golan, The Institute, Visit Bucharest, Zeppelin, Zile și Nopți
Echipa proiectului
Andreea Andrei – curatoare
Paweł Rutkowski – project manager Institutul Polonez din București
Alex Iliescu – graphic design
Anca Spiridon – PR și comunicare
Gabriel Copoeru – teaser video
Evenimentul este realizat în cadrul Președinției Poloniei la Consiliul Uniunii Europene 2025 și în cadrul Sezonului Cultural Polonia-România 2024-2025, rezultatul cooperării dintre Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, Ministerul Culturii din România și Institutul Cultural Român, cu sprijinul Institutului Polonez din București.
Mentiuni speciale
Reprezentație pentru public adult, conține nuditate
Știri