fbpx

Știri

29.9.2023

back

Memorii la feminin. Lizica Codreanu – un proiect care conectează generații prin reinterpretarea legăturii dintre mișcare și artele vizuale

Memorii la feminin. Lizica Codreanu – un proiect care conectează generații prin reinterpretarea legăturii dintre mișcare și artele vizuale

Acum un secol, Brâncuși o fotografia, în atelierul său, pe Lizica Codreanu – care purta costumul special creat pentru ea de către sculptor. Lizica, dansatoare și coregrafă a cărei viață și carieră artistică au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea unei noi estetici a mișcării în prima parte a secolului XX, este una dintre figurile artistice bucureștene al cărei nume nu este suficient de cunoscut în rândul generațiilor de astăzi.

Despre proiectul Memorii la feminin. Lizica Codreanu

Asociația Hearth inițiază un proiect cultural multidisciplinar prin care urmărește să repare și să construiască, în același timp, o conexiune între bucureșteni și trecutul lor cultural, prin explorarea legăturii dintre dans și artele vizuale, și să (re)descopere și omagieze împreună cu  comunitatea  locală  contribuția  Lizicăi  Codreanu  la  dezvoltarea  unui  curent  inovator  al dansului, care se înscrie în avangardă.

Proiectul urmăreçte să ofere publicului bucureçtean o experiență unică de intersectare a artelor vizuale çi a dansului contemporan prin intermediul unui set de activități cu caracter interactiv çi participativ. Prin asumarea acestui obiectiv, proiectul îçi propune să consolideze çi să dezvolte comunitatea artistică locală, să crească gradul de conçtientizare çi apreciere a artelor contemporane, să contribuie la promovarea culturii româneçti în rândul publicului larg çi să contribuie la dezvoltarea sentimentului de comunitate çi apartenență la oraç, într-o manieră inovativă. Prin intermediul acestei experiențe artistice, ne propunem să oferim o nouă perspectivă asupra artei çi miçcării corporale, să inspirăm imaginația artiçtilor, să stârnim curiozitatea publicului çi să îmbogățim harta culturală a Bucureçtiului cu o serie de evenimente inovative.Doina Dogăroiu, Manager proiecte culturale Hearth

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Bucureçti prin ARCUB în cadrul Programului Bucureçti acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului Bucureçti prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Evenimentele inedite din cadrul proiectului Memorii la feminin. Lizica Codreanu

“Memorii la feminin. Lizica Codreanu” este un proiect cultural multidisciplinar construit în jurul a trei componente care revizitează legătura dintre dans și sculptură inițiată de Lizica Codreanu la începutul secolului trecut. Pe parcursul desfășurării proiectului, locuitorii Bucureștiului vor avea ocazia să participe la următoarele activități:

  • Un spectacol de teatru-dans – “Copilul de suflet al lui Brâncuși. Lizica Codreanu” – cu trei reprezentații; spectacolul urmărește să prezinte povestea de viață a dansatoarei și coregrafei Lizica Codreanu, în interpretarea unei actrițe; parcursul Lizicăi va fi ilustrat și cu momente de coregrafie interpretate de o dansatoare și completat de proiecții care vor aduce imaginea Lizicăi Codreanu și a unor momente importante din viața acesteia în fața spectatorilor, ilustrând contrastul dintre vechi și nou.
  • Trei intervenții performative aproape spontane în atelierele unor artiști români contemporani: coregrafa și dansatoarea Alexandra Mihaela Dancs va crea o serie de intervenții performative aproape spontane în atelierele a trei artiști  români contemporani (sculptorii Marian Zidaru și Victoria Zidaru și pictorul Nicolae Comănescu); aceste demonstrații artistice vor fi inspirate din operele de artă regăsite în atelierele artiștilor și vor servi drept documentare pentru spectacolul de teatru-dans.
  • Trei ateliere de mișcare cu participarea a 30 de persoane din public, coordonat de coregrafa și dansatoarea Alexandra Mihaela Dancs, în care va fi explorată relația între mișcarea corpului și artele vizuale.
  • O  proiecție  a  unui  film  documentar  realizat  cu  secvențe  din  performance-urile Alexandrei Mihaela Dancs din atelierele de sculptură, care va încorpora și gândurile celor trei artiști vizuali despre legătura dintre corpul în mișcare și operele de artă.

Dansatoarea Lizica Codreanu este una dintre acele femei faine din istoria României, care încă poate fi considerată cool de către tinerii de azi – aflați în căutare de valori çi inspirație atunci când vine vorba de autohton – dar çi o descoperire inedită pentru generațiile mai mari care, cu siguranță, nu au auzit de prietena apropiată a lui Brâncuşi, care a fost adorată de dadaişti çi avangarda pariziană.Natalia Cebanu, Director artistic al Asociației Hearth

Calendarul evenimentelor din cadrul proiectului Memorii la feminin. Lizica Codreanu

27 septembrie 2023
Intervenție performativă atelier Victoria Zidaru @Combinatul Fondului Plastic
Intervenție performativă atelier Marian Zidaru @ Combinatul Fondului Plastic

28 septembrie 2023
Intervenție performativă Galeria SAC Nicolae Comănescu   @Galeria SAC

8 octombrie 2023
Atelier de mișcare @Asociația Hearth (Casa Kerim)

15 octombrie 2023
Atelier de mișcare @Asociația Hearth (Casa Kerim)

5 noiembrie 2023
Atelier de mișcare @Asociația Hearth (Casa Kerim)

28 octombrie 2023
Premiera spectacolului “Lizica Codreanu, copilul de suflet al lui Brâncuși” @Asociația Hearth (Casa Kerim)

29 octombrie 2023
Reprezentație spectacol “Lizica Codreanu, copilul de suflet al lui Brâncuși” @Asociația Hearth (Casa Kerim)

3 noiembrie 2023
Reprezentații spectacol “Lizica Codreanu, copilul de suflet al lui Brâncuși” @MNȚRplusC

4 noiembrie 2023
Vizionare film documentar @Asociația Hearth (Casa Kerim)

Pentru mai multe detalii despre evenimentele din cadrul proiectului, urmăriți paginile de
Facebook și Instagram ale Asociației Hearth și site-ul https://asociatiahearth.ro/.


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
Parteneri: Centrul Național al Dansului București, Galeria SAC, DS Projects Lab, MNȚRplusC, Radio România Cultural, Radio România București FM, LiterNet, BookHub, ArteVezi

Sari la conținut