fbpx

Vox nihili

  • Dans & performance
  • intrare liberă
  • RAP 2018

50 min.

Info

Vox Nihili este un spectacol care explorează poziția noastră în spațiul arhitectural al societății. Atrași de mister, suntem orbiți de iluzia sensului și prinși în capcana absurdului. Vox Nihili vine cu intenția de a pune în scenă idei filosofice precum panopticismul, dualitatea absurdului și stratificarea creată de spații heterotropice. Firul narativ se desfășoară prin înlănțuirea tablourilor vizuale create între corpurile performerilor și obiectele din spațiu. Esența este proiectată asupra localizării individului în relație cu structura societății.

Proiectul are ca punct de pornire ideea de loc. Având în vedere diverse definiții, scrieri și filosofii, coregraful a cercetat principiile de utopie, distopie și heterotopie. Aspectul cel mai interesant descoperit este că heterotopia reprezintă dualitatea locului jumătate ficţiune şi jumătate real, închis şi deschis, concentrat şi dispersat, aproape şi departe, prezent şi absent. Heterotopia are puterea de a juxtapune într-un singur loc mai multe spaţii. În baza aceasta, a observat principii de mișcare și imagini vizuale create de ansamblul corpurilor în spațiu. Astfel, a căutat metode de a înfățișa aspecte umane dar susceptibile la o alterare organică. Deseori s-a reacționat impulsiv la direcțiile date de coregraf, iar logica compozițională a creat structura într-un moment ulterior.

Cu toate acestea, s-a folosit ca sursă de inspirație și ideea panopticismului, un sistem de disciplinare al populației prin vizibilitate maximă și comunicare minimă, transformând individul să fie subiectul propriei lui judecăți. De asemenea, o altă parte importantă a procesului este paradox al absurdului, care spune că oamenii sunt prinși într-o constantă încercare de a da sens unei lumi lipsită de semnificație. Coregraful este atras de această dezbatere a artei contemporane, fiind de părere că se poate pierde valoarea sensului foarte ușor. De aici și titlul spectacolului, Vox Nihili, care descrie o afirmație cu totul inutilă sau lipsită de sens.

Conceptul : Cosmin Vasile
Coregrafia: Cosmin Vasile și dansatorii
Scenografia: Mădălina Sandu

Cu
Mariana Gavriciuc, Laura Petrișan, George Alexandru Pleșca, Cosmin Vasile

Co-finanțat de
Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri
Fabrica de Pensule, ColectivA Cluj-Napoca

Sari la conținut