fbpx

Stage for Digital, Contagious, and Networked Bodies and Code++ (SFDCANBAC++)

  • Dans & performance

60 min.

Info

Spectacolul este o serie de practici, un „vas Petri”* în care forma apare ca în mediul de laborator, o serie de fenomene temporale care pun sub semnul întrebării linearitatea. Tu, ca membru al publicului – un spectator activ – ești cel care dă sens fenomenelor de pe scenă, ca și cum ai fi un om de știință… Ține minte că nu este vorba despre ceea ce vezi – ceea ce vezi sunt oglinzi. „Nu suntem nimic altceva decât oglinzi”.

La un moment dat, are loc un atelier participativ, în care live-coding-ul are rolul de a dezvălui „cutia neagră” a mașinii. Ce ai întreba mașina dacă i-ai cunoaște scopul?
Ești invitat să devii un actor care generează imaginile în timp real, redate prin intermediul videoproiectorului. Nu ai experiență în codare? Nicio problemă! Cu Copilot AI, ca asistent artificial de inteligență, scrii cod de computer fără cunoștințe prealabile.

Corpurile fragmentate de pe scenă devin contagioase, modulând forme de undă și interacționând cu diverse expresii ale vieții (actori) în spațiu prin vulnerabilitate și cod de computer. Această interacțiune evidențiază conceptul de grijă, unde implicarea fiecărui participant hrănește o experiență colectivă. Asistentul de inteligență artificială, Copilot AI, ajută la scrierea codului, promovând un mediu inclusiv în care toată lumea poate contribui. Sinergia dintre vulnerabilitatea umană și suportul tehnologic cultivă un spațiu în care creativitatea și grija (e)merg, permițând participanților să se conecteze și să transforme împreună peisajul fizic-digital în continuă schimbare.

*vas Petri = un loc sau o situație în care ceva poate fi testat, examinat sau încurajat să se dezvolte.

Artiști: Jorge Guevara și Naoto Hieda
Sunet: robrrr
Consilier dramaturgic: Dani Bershan
Mentorat tehnic și dezvoltare: Andreia Matos, William Primett și Nuno N. Correia

Biografii

Naoto Hieda (1990, Japonia) este artistx stabilitx în Germania, cu o diplomă de licență în inginerie de la Institutul de Tehnologie din Tokyo (Japonia, 2012) și o diplomă de master în inginerie de la Universitatea McGill (Canada, 2015), iar în 2023 absolvă cu distincție Diplom II la Academia de Arte Media din Köln. A primit bursa danceWeb (Austria, 2016, mentor Tino Sehgal) și este fostx bursierx în cadrul Fundației Pola Art (Japonia, 2017), Fundației Yoshino Gypsum Art (Japonia, 2020) și Academiei pentru Teatru și Digitalitate (Germania, 2022). Lucrările lui Hieda au fost recent expuse la Pola Museum Annex (Japonia, 2022), Art Fair Tokyo (Japonia, 2022), Festival de la Imagen (Columbia, 2022) și Digital Agora (Germania, 2023). În colaborare cu Jorge Guevara, proiectul „Best Practices in Contemporary Dance” (2020-) dezvoltă o formă queer de dialog între tehnologie și corpuri, fiind prezentat la IDOCDE (ImpulsTanz, Viena, 2021), Temps d’Images (tanzhaus nrw, Düsseldorf, 2022) și alte evenimente.
https://naotohieda.com/

Jorge Guevara este coregrafx columbianx, designer multimedia și de interacțiune, stabilitx în Bruxelles. Îmbinând arta și știința, dansul și tehnologia, în practica artistică și desfășurând cercetare academică la http://motionbank.org/ – Universitatea de Științe Aplicate Mainz (proiect inițiat de coregraful William Forsythe). Lucrările lui Guevara propun terenuri de joacă unde corpul în timp-spațiu devine o sursă de cunoaștere non-binară. Folosește abstracția ca strategie de decolonizare a cunoașterii, oferind o privire vagă asupra stării constante de devenire. Creează coregrafii care se află la granița dintre amintire și uitare, unde corpul devine o sursă de vindecare. Lucrările lui Jorge au fost prezentate în cadrul unor festivaluri de artă nouă, ArtScience și artă performativă, precum Ars Electronica, Documenta, Impulstanz, NODE Forum for Digital Arts, KUNSTENFESTIVALDESARTS.
https://jorgeguevara.myportfolio.com
https://designingart.eu/

Cu sprijinul
Ministerul CulturiiAerowavesCreative EuropeStarea NaţieiTeatrul OdeonTeatrul Național BucureștiCINETic (UNATC), LINOTIP – Centru Independent CoregraficLes Films de Cannes à Bucarest,Goethe-Institut BucureștiCinema UnionCărturești1000 de Chipuri5 to go

Partener media principal
Radio Guerilla

Parteneri media
AdevărulAgerpressElleHapp.roLiternetTVR CulturalRadio România CulturalRevista ArtaThe InstituteZile și nopțiZeppelinISCOADARevista GolanFeederVisit BucharestZiarul MetropolisScena9IQadsCeașca de CulturăModernism.ro

Spectacol prezentat în cadrul MODINA. Proiectul „Mișcare, inteligență digitală și public interactiv” (MODINA) își propune să extindă posibilitățile creative ale spectacolelor de dans contemporan și să sporească experiența publicului cu ajutorul tehnologiei digitale – cu accent pe explorarea inteligenței artificiale (AI) și a interacțiunii cu publicul, la fața locului și online. Partenerii proiectului sunt 3 instituții academice și 5 centre de dans, din 6 țări.

Proiectul MODINA este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin doar autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

https://vimeo.com/manage/videos/1022464733
Sari la conținut