fbpx

Premiile CNDB 2023 x Mercedes máis eu

  • Gala Premiilor CNDB
  • Dans & performance

30 min + 70 min.

21.11.2023

marți

19:00

Teatrul Odeon (Sala Majestic)

Info

Gala Premiilor CNDB este un eveniment anual, de recunoaștere a celor care au contribuit și au confirmat valoarea pe care dansul și cultura coregrafică contemporană o au în societate. Dincolo de orice ierarhii, Premiile CNDB celebrează dansul și rolul artei pentru oameni și comunitate.

În 2023, Premiile CNDB oferă publicului ocazia de a vedea și spectacolul Mercedes máis eu, prezentat cu susținerea Institutului Cervantes în București, ca parte a programului Baila España și a Președinției Spaniei la Consiliul UE, în cadrul Iridescent – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului.

Mercedes máis eu

Mercedes máis eu este rezultatul colaborării dintre artista Janet Novás și compozitoarea Mercedes Peón. După mai multe întâlniri în care artistele au folosit improvizația ca metodă de lucru și au lucrat în contexte și spații foarte eterogene, cele două artiste au explorat relațiile particulare care există și se stabilesc între “dansul și muzica lor”. Astfel a apărut nevoia și dorința de a aprofunda, înțelege, organiza sau scrie și de a dedica un timp de ”studiu” al acestei relații. În acest fel, între instrumente muzicale, amintiri, cântece și dans, cele două artiste definesc conceptele cu care doresc să lucreze. Unele dintre ele au conținut socio-politic: identitate, apartenență, sonoritate, creație colectivă, gen…, și stau la baza majorității materialelor cu care lucrează, de la “obiecte” muzicale la cele de dans sau biografice. Altele sunt concepte somatice sau experiențe cuantice: transă, energie, vibrație…, și apar în pulsații, ritmuri și tonuri, în voci și dinamici, în tăceri și în forme. Spectacolul reieșit este o propunere subtilă de abordare a sensibilului comun și un angajament de a ajunge la cunoaștere artistică.

MAI PUȚINE FAPTE

Mercedes máis eu ne invită să ne întoarcem și la acele întâlniri de diferite durate în care nu a existat o distanță față de spectator. Această plasticitate pe care vrem să ne-o permitem, această ușurință pe care credem că lucrarea o are, de a dobândi forme diferite sau de a locui în arhitecturi diferite, este o libertate care ne ajută să continuăm să ne gândim la ea și să continuăm să ne modelăm.

Regie, creație și interpretare: Mercedes Peón și Janet Novás
Acompaniament artistic: Ricardo Santana și Pablo Esbert
Compoziție muzicală, concept și versuri: Mercedes Peón
Coregrafie: Janet Novás și Victoria P. Miranda
Lumini: Cristina Bolívar
Sunet: Ezequiel Orol
Garderobă: Uxía Vaello
Producție: Adriana Reyes
Recunoștințe: Jorge Rúa, Virginia Rota, Eduardo Bonito, Celso Giménez, Beatriz Calatrava, Lipi Herández și Laura Kumin.

Biografii

Janet Novas s-a născut în Galicia. A studiat dans contemporan între Madrid, Bruxelles și Berlin. A primit mai multe premii de-a lungul carierei sale: Premiul al 2-lea, XXI Certamen Coreográfico de Madrid, B-Motion (B-Motion Bassano, Italia), DanceWEBeurope 2008 (Viena), Premio InJuve 2011 cu creația sa “Cara pintada” 2011. În 2011, face parte din programul ChoreoRoam Europe, un proiect internațional de cercetare organizat de The Place (Londra), Festival Opera Estate (Bassano del Grappa), Dansateliers (Rotterdam), Danceweek Festival (Zagreb) și Certamen Coreográfico de Madrid. Creațiile sale au fost prezentate în cadrul diferitelor festivaluri naționale și internaționale, cum ar fi Rencontres Chorégraphiques (Franța), Marseille Festival (Franța), Nouvelles-Pole Sud Festival (Franța), Cement Festival (Olanda), Dança en Transito (Brazilia), Festival Jóvenes Coreógrafos (Venezuela), MOV_S, TNT Dansa, Mes de Danza Sevilla și XXV Festival de Madrid en Danza, printre altele. Ultima sa lucrare a fost coprodusă de Festival de Otoño a Primavera (Madrid), Escenas do Cambio (Galicia) și Bad Festival (Bilbao) și cu sprijinul Granner Centro de Creació (Barcelona), Centro Cultural Conde Duque (Madrid) și Paso a 2 (Madrid).

Compozitoare, vocalistă și instrumentistă din Galicia, Mercedes Peón lucrează la muzica tradițională cu multiple instrumente tehnologice. După ce s-a adâncit în tradiția galică timp de 25 de ani, Peón a înregistrat primul său album ca solist în 2000, Isué. Au urmat lucrările Ajrú (2003), Sihá (2007), Sós (2011), Deixaas (2018), câștigând mai multe premii pentru lucrările sale. Această carieră o face una dintre cele mai remarcabile artiste galiciene de la începutul secolului XXI.

Coproducția
Comunidad de Madrid.

Cu sprijinul
Centro Danza Canal și Sede Losdedae, compania rezidentă din Alcalá de Henares.

“Mercedes máis eu”, cu Janet Novas și Mercedes Peon face parte din programul Baila España (editia a XII), program-marcă a Instituto Cervantes, coorganizat de Instituto Cervantes și Institutul Național pentru Arte Scenice și Muzica din Spania (INAEM), Ministerul Culturii și Sportului din Spania, în cadrul Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență finanțat de Uniunea Europeana prin proiectul Next Generation.

Partener media principal

Sari la conținut