fbpx

Știri

13.1.2022

back

Mediateca CNDB: Mihaela Michailov recomandă o publicație indispensabilă pentru cercetarea operei artistei La Ribot

Mediateca CNDB: Mihaela Michailov recomandă o publicație indispensabilă pentru cercetarea operei artistei La Ribot

Născută în 1962 la Madrid, La Ribot este una dintre cele mai inventive și prolifice artiste performative, deopotrivă dansatoare și coregrafă. În 1975 începe studii de dans clasic la Madrid. În 1986, împreună cu dansatoarea Bianca Calvo și un grup de dansatori și artiști, fondează Bocanada Danza. În 1993 începe să lucreze la elaborarea amplului ei proiect performativ Piezas Distinguidas, pe care îl continuă și în ziua de azi.

Cele două volume sunt materiale indispensabile cercetării operei unei artiste care s-a poziționat constant critic, radical, în confruntare directă cu problematici sociale și politice, cu modele normative opresive, cu standarde de frumusețe convențional impuse, cu imagini ale feminității idolatrizate sau demonizate, cu structuri de producție ierarhice.

Primul volum e o arhivă de creatoare-cercetătoare, o colecție de poeme din piesele performative realizate de artistă sau din cărțile care au inspirat-o, o colecție de fotografii observaționale sau din spectacole, o colecție de acțiuni pe care le notează cu precizie și le subliniază cu markere de diferite culori, o colecție de gânduri, desene, citate. Primul volum e deschiderea spre laboratorul de creație.

Cel de-a doilea volum cuprinde mai multe eseuri analitice dedicate creațiilor artistei.

Adrian Heathfield scrie despre minuțiozitatea cu care La Ribot își construiește întregul repertoriu al apariției în Panoramix, de la secvența în care corpul e întins cu spatele la public, mișcat doar de spasme succesive, la  aranjarea obiectelor. Heathfield pune în discuție și dificultatea de a surprinde, de a capta acțiunile artistei într-un vocabular analitic, de a scrie despre evenimentul fragilității pe care o instituie.

Jose A.Sanchez oferă o perspectivă de analiză inedită, punând accentul pe tradiția unei galerii de umoriști – Buster Keaton, Joan Brossa – cu care La Ribot se înrudește în abordarea estetică și etică a materialului cu care lucrează. Sanchez vorbește despre „umorismul” artistei, despre pendularea între gag, ludic și serios.

Laurent Goumarre își începe eseul cu o comparație între imobilismul Isadorei Duncan și cel al coregrafei La Ribot. În timp ce Duncan stătea ore întregi, imobilă, să aștepte ca un gest să se nască, face din imobilitatea corpului culcat un gest de rezistență, transformând orizontalitatea într-o stare de suprimare a fluxului mișcărilor.

Gerald Siegmund ne invită să privim Piezas Distinguidas ca pe niște embleme ale absenței în care obiectele și privirea asupra obiectelor au un loc cu totul și cu totul aparte, uneori în lipsa unui corp care să le poată ordona. În „Candida Iluminaris”, între o păpușă din haine, un ceas de mână, un semn pe care scrie „Nu atingeți!”, La Ribot își dă jos o șosetă, apoi unul dintre pantofii roz, apoi pulovărul galben, până când rămâne goală și se prăbușește lângă un scaun rupt. Căderea ei e preludiul absenței ei.

André Lepecki scrie despre capacitatea coregrafei de a crea un discurs critic asupre limitelor reprezentării performative, alternând micro-gesturi, gesturi pulsionale extreme cu acțiuni care testează anduranța. La Ribot construiește permanent relații corporale și obiectuale pe două planuri: vertical și orizontal, între picturalitate și corporalitate.

La Ribot/Volum I, II (editura Merz & Centre nationale de la danse, anul apariției 2004) este disponibilă la Mediateca CNDB.

Mediateca CNDB ca resursă de documentare cuprinde un fond de cărți și periodice, precum și o amplă colecție video. Aceasta conține nu doar titluri din istoria și teoria dansului, gândire critică și performance theory, ci cuprinde o colecție variată, din diferite zone: studii feministe, cărți de artist, precum și numeroase reviste și cataloage. Colecția video include atât producții internaționale ale coregrafilor, dansatorilor și companiilor de dans contemporan, cât și filme de dans și lucrări de video art. Te invităm să o descoperi, iar pentru acest lucru am invitat artiști să facă recomandările.

Sari la conținut