fbpx

Choreomania: Scenes of Ecstasy and Revolt

  • Lecture Kélina Gotman
  • Intrare liberă pe bază de înregistrare
  • Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) #8

90 min.

Info

Despre lecture
O mulțime de oameni; o sărbătoare; un călugăr; un rege detronat; o femeie în suferință, singură, apoi reunită cu prietenii și liniștită cu ajutorul muzicii. Acestea sunt scene de „coreomanie”: nu o boală epidemică, nici un fenomen bizar, ci conglomerări de oameni cu energie intensă pe care le-am numit coreozone. De mii de ani, femeile și bărbații și-au eliberat tensiunea, furia și bucuria prin jocuri festive, sau au atins stări de extaz pentru a descoperi alte fațete ale adevărului și dreptății. Și totuși, văzute prin ochii trecătorilor, aceste scene par adesea înspăimântătoare, inexplicabile, și nebunești – sunt patologizate, uneori ridiculizate sau incriminate. În această conferință, voi oferi o serie de fragmente, scene și reflecții critice pentru a încerca să ne gândim la modul în care noțiunea de „boală a dansului” se potrivește cu momentele disparate ale vieții de zi cu zi care au ajuns să fie descrise în termeni epidemiologici și „contagioși”. Scopul meu va fi să articulez un vocabular critic și un limbaj cu ajutorul căruia să găsim zonele de siguranță, securitate și îngrijire care alimentează în același timp sentimente sublime de abandon euforic și adunări energetice, asamblaje și colecții de forțe necesare supraviețuirii.

Despre Kélina Gotman
Kélina Gotman este autoarea cărții Choreomania: Dance and Disorder (Oxford University Press, 2018, câștigătoare a Premiului David Bradby pentru cercetare remarcabilă), Essays on Theatre and Change: Towards a Poetics Of (Routledge, 2018), co-editor al Foucault’s Theatres (Manchester University Press, 2019), precum și al volumului Performance and Translation in a Global Age (Cambridge University Press, în curs de apariție), și editor al cărții în patru volume Theories of Performance: Critical and Primary Sources (Bloomsbury, 2022). Este traducătoarea cărții lui Félix Guattari The Anti-Oedipus Papers (Semiotext(e), 2006) și a cărții The Snakes (Cue Press, 2016) de Marie NDiaye, printre alte lucrări pentru scenă. Scrie extensiv despre teoria critică și culturală, istoria și filosofia disciplinelor și instituțiilor, limbaj, scriere, traducere, performance, coregrafie și studii critice despre medicină și științele sănătății. De asemenea, a colaborat la nivel internațional în sectoarele artelor și muzeelor, iar cel mai recent a fost profesor invitat în Recherche-Création în cadrul Departamentului de Filosofie al Universității Toulouse Jean-Jaurès, precum și profesor invitat Friedrich Hölderlin în dramaturgie comparată la Goethe-Universität Frankfurt, profesor invitat la School of the Art Institute din Chicago, cercetător invitat la Society for the Humanities din cadrul Cornell University, și cadru didactic asociat la Slade School of Fine Art UCL, precum și la Bard College, The New School și Columbia University. Este profesoară de performance și științe umaniste la King’s College London, și în 2022-2023 cercetătoare la Leverhulme Research, unde dezvoltă un nou proiect despre energie și modalități de lucru. S-a născut și a crescut în Montreal.

BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective și este susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de 𝐀𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 – AFCN.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect co-finanțat de 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 prin 𝐀𝐑𝐂𝐔𝐁 în cadrul Programului București afectiv 2022.
Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Partenerii și gazdele festivalului
Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Cinema Muzeul ȚăranuluiCINEMAX VerandaGrădina cu filme – Cinema & More/SAC @ MALMAISONCentrul Național al Dansului BucureștiFabrica GrivițaADO – Asociația Artă pentru Drepturile OmuluiCentrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.

Parteneri media
All About Romanian CinemaBookhub,  CinefiliaCinemapEdiția de dimineațăE-ZeppelinFilms in FrameIQAdsModernism.roMovieNewsMunteanuObservator culturalPlayU.roSpotmediaThe InstituteZiarul MetropolisZile și Nopți.

Văzut de Radio Guerrilla

Puteți urmări BIDFF pe: Website | Facebook | Instagram


Sari la conținut