fbpx

Dance of Urgency

  • Lecture Bogomir Doringer
  • Intrare liberă pe bază de înregistrare
  • Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) #8

90 min.

Info

Despre conferință
În cadrul conferinței voi vorbi despre proiectul “I Dance Alone”, în care ringurile de dans sunt surprinse de sus, de la depărtare, din unghiul păsării, o perspectivă care cândva se numea perspectiva divină. Mulțimile de oameni dansând sunt analizate ca mostre microscopice. 

Privind de aproape limbajul gestual al dansului și observând corpurile anonime care dansează împreună, am căpătat cunoștințe extinse despre cultura de club și felurile în care s-a transformat aceasta în funcție de schimbările socio-politice. La nivel metaforic, mulțimile care dansează sunt ca  norii care anunță vremea imprevizibilă sau care anticipează vremurile schimbătoare.

În practica mea artistică, oscilez între a privi dansurile în masă ca o formă de protest politic sau ca o modalitate de a identifica puterea transformatoare a dansului. Curatorierea unor conferințe și expoziții a devenit o metodologie activă în munca mea, răsplătindu-mă cu conceptul de „dance of urgency” (dans al urgenței), un dans care apare în vremuri de crize personale și colective. Un astfel de dans oferă putere indivizilor și grupurilor deopotrivă. 

Prezentarea mea va fi susținută de diverse materiale video arhivate de-a lungul timpului și exemple vizuale. Pentru mine, cel mai important aspect al dansului, precum și fascinația mea pentru dans, nu reiese din a-l înțelege, ci din a te mișca din interiorul dansului sau către dans. 

Despre Bogomir Doringer
Bogomir Doringer este un artist sârb/olandez, cercetător si curator. Este doctorand în Cercetare Artistică la Universitatea de Arte Aplicate Viena, cu proiectul “I Dance Alone”, prin care observă clubbing-ul din perspectiva unghiului păsării, ca o reflecție și o reacție la schimbările sociale și politice. Totodată, Bogomir cercetează dinamicile colective și individuale ale ringului de dans și diferitele semnificații pe care le poate avea performarea unui dans colectiv. Bogomir este curator si conduce departamentul de educație și cercetare al Muzeului Nxt din Amsterdam. Susține conferințe și predă la nivel internațional. A fost co-curator al Envisioning Free Spaces – ziua publică a conferinței Stadt Nach Acht din 2014.  De-a lungul timpului, prin interesele sale, Bogomir contribuie la realizarea programului diverselor cluburi și festivaluri internaționale de muzică, dar și al unor instituții de artă. 

BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective și este susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de 𝐀𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 – AFCN.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect co-finanțat de 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 prin 𝐀𝐑𝐂𝐔𝐁 în cadrul Programului București afectiv 2022.
Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Partenerii și gazdele festivalului
Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Cinema Muzeul ȚăranuluiCINEMAX VerandaGrădina cu filme – Cinema & More/SAC @ MALMAISONCentrul Național al Dansului BucureștiFabrica GrivițaADO – Asociația Artă pentru Drepturile OmuluiCentrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.

Parteneri media
All About Romanian CinemaBookhub,  CinefiliaCinemapEdiția de dimineațăE-ZeppelinFilms in FrameIQAdsModernism.roMovieNewsMunteanuObservator culturalPlayU.roSpotmediaThe InstituteZiarul MetropolisZile și Nopți.

Văzut de Radio Guerrilla

Puteți urmări BIDFF pe: Website | Facebook | Instagram

Sari la conținut