fbpx

Violences and Situated Powers. A Choreographic Archive – BIDFF #9

  • Conferință performativă
  • În cadrul BIDFF #9 – CLUSTERS | BIDFF EXPAND

50 min.

10.09.2023

duminică

19:00

Sala CNDB „Stere Popescu” (Mărășești 80-82)

Info

Pornind de la o experiență personală, într-un oraș aflat în război, conferința performativă chestionează aspecte legate de violență și posibilitatea traiului în contexte diferite. Această arhivă coregrafică audiovizuală de interviuri corporale s-a născut în orașul Reynosa, din Mexic. Flor Firvida adună relatări fizice și verbale ale amintirilor, emoțiilor și experiențelor legate de violență și putere ale femeilor și corpurilor feminizate, din diferite orașe din America Latină. 

Cum simți violența? Ce înseamnă puterea? Ce poate face, simți sau gândi un corp într-un anumit mediu? Cum putem extinde ceea ce suntem în stare să facem?

Această arhivă se realizează printr-un mecanism de interviuri dansate, în care Flor Firvida invită atât artiști familiarizați cu mișcarea, cât și persoane fără experiență în lucrul cu corpul, să răspundă la o serie de întrebări, prin mișcare corporală, apelând la memorie și la cunoștințele corpului. Care este valoarea unei arhive de mișcare? Poate corpul în mișcare să ofere informații despre realitatea socială? Cum poate fi percepută o arhivă de dans dacă nu prin vizualizare?

Biografie

Flor Firvida este coregrafă, performeriță și cercetătoare. A absolvit studiile de master la UAM-C (Mex) în Științe Sociale și Umane și studiile de Compoziție Coregrafică în Teatru – Dans la Universitatea Națională de Arte din Argentina.

În practica sa, Flor cercetează conexiunea dintre corp, teritoriu și comunitate printr-o perspectivă extinsă, favorizând întâlnirea dintre dans, performance, video și metodologii ale științelor sociale sub formate precum instalația, eseul video și conferința performativă.
Flor Firvida scrie frecvent despre legăturile dintre artă, politică și estetică.

A condus “Territorio Abierto”, un festival de performance în spațiul urban, și a fost coordonatoare în Casa Belgrado, un spațiu de rezidență internațională din Buenos Aires. În prezent, oferă consultanță de lucru, susține ateliere de coregrafie, feminism și practici performative. Co-regizează “CUICLI”, un proiect itinerant de rezidențe artistice, și integrează proiectul de cercetare “Immaterial Cities, theatrical practices and situated thought”.

Concept: Flor Firvida
Limba: engleză
Operator cameră de arhivă: Nayeli Benhumea
Consultanță sunet: Ismael Méndez 

Sprijinit de
Centrul Cultural German Timișoara

Această cercetare face parte din proiectul Immaterial Cities. Situated thinking and theatrical practice (320972) și este finanțată de CONACyT.

Bucharest International Dance Film Festival este organizat de Asociația Tangaj Collective.

„Bucharest International Dance Film Festival, Ediția a IX-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a IX-a” este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Festivalul este susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim, Goethe Institut, Flanders State of the Art și sponsorizat de Mariage D’Or, Five Continents și Jarre by Alouette. 

Partenerii proiectului: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Grădina cu Filme – Cinema and More), Asociația Spațiul de Artă Contemporană (/SAC@Malmaison), Centrul Național al Dansului București, Linotip – Centru Independent Coregrafic, Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului (Centrul Vârsta4), Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice “Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Ziarul Metropolis, Happ.ro, Scena9, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemap, MovieNews.ro.

Sari la conținut