fbpx

Walk East – Erotic Poems by Norma Kluster : Chapter I – Notes on Absence

  • Dans & performance
  • În cadrul Towards the gaze and the meaning
©Stephany Mattano

Info

“Frumusețe și Urâțenie. Ambele ca dorințe potențiale. Memorie și Ficțiune. Ficțiune și Dragoste. Ficțiune și Biografie. Nu există fidelitate în transpunerea vizuală. Doar o perspectivă asupra conținutului personal încorporat.”

În primul capitol al cărţii-instalaţie în lucru, Cristiane Bouger investighează noţiunile de aşteptare şi expectativă dintr-o perspectivă autobiografică. Absenţa şi moartea sunt leitmotivul lucrării, care se compune din mici ritualuri de trecere. Cireşele sunt reinterpretate constant pentru a dezvălui înţelesuri ascunse. Simboluri ale dorinţei şi respingerii, ale maturizării şi morţii sunt personificate în proiecţiile video care acompaniază performance-ul. Trecerea timpului e evidenţiată de o coloană sonoră aflată permanent în mişcare şi alcătuită mai degrabă din amintiri decât din acţiuni. Printr-un studiu al dorinţei, ficţiunii, dragostei şi memoriei, Cristiane Bouger combină procesul de maturizare cu idealurile sale romantice şi cu influenţa unui frate mai mare care a fost omorât.

Notes on Absence este primul dintr-o serie de șapte performance-uri/capitole care compun o carte/instalație vizuală despre dorință, ficțiune și simboluri erotice.

În august 2011, performance-ul va fi prezentat la II Mostra de Repertório Couve-flor în Brazilia, cu finanţarea Projeto de Manutenção Petrobrás 2010.

Ca și în creațiile anterioare, Cristiane Bouger este interesată de reformularea codurilor prestabilite, de studierea valorilor pe care le conferim acestor coduri și de cum aceste valori sunt reformulate atunci când codurile obișnuite sunt prezentate în manieră neconvențională sau stânjenitoare. Performance-ul explorează modul în care sunt percepute simbolurile disonante și cum dorința și repulsia iau naștere din confruntarea cu structuri simbolice neașteptate.

Cristiane Bouger (născută în 1977 în Curitiba, Brazilia; trăiește și lucrează în New York, SUA) creează artă performativă, instalație, dans contemporan, teatru experimental, text și video, producând un discurs care abordează corpul, biografia, cultura și politica.
www.cristianebouger.com

Coregrafia și interpretarea: Cristiane Bouger

Co-producția
Couve-flor — Minicomunidade Artística Mundial şi ACT — Ateliê de Criação Teatral (Brazilia)

Data premierei
2007

Cu sprijinul
Institutului Cultural Român, Institutului Cultural Român New York şi Atelierului de Producţie

Recomandat de RFI România.

Parteneri media
24 Fun, Liternet, Veioza Arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, Modernism.ro, HipMag.ro, ARTBoom.ro, ArtClue, Neaparat.ro, Infodance.ro, Youmago.ro, Tataia, CriticAtac.

Presa

CNDB prezintă în mai 2011 un discurs ce angajează corpul, biografia, cultura şi politica / Agenda LiterNet
Link

CNDB prezintă în mai 2011 un discurs ce angajează corpul, biografia, cultura şi politica / webRelease
Link

Sari la conținut