fbpx

Epuizarea dansului. Performance și politica mișcării, de André Lepecki

  • Lansare carte
  • În cadrul proiectului Dans.Context.Showcase
  • Intrare liberă

60 min.

Info

Traducerea cărții excepționale a teoreticianului de dans André Lepecki, chiar și la 20 de ani de la apariția sa, este deosebit de importantă pentru dezvoltarea studiilor de dans în România, un domeniu puțin studiat, care asigură informarea coregrafilor, dansatorilor și cercetătorilor artelor performative. Cartea oferă o revizuire semnificativă și radicală a modului în care ne gândim la dans, susținând necesitatea unui angajament reînnoit între studiile de dans și practicile artistice și filosofice experimentale.

În cele 7 capitole ale cărții, Lepecki își dezvoltă argumentul său legat de politica legăturii ontologice între dans și mișcare, analizînd o serie de lucrări de performance ale unor coregrafi și artiști vizuali care au transformat scena dansului contemporan la începutul anilor 1990 în Europa și SUA:  Jérôme Bel (Franța), Juan Dominguez (Spania),Trisha Brown (SUA), La Ribot (Spania), Xavier Le Roy (Franța-Germania) Vera Mantero (Portugalia), Bruce Nauman (SUA) și William Pope.L (SUA). Prin dialogul lor dinamic și explicit cu artele spectacolului, artele vizuale și teoria critică din ultimii treizeci de ani, această nouă generație de coregrafi provoacă înțelegerea dansului prin epuizarea conceptului de mișcare.

Apariția editorială este un proiect realizat de CNDB în parteneriat cu Editura TACT, la inițiativa criticului de arte performative Cristina Modreanu și reprezintă traducerea unei cărți care a influențat generații de coregrafi și dansatori.

„Întrebarea aparent simplă, dar cu o puternică încărcătură filozofică, la care răspunde profesorul André Lepecki este: ce poate să facă un corp? Lepecki își organizează discursul în jurul temelor abordate în general de studiile postcoloniale și de rasă, ținând cont și de contribuțiile teoriilor feministe asupra studiilor performative. Volumul de față, în sfârșit tradus și la noi, plasează dansul la intersecția acestor studii capabile să reconfigureze dinamicile identitare de astăzi. Conexiunile pe care le face autorul cărții sunt spectaculoase și pretind cititorilor cunoștințe avansate din domeniul filozofiei sau, cel puțin, deschiderea de a pune în legătură dansul cu acest domeniu care îi dă greutate și îi amplifică sensurile.” (Cristina Modreanu)

Vor participa: Cristina Modreanu (critic de arte performative), D. Sargan (traducătoare) și Corina Cimpoieru (coordonatoare volum)

Cu sprijinul
Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Partener principal
Linotip – Centru Independent Coregrafic

Parteneri
GalatecaARCUB – Centrul Cultural al Municipiului BucureştiUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”Cinema UnionCărturești5 to go

Partener media principal
Radio Guerilla

Parteneri media
AdevărulAgerpressElleHapp.roLiternetTVR CulturalRadio România CulturalRevista ArtaThe InstituteZile și nopțiZeppelinISCOADARevista GolanFeederVisit BucharestZiarul MetropolisScena9IQadsCeașca de CulturăModernism.roHaute Culture Magazine, munteanurecomanda.roDaily Magazine

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Dans.Context.Showcase. Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.