fbpx

Moving [m]others

  • Instalație performativă
  • CNDB Itinerant

Info

Unele lucruri par evidente, dar trebuie încă repetate. 1 și 8 martie nu sunt despre a face femeile puternice. Femeile sunt deja puternice. Este vorba despre schimbarea modului în care percepem această putere, despre asumarea și libertatea alegerilor. Deloc întâmplător, pe 1 și 8 martie, CNDB prezintă Moving [m]others la ARCUB.

Movin [m]others este o instalație performativă stratificată, cumulativă și imprevizibilă, precum pământul care atrage, susține, vibrează, creează, ne hrănește și se deschide. O hartă a dorințelor, un joc în care descoperi regulile și urmărești propriile nevoi. O călătorie ghidată de întrebări.

Cine este o mamă bună? Cine este o mamă rea? Dacă te strâng foarte tare în brațe îți iese sufletul? Tu cum faci când scoți limba? Ai văzut-o vreodată pe mama ta plângând?  Ce vrei să fii când vei fi mare? Cum te-ai născut? 

În 3 cuvinte, instalația s-ar numi Tenis, Paste și Deleuze. Gilles știa multe despre transformarea senzațiilor, despre reprezentarea corpului în complexitatea devenirii lui, printr-o pictură sculpturală care îl mișca din interior. Doar o mamă poate construi un spectacol după textele lui Deleuze în timp ce gătește și veghează activitățile fiecărui copil. Într-o zi plânge atât de tare, încât se prăbușește la pământ cu tot cu aspirator. O mamă plânge și râde în același timp.

Aici este ok să întrupezi toate părțile de care ai fost deposedată și să descoperi corpuri materne în toată complexitatea lor: educate, sofisticate, nepricepute. Asumate exact așa cum suntem: trase, împinse, lovite, susținătoare, sălbatice sau atingătoare. Este ok să naști și să te naști în același timp. Noi, mame, dilatate, grele, ușoare, ne pierdem granițele, suntem mișcate de organe, râvnim contradicțiile și ne hrănim din ele. Ne izbim, iubim paradoxul, imprevizibilul, logica unei alte ființe. Reînvățăm o comunicare primară, între noi, femei, și între noi și copiii noștri, unde ancestralul ne ghidează, unde reperele sunt comunicarea corp la corp, limba, mușcatul, păstrarea teritoriului, tactilitatea, sexualitatea. 

Dacă nu putem să acceptăm aceste straturi din noi, dacă nu ne lăsăm fața și corpul cutreierate de emoții, limba va pierde capacitatea de a comunica, buzele de a accepta viața, dinții de a se proteja de imprevizibil, pielea de a ne feri de ceea ce nu suntem noi.

Această producție a luat naștere în 2021 în cadrul unui proiect de rezidențe artistice în care 7 artiste-mame si o artistă-fiică au explorat colectiv maternitatea prin lentila propriilor practici și a crescut organic în 2022 în cadrul unui nou proiect de producție. Cercetarea coregrafică, metoda Feldenkrais, dans-terapia, atelierele tactil-kinestezice, improvizația în muzică și mișcare, filmul, modelajul, desenul și scrierea creativă, au fost explorate într-un continuum muncă-joacă, integrând energia creativă a copiilor, nevoile lor de îngrijire și atenție, interesele artistice și nevoile mamelor. Bunici, mame, copii, colege de breaslă și tați au luat parte la multiplele laboratoare organizate la AREAL, reprezentând o continuă sursă de inspirație și confirmare a unor nevoi de îmbrățișare a haosului maternității. 

Curator proiect: Alexandra Bălășoiu
Concept și direcție artistică: Valentina De Piante
Creat și performat de: Alexandra Bălașoiu, Oana Băluță, Mădălina Dan, Valentina De Piante, Loredana Larionescu, Teodora Morosanu, Ada Anghel, Diana Spiridon
Co-creat alături de: Laura Murariu, Silvia Niculae
Compoziție, sound design și voce live: Teodora Moroșanu
Suport dramaturgic: Ivana Ivkovic
Scenografie: Silvia Niculae
Asist. Scenografie: Eliza Voiculescu, Irina Ursea
Light design: Alexandros Raptis
Video: Silvia Niculae
Producător: Cristina Ispas

Producția
Indie Box

Eveniment organizat de Centrul Național al Dansului București în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Presa

Publicul despre moving [m]others / indiebox.ro
Link

Testimonial de la o mamă leoaică / indiebox.ro
Teodora Moroșanu
Link

LIMBĂ ALBASTRĂ – O Poveste Moving [M]others / indiebox.ro
Valentina De Piante
Link

Mențiuni speciale

Unde dansezi e centrul. Centrul poate fi oriunde.

Producție prezentată la ARCUB în cadrul CNDB Itinerant – o stagiune de spectacole în alte spații din București și din țară.

01.03.2023

miercuri

18:30

miercuri

18:30

Moving [m]others

Concept și direcție artistică: Valentina De Piante
Spectacol prezentat la ARCUB – Hanul Gabroveni

Moving [m]others

08.03.2023

miercuri

18:30

miercuri

18:30

Moving [m]others

Concept și direcție artistică: Valentina De Piante
Spectacol prezentat la ARCUB – Hanul Gabroveni

Moving [m]others
Sari la conținut