fbpx

Statutul dansului contemporan – dezbateri publice

  • Intersecții
  • În cadrul Sezonului de dans contemporan – București în mișcare, 2017

intrare liberă

Info

În deschiderea Sezonului de dans contemporan CNDB București în mișcare, 2017, CNDB vă invită la o serie de dezbateri publice, cu intrare liberă, despre statutul dansului contemporan.

Cum se face dans contemporan în România și în Estul Europei? Cum există dansul, în această regiune, altfel decât artele canonice, teatrul sau muzica clasică? Îi vedem, atunci când mergem la spectacole de dans contemporan, istoria proprie, o tradiție alta decât cea a secolului de explorări performative din Occident, își „trădează“ acest dans modurile atipice de producție, spun corpurile de pe scenă povestea educației lor artistice?

Centrul Național al Dansului București este singura astfel de instituție din Europa postcomunistă – și a fost înființată la presiunile artiștilor, un fel de act (de politică publică) contra naturii.

Lunga tradiție underground a dansului contemporan din Polonia și-a lăsat amprenta asupra formării artiștilor – dar l-a legitimat doar parțial în afara scenei independente.

Conservatorismul instituțional-estetic al scenei performative cehe – rod al atașamentului față de tradiția postbelică – și-a pus amprenta asupra modurilor de producție din dans.

Un deceniu după afirmarea strict individuală a unei mâini de coregrafi, Bulgaria încearcă să construiască acum o scenă de dans.

În jurul acestor teme – „inventarea“ dansului contemporan est-european și formele în care se declină supraviețuirea lui – se construiesc dezbaterile toamnei coregrafice la București.

Programul dezbaterilor din Sezonul de dans contemporan:

Dezvoltarea dansului contemporan românesc. Aspirații
29 octombrie // 14.00 – 16.00 // Centrul Național al Dansului Bucureşti (blv. Mărăseşti 80 – 82)

Despre L1 Association și L1danceFest, cu Márta Ladjánszki
2 noiembrie // 14.00 – 16.00 // Institutul Francez Bucureşti (blv. Dacia 77)

DanceCloud: Mapping național. Conectare între artiști și medii
3 noiembrie // 17.00 – 19.00 // Centrul Național al Dansului Bucureşti (blv. Mărăseşti 80 – 82)

Sezonul de dans contemporan – București în mișcare, 2017 este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primaria  Generala a Capitalei prin Centrul de Proiecte Culturale ARCUB.

Parteneri
Institutul Francez Bucureşti

Parteneri media
AGERPRES, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte şi Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, şapte Seri, Oraşulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro, TANĂNANA

Sari la conținut