fbpx

Open Lab – Corpuri sonore

© Whales, photo: Mehdi-Baki

Info

În ciuda arealului de răspândire întins, populația balenelor cu cocoașă este pretutindeni rarefiată. Ca și celelalte specii de balene,  cele cu cocoașă au cunoscut o scădere drastică anumărului populației, care către 1966 ajunsese deja la 10%. În prezent, specia balenelor cu cocoașă este inclusă în lista roșie aIUCN cu statutul ”vulnerabil”. Întâlnirea cu bioacusticianul Olivier Adam a permis colectarea unor înregistrări ale cântecelor acestor balene. Acest repertoriu sonor a devenit baza de cercetare de la care un grup de artiști pleacă pentru a genera un  limbaj de mișcare în cadrul unui laborator la care participă dansatorii și coregrafii Rebecca Journo, Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea,  Carmen Coțofană, Lauren Lecrique, Simona Dabija, Veronique Lemmonier, alături de muzicianul Mathieu Bonnafous.  Laboratorul se intersectează cu un atelier de practici discursive coordonat de Daniela Custrin, Matei Dumitriu și Mircea Andrei Florea.

Cu
Rebecca Journo, Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea,  Carmen Coțofană, Lauren Lecrique, Simona Dabija, Veronique Lemmonier, Mathieu Bonnafous

Biografie
Rebecca Journo (FR) este dansatoare și coregrafă, din Paris. Prin practica sa, explorează un limbaj coregrafic în care mișcarea materializează legătura dintre corp, imaginație și sunet.
Absolventă a Conservatorului Trinity Laban din Londra, în iulie 2015, Journo a performat în diferite proiecte în Elveția, Belgia și Franța, alături de companii și artiști precum Brokentalkers, teatrul Konzert Berna, Tabea Martin și Michele Murray. În 2018, împreună cu Véronique Lemonnier a fondat compania La Pieuvre. Linia lor artistică de lucru se află la intersecția dintre dans, spectacol, muzică și fotografie.
Cu La Pieuvre, Journo a creat piesele L’Épouse (2018), La Ménagère (2019) și Whales (2020). La granița dintre scris și improvizație, Journo a creat o abordare personală a coregrafiei explorând mișcarea la un nivel micro pentru a invita privitorul în corpul trăit.
Journo lucrează îndeaproape cu platforma pentru coregrafii emergenți Danse Dense din 2018, a primit, de asemenea, sprijinul Les Petites Scènes Ouvertes în 2019, precum și fonduri pentru talentele emergente din regiunea Île-de-France (FORTE) în 2020. În În 2021, Rebecca Journo începe cercetarea și producția Portrait (titlu de lucru), un cvartet care va avea premiera în 2022.

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Eveniment prezentat cu sprijinul Institut Français prin programul Relance Export 2022.

Sari la conținut