Lizica Codreanu – O dansatoare româncă în avangarda pariziană
Doina Lemny//Editura Vellant//2013
“Goncharova și buticul ei de măști, Delauney cu Compania ei transatlantică de hoți de buzunare, Larionov cu raionismul său, Léger și orchestra lui decorativă, (…) Tristan Tzara și păsările lui grase, Nina Peyne cu a sa Jazy-Band, Pascin cu dansurile buricului, Lizica Codreanu în coregrafia lui Larionov.” Aceasta era compania în care Lizica Codreanu, dansatoare și coregrafă franceză de origine română, era invitată să danseze în seara de 23 februarie1923 la Marele Bal transmental/travesti, organizat de Uniunea Artiștilor Ruși la Sala Bullier din Paris.
Într-o carieră „fulgerătoare” de dansatoare, artista a avut timp să colaboreze cu cei mai mari artişti ai secolului XX: Sonia Delaunay, Fernand Léger, Darius Milhaud, Marcel Mihalovici… Improvizaţiile sale pe marginea compoziţiilor Gymnopediilor lui Erik Satie, fotografiate de Constantin Brâncuşi în atelierul său, contribuţiile sale în cadrul seratei dadaiste Coeur à Barbe (1923) şi în cadrul filmului Le Petit Parigot (1926), în mod special, sunt momente cu adevărat remarcabile. Mai mult, în acord cu viziunea sa asupra corpului, Lizica şi-a pus în valoare cunoştinţele despre practicile tămăduitoare ale vracilor români şi cele de yoga pentru a deschide unul dintre primele cabinete de hatha yoga din Paris.
Doina Lemny (cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou, Paris), autoare a mai multor lucrări despre Constantin Brâncuşi, Henri Gaudier-Brzeska şi Antoine Pevsner, trasează în paginile cărții Lizica Codreanu. O dansatoare romnâncă în avangarda pariziană, parcursul atipic al Lizicăi Codreanu, pornind de la documente de arhivă, în mare parte inedite.
În anul 2014, Centrul Național al Dansului București a invitat-o pe Doina Lemny, în cadrul proiectului educațional și artistic Hors le Murs, la un eveniment dezbatere despre viața și activitatea artistică a dansatoarei și coregrafei Lizica Codreanu. CNDB a lansat atunci propunerea de colaborare cu elevii Liceului de Coreografie ‘Floria Capsali” pentru realizarea unor momente artistice care să recompună dansul Lizicăi Codreanu. Pornind de la cele șapte fotografii făcute acesteia de către Brâncuși în atelierul său, descoperite și publicate de Doina Lemny în cartea dedicată dansatoarei, și filmul regizorului Cornel Mihalache – care i-a propus Vavei Ștefănescu primul reenactment al dansului Lizicăi Codreanu (în 1995), spectacolul Reenacting Lizica Codreanu a multiplicat performativ toate aceste surse de arhivă pe scena Centrului Național al Dansului București în 2015.
Vă invităm să o descoperiți pe Lizica Codreanu în paginile cărții Lizica Codreanu – O dansatoare româncă în avangarda pariziană, dar și în documentarul Lizica Codreanu- O reconstituire!
#recomandat de Corina Cimpoieru, curator Arhiva CNDB