fbpx

Stars High in Amnesia’s Sky

  • Dans & performance
  • Instalație

50 min.

Info

Stars High in Amnesia’s Sky face cu ochiul timpului, acroşînd istoria recentă. Este un spectacol-instalaţie, care zgârie suprafaţa vulnerabilă a prezentului, pe care se joacă cu gravitaţia/gravitatea trecutului. Este un spectacol-cameleon deranjant, un remix continuu de banalități și istorii personale prinse într-un insectar în care Madonna şi Ceauşescu stau, deopotrivă, pe aceeaşi pagină.

Creat la începutul anilor 2000, într-un context în care se face simţită apariţia mai multor cărţi şi filme care abordează trecutul cu detaşare şi chiar cu ironie, Stars High in Amnesia’s Sky este, poate, primul spectacol coregrafic care abordează, dintr-o perspectiva nouă, trecutul recent al României. Spectacolul pune o serie de întrebări fără să încerce să găsească răspunsuri definitive, refuzînd patetismul, tezismul sau autovictimizarea.

Spectacolul a fost creat pe perioada a două rezidenţe artistice oferite autorului de Centre National de la Danse – Paris şi Hebbel Theatre Berlin, şi a fost prezentat în premieră pe scena Teatrului Hebbel am Uffer, în cadrul Internationales TanzFest Berlin, în august 2003, fiind apoi prezentat în cadrul Festivalului Neuer Tanz Freiburg. Spectacolul Stars High in Amnesia’s Sky a fost prezentat ulterior în cadrul unui turneu european organizat de Reţeaua internaţională Mobil(e) – Danse Dans la Regio/Tanz in der Regio în Franţa, Elveţia şi Germania, fiind totodată invitat în cadrul “EastWest Academy” (Tanzquartier Wien), la Teatri de Vita, Bologna, şi la festivalul “Exodos”, organizat de Cankarjev Dom, Ljubljana.

După premiera berlineză din 2003, Martin Hargreaves, editorul Dance Theatre Journal scria despre spectacol în numărul 19 al revistei londoneze: “Un spectacol inteligent şi bine gîndit a cărui abordare minimalistă a scos în evidenţă complexitatea întrebărilor coregrafice şi politice pe care le-a lansat”.

Alte reacţii:
“Stars High seamănă mai mult cu o instalaţie scenică decît cu un spectacol de dans convenţional. Are aspectul unei creaţii experimentale care se sustrage nu numai codurilor dansului pe care refuză să-l exhibe, ci şi unei întregi tradiţii scenice occidentale. Această viziune a unui grup de artişti din Estul Europei, care propune o interogaţie identitară deschisă, anulează orice certitudine.” (Isabelle Fuchs, Mosaïques Danse, 2004)

“Astăzi românii sînt în sfîrşit liberi să se exprime şi demonstrează că au rămas pasionaţi de artă şi cultură. Proiectele culturale sînt din ce în ce mai numeroase şi cultura română începe să fie exportată. Un exemplu relevant este dansatorul Mihai Mihalcea, ale cărui spectacole au surprins şi încîntat publicul din Paris şi Berlin.” (Extras din “Une vie a réinventer au jour le jour”, Paris Match – Biz news, noiembrie 2003)

Concept şi direcţie artistică: Mihai Mihalcea
Concept şi editare video: Andu Dumitrescu
Muzica: ABBA, Geri Halliwell, Garbage, Madonna, Gloria Gaynor, Luz Casal, Chemical Brothers

Cu
Maria Baroncea, Mircea Ghinea, Eduard Gabia

Co-producția
Solitude Project, Centre National de la Danse – Paris, Theorem, Hebbel Theatre – Berlin, TanzQuartier Wien, Mobil(e) – Danse Dans la Regio/Tanz in der Regio

Data premierei
2003

Presa

Mihai Mihalcea la Paris si Berlin / Curentul.info
Victoria Anghelescu
Link

De la Ceausescu la Chemical Brothers a fost un pas / Garbo
Iulia Sima
Link

Am plins pina s-au terminat batistele la Stars high in amnesia’s sky / Suplimentul de Cultură
Vava Ștefănescu
Link

18.11.2006

sâmbătă

19:00

sâmbătă

19:00

Stars High in Amnesia's Sky

Spectacol instalație
Concept şi direcţie artistică: Mihai Mihalcea

Stars High in Amnesia's Sky

19.11.2006

duminică

19:00

duminică

19:00

Stars High in Amnesia's Sky

Spectacol instalație
Concept şi direcţie artistică: Mihai Mihalcea

Stars High in Amnesia's Sky
Sari la conținut