fbpx

Știri

14.5.2016

back

Figura organizează pentru cea de-a șasea oară festivalul de dans și mișcare

Figura organizează pentru cea de-a șasea oară festivalul de dans și mișcare

Teatrul Figura Stúdió Színház din Gheorgheni organizează, în perioada 18-22 mai 2016, pentru cea de-a șasea oară festivalul de dans și mișcare dance.movement.theater. Festivalul se desfășoară pe durata a cinci zile, perioadă în care publicul va putea viziona nouă spectacole, și își propune căutarea fragilei granițe dintre dans, mișcare și teatru, precum și posibilitatea creării unui dialog care s-ar putea instala între mișcările de dans contemporan național și internațional.

Finanțatori principali: Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Consiliul Județean Harghita, Fondul Cultural Naţional din Ungaria, UNITER, Fundaţia Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas, Centrul Național al Dansului București (CNDB).

Invitații festivalului: M Studio (RO), Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely (RO), Compania Duda Éva / Movein Mission (HU), Compania Pál Frenák (HU, FR), Teatrul de Dans Europa Centrală (HU), Compania Simptom (HU), Fehér Ferenc (RO), Centrul Național al Dansului București (RO).

Informații importante:

• M Studio

Spectacolul recent prezentat al M Studio din Sfântu Gheorghe, anume Sărbătoarea primăverii de Igor Stravinsky, a cărei compoziție muzicală a fost compusă inițial pentru balet clasic, este reformulat în limbajul dansului contemporan, dorind astfel să apropie acest clasic al istoriei muzicii de societatea contemporană.

• Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely

Artistul-coregraf al spectacolului 7/7 al Teatrulul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, Tünde Baczó, este un invitat constant al festivalului din Gheorgheni. Concepția spectacolului laureat cu numeroase premii de festival constă într-o întrebare, anume cum se pot parcurge cele șapte trepte ale existenței umane: ce înseamnă să fii copil, elev, îndrăgostit, muncitor, mamă, înțelept, bătrân. Muzica acestei delicate lumi create de Tünde Baczó, este compusă de Tibor Cári, compozitor laureat al premiului UNITER.

• Compania Duda Éva / Movein Mission

Éva Duda este una dintre figurile reprezentative ale dansului contemporan din Ungaria, fondând o proprie trupă în stagiunea 2009-2010 cu care, în acești câțiva ani de existență, trupa a obținut numeroase premii. În cadrul actualei ediții a festivalului dance.movement.theater, trupa evoluează cu spectacolul Breathe!, semnat de liderul trupei, în care câștigă teren dorința de libertate, evitarea barierelor și descoperirea de sine.

• Compania Pál Frenák

Compania Pál Frenák a fost fondată la Paris în urmă cu treizeci de ani, în prezent are sediul la Budapesta. Fondatorul și purtătorul de nume al trupei a adus un stil radical nou în dansul din Ungaria prin dinamica aparte a mișcării și noului tip de sensibilitate. Spectacolele lui Pál Frenák sunt prezentate regulat prin toată Europa, iar în Ungaria sunt propuse, aproape anual, pentru premiul celui mai bun spectacol de dans. În spectacolul Birdie, ce urmează să fie prezentat la Gheorgheni, coregraful abordează motivul zborului, pe lângă care, drept elemente de inspirație, le constituie drama de lung metraj al lui Alan Parker, Birdy, romanul cu același nume al scriitorului american William Wharton, precum și filmul documentar al lui Raymond Depardon’s San Clemente. Spectacolul, ca de obicei toate lucrările creatorului, prezintă interesante și unice experiențe de spațiu. Dansatorii compun o trupă internațională, în cadrul ei evoluând artiști din Cuba, Franța și Ungaria, mai mult, materialul muzical al spectacolului s-a născut și el în urma unei colaborări internaționale, fiind opera tânărului și foarte talentatului compozitor din Berlin, Norman Levy.

• Teatrul de Dans Europa Centrală

Cea mai veche casă de dans din Budapesta evoluase deja în repetate rânduri la festivalul din Gheorgheni. La ediția din acest an, trupa se prezintă cu două spectacole individuale, câte o coregrafie realizată de Anna Réti și Attila Kun, ambele spectacole făcând parte din programul numit K-Arcok inaugurat în acest an: spectacolul Scară este prezentat în evoluția lui Mariann Hargitai, iar Tot1 în evoluția lui Péter Kovács.

• Compania Simptom

Compania Simptom a fost fondată în 2002, având ca lider pe matematicianul Réka Szabó care, începând din 1995, este prezentă în viața dansului contemporan în calitate de dansator, coregraf și regizor. Spectacolele pline cu mesaj ale Companiei Simptom sunt pline de spiritualitate și au caracter jucăuș.

Spectacolul Miracolele nopții, inclus în programul festivalului, a fost inspirat de poezia cu același nume al lui Sándor Weöres. Reprezentația recreează pe scenă limbajul liber, discursiv, neregulat și fără limită de vârstă al poeziei prin împletirea dansului  și artei plastice. Obiectele și figurile create de fata ce desenează pe scenă sunt animate cu ajutorul unui software special care contribuie, totodată la relația specială, suprareală, instalată între lumea proiectată și dansatori.

• Ferenc Fehér

Fehér Ferenc este un dansator și coregraf de succes și cu multă experiență din Ungaria. Nu a urmat nicio instruire de dans în sensul clasic al cuvântului, însă, datorită numeroaselor lucrări desfășurate de-a lungul anilor, a reușit să își creeze un stil propriu. Este câștigătorul a numeroase premii. Speciile preferate: mișcare animată, teatru de dans și mișcare, dans fizic. Spectacolul Hello, Zombi! este unul care, în același timp, se încadrează atât în tiparele speciei, cât și ca o caricatură, și prezintă acea stare de spirit în care nu există nici personalitate, nici identitate.

• Centrul Naţional al Dansului Bucureşti

Spectacolul Coregrafie de grup al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti îl are drept coregraf și regizor pe Mihalea Dancs care desfășoară activitate artistică la Londra, Veneția, Praga, New York, Viena, Stockholm și Tokyo. Spectacolul prezentat la festival este parte a serie de spectacole început în 2013, serie ce se centrează pe energie ca formă a comunicării.

PREŢUL BILETELOR: 15 lei, pentru elevi şi pensionari 10 lei.

ABONAMENT FESTIVAL (valabil pentru fiecare spectacol): 100 lei, pentru elevi şi pensionari 60 lei.

Tel.: 0752-227-751; e-mail: .
dance.movement.theater
festival.dans.mişcare.teatru
18-22 mai 2016, Gheorgheni
Teatrul Figura Stúdió Színház

18 mai, miercuri, 19.00, sala mare
M Studio: SĂRBĂTOAREA PRIMĂVERII (RO)
coregraf: Andrea Gavriliu

19 mai, joi, 19.00, sala studio
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely: 7/7 (RO)

coregraf: Baczó Tünde
19 mai, joi, 21.00, sala mare
Compania Duda Éva  / Movein Mission: BREATHE! (HU)
regizor-coregraf: Duda Éva

20 mai, vineri, 19.00, sala mare
Compania Frenák Pál: BIRDIE (HU, FR)
coregraf: Frenák Pál

21 mai, sâmbătă, 18.00, sala studio
Teatrul de Dans Europa-Centrală: serialul ”K-ARCOK” – SCARĂ (HU)
coregraf: Réti Anna

21 mai, sâmbătă, 19.30, sala mare
Compania Simptom: MIRACOLELE NOPȚII (HU)
coregraf: Szabó Réka

21 mai, sâmbătă, 21.00, sala studio
Teatrul de Dans Europa-Centrală: serialul ”K-ARCOK” – TOT1 (HU)
coregraf: Kun Attila

22 mai, duminică, 18.00, sala studio
HELLO, ZOMBI! (HU)
coregraf: Fehér Ferenc

22 mai, duminică, 20.00, sala mare
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti: COREGRAFIE DE GRUP (RO)
coregraf: Mihaela Dancs

Sari la conținut