MONOCUBE (UKR/DE) x Simona Deaconescu
- Concert
- Artist talk
- Intrare liberă
120 min.
Info
Monocube este un artist ucrainean de muzică ambientală dark, activ din 2008, în prezent stabilit în Berlin. Monocube explorează scena muzicală post-industrială: dark ambient, drone, noise și muzică electronică experimentală, folosind în principal instrumente analogice, inclusiv sintetizatoare modulare.
În plus față de tehnicile convenționale de sinteză analogică (FM, AM, filtrare, anvelopare și panoramare sub controlul tensiunii), Monocube utilizează diferite tipuri de modelare a undelor, distorsiuni și feedback, frecvențe generate de oscilator la limitele superioare și inferioare ale percepției auditive. Muzica sa este fin reglată și foarte detaliată, dar viscerală și brută.
În acest concert scurt și intens, Monocube va interpreta live câteva variații ale soundtrack-ului spectacolului BLOT – Body Line of Thought, creat de Simona Deaconescu și Vanessa Goodman, un duet coregrafic româno-canadian. Însoțit de imagini microscopice ale culturilor de bacterii cultivate de cele două artiste de pe corpurile lor, evenimentul muzical propune o imersiune în universuri sonore reflexive. Marcată de contraste perceptive, piesa muzicală oscilează de la formațiuni dense de zgomot electric la înregistrări și drone de o intensitate covârșitoare.
Concertul este urmat de o discuție cu Monocube și Simona Deaconescu, un dialog liber despre arta de a realiza un proiect multimedia folosind tehnici analogice la apogeul revoluției digitale. Cum se reflectă lumea contemporană prin instrumentele analogice? Cei doi artiști vor invita publicul să reflecteze asupra relației dintre timp, sunet, imagine și corp.
Biografie
Simona Deaconescu lucrează interdisciplinar, la granița dintre spectacol, instalație și film, examinând constructe sociale, între ficțiune și realitate, uneori cu ironie și umor negru.
A terminat studiile de licență și master la catedra de coregrafie a Universității Naționale de Teatru și Film din București.
A primit bursa danceWEB la Viena (2014), Premiul Centrului Național al Dansului București (2016), a fost nominalizată ca Artistă Aerowaves în 2018 și 2022 și ca Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer în 2019.
În ultimii doi ani, a fost artistă rezidentă în proiectele europene Moving Digits și Biofrictioni, iar în 2022 devine Forecast Mentee, sub mentoratul lui coregrafei franceze Mathilde Monnier.
Creațiile sale au fost selectate și prezentate pe scene de dans și teatru, cinematografe, galerii, muzee și situri arhitecturale, ajungând la publicul din Europa, America de Nord și de Sud.
În 2014, a fondat Tangaj Collective, iar din 2015 este co-fondatoare și directoare artistică a Bucharest International Dance Film Festival.
https://www.tangajdance.com/
Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.